home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Feltáratlan bánáti hagyományaink nyomában
Kép és szöveg: FA Jenő
2004.12.29.
LIX. évf. 52. szám
Feltáratlan bánáti hagyományaink nyomában

A nagybecskereki születésű Tomislav Nikolić-Tomi már több éve nagy szorgalommal, hozzáértéssel és lelkesedéssel tanulmányozza, kutatja, jegyzi és fényképezi Bánát eddig még feltáratlan kulturális forrásait, dokumentumait. Az strasbourgi Európa Tanács Történelmi Levéltárában adatokat gy...

A nagybecskereki születésű Tomislav Nikolić-Tomi már több éve nagy szorgalommal, hozzáértéssel és lelkesedéssel tanulmányozza, kutatja, jegyzi és fényképezi Bánát eddig még feltáratlan kulturális forrásait, dokumentumait. Az strasbourgi Európa Tanács Történelmi Levéltárában adatokat gyűjt Bánát régmúltjának eddig még kevésbé ismert, avagy ismeretlen történelmi és kulturális eseményeiről, híres személyiségekről, furcsa nevű őseinkről és azok leszármazottairól, akik ma Bánát területén élnek, de sejtelmük sincs róla, hogy őseik mely külföldi, spanyol, francia, német, olasz stb. családokból származnak. Több évet töltött Németországban, Hollandiában és Franciaországban. A bánáti folklór lelkes fotóriportere és a Nagybecskereken háromhavonként megjelenő Zavièajac című, nyolcnyelvű helytörténeti és kulturális magazin tudósítója a megjelenése után azonnal szétoszt egy-egy példányt a lapból az Európa Tanácsban dolgozó minisztereknek, elnököknek, nagyköveteknek, kultúrattaséknak és másoknak, akik nagy érdeklődést tanúsítanak minden iránt, ami bánáti, és szívesen fényképezkednek ezzel az egyedülálló magazinnal. Ennek köszönhetően nagyon megnőtt az érdeklődés Bánát iránt, különösen akkor, amikor ezek a személyek Tomi révén megtudták, hogy sokuk leszármazottja ma Bánát területén él. Szabad kezet adtak neki, hogy szervezzen meg egy átfogó fénykép- és tárgyi anyagból összeválogatott kiállítást Bánátról az Európa Tanácsban, ők viszont gondoskodnak kiállítási termekről, mozgósítják a francia és európai tv- és rádióadókat, meg minden más egyéb dologban segítenek neki.
* Mikor és miért kezdte ezt a kutatómunkát?
- 1979-ben kimentem Németországban, onnan Hollandiába, ahol nyelvet tanultam, és közben sokféle munkát végeztem, majd Párizsba utaztam, ahol négy hónapig tartózkodtam. Strasbourg volt a következő állomás, ahol szintén mindenes voltam. A sportot nagyon szeretem, így futballozni kezdtem, és megismerkedtem egy bizonyos Filip Lux úrral, akiről kiderült, hogy őse, Albert Lux, Nagybecskereken élt 1896-ban. Ugyancsak megismerkedtem a strasbourgi Krumenacker családdal, melynek elődei szintén Bánátban és Nagybecskereken éltek. Ekkor kezdtem el a nagybecskereki Történelmi Levéltár anyakönyveiben a kutatómunkát, és eddig több mint 60 családot fedeztem fel, melynek elődei Elzász-Lotaringiából jöttek, és a leszármazottaik itt élnek 250-300 év után is Nagybecskereken és a Bánátban. Becskereken megtaláltam egy spanyol család leszármazottját, sőt egy finnt is. Szlovénia strasbourgi nagykövete, Aleš Biber szintén bánáti származású, ezt onnan tudom, mert megtaláltam az ő elődeinek a dokumentumait is. Rengeteg feljegyzést találok kis és nagy emberekről, foglalkozásokról, életszokásokról, többek között gróf Florimond-Clod Mercyről is, aki a temesvári Bánát kormányzójaként (1714-1734) rengeteg újítást vezetett be a mi Bánátunkban: kiszárította a mocsarakat, külföldi telepeseknek földrészeket jelölt ki, megteremtette a földművelési lehetőségeket, a kommunikációt, elsőként dolgozta ki a temesvári Bánát és a mi Bánátunk térképét - minden akkori objektum bejelölésével -, melyet a becskereki Történelmi Levéltárban őriznek. Mindez azt bizonyítja, hogy Bánát már 200-300 ével ezelőtt is nagyon fontos multinacionális és multikulturális központ volt. Tovább folytatom a kutatásomat a városi anyakönyvekben, de a strasbourgi Helytörténeti Levéltárban is, mert hiszem, hogy sok hasznos és eddig még ismeretlen adatra bukkanhatok, ami még jobban megvilágítja ezt a csodálatos tündérmesét, amit mi Bánátnak nevezünk.
* Mi volt a legnagyobb élménye?
- Felejthetetlen élményben volt részem tavaly október 27-én, amikor gróf Ferimond-Claude Mercy egyenes ági leszármazottjával, madame Odette Pierronnal ismerkedtem meg Nancy Lorraine-ban. Jerome Gregory úrral, az Európa Tanács kultúrfelelősével és Madame Helene Sayjel, a strasbourgi körzeti Helytörténeti Levéltár igazgatójával utaztam erre az előre megbeszélt találkozóra. Vendéglátónk nagyon kedvesen fogadott bennünket, igazi bánáti szívélyességgel. 85 éve ellenére fürgén mozgott, kiválóan társalgott, és tiszteletünkre Mozart és Beethoven műveiből játszott zongorán. Kiderült, kiváló zongoraművésznő, aki Európa-szerte és más világvárosokban koncertezett. Több albumnyi fényképet, dokumentumot és címert mutatott nekünk a grófi Mercy család hagyatékából. Mi a Zavièajac művelődési magazinunk legújabb példányával kedveskedtünk neki, gróf Mercy 1726-ban készített eredeti bánáti térképének másolatával és más ajándékkal, aminek végtelenül megörült. Búcsúzásul megígérte, elfogadja meghívásunkat, és jövőre viszonozza látogatásunkat, ellátogat hozzánk a Bánátba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..