home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Feltámadási menet Nemesmiliticsen
EGEDI Ella
2006.06.07.
LXI. évf. 23. szám
Feltámadási menet Nemesmiliticsen

Mátyus András a szárnyas kereszt előttAz idén első alkalommal adatott meg a lehetőség számunkra, hogy részt vegyünk a Kárpát-medence magyarságának egészét érintő feltámadási menetben,amely tulajdonképpen egy több mint 2000 km hosszú nemzeti zarándoklat. Falunk, Nemesmilitics keresztény közö...

Mátyus András a szárnyas kereszt előtt

Az idén első alkalommal adatott meg a lehetőség számunkra, hogy részt vegyünk a Kárpát-medence magyarságának egészét érintő feltámadási menetben,
amely tulajdonképpen egy több mint 2000 km hosszú nemzeti zarándoklat. Falunk, Nemesmilitics keresztény közössége is örömmel vállalkozott az útra.
A menet célja, hogy hirdesse mindenütt a feltámadott Krisztussal való szövetségünket s nemzeti újjászületésünk tiszta vágyát.
A feltámadási menet nagypénteken a Tihanyi apátság kálváriájától indult hosszú útjára Szlovénia, Baranya, Vajdaság, az Alföld, valamint Románia magyarlakta településein át egész Csíksomlyóig. A részvevők egy fából kifaragott jelképet visznek egyre tovább és adnak át egymásnak mint egyfajta stafétát.
Ez a jelkép pedig az Árpád kori szárnyas kereszt.
Ebben rejlik a zarándoklat idejének, vagyis a húsvétnak (A KERESZT) és pünkösdnek (A SZÁRNY) a szimbolikája.
A keresztre a menetben részt vevő közösségek egy szalagot kötnek, a zarándokkönyvbe pedig beírhatják a köznek szánt üzenetüket. Ezt falunk keresztény közössége is megtette.
Aki a falunk címerével ellátott nemzeti színű szalagot felkötötte a keresztre: Mátyus András, falunk szülöttje és a Szent György lovagrend európai priorátusának helyettes nagypriorja.
A zarándokkönyvbe üzenetet írtunk és elküldtük minden magyarnak, bárhol éljen is.
A délvidéki magyarság csak egy kis töredéke a tizenöt milliós nemzetrész tömegének, amely minden meghurcoltatás, kitaszítottság ellenére hű maradt ősei hitéhez, nyelvéhez, kultúrájához. Nemesmilitics, e délvidéki falu magyarsága gróf Vass Albert erdélyi költő szavaival üzen testvéreinek:

Hontalan vagyok,
Mert hiszek jóban, igazban, szépben.
Minden vallásban és minden népben
És Istenben, kié a diadal.

Hontalan vagyok,
De vallom rendületlenül, hogy Ő az út s az élet.
És maradok ez úton, míg csak élek,
Töretlen hittel ember és magyar.
(Hontalanság hitvallása)

A civilközösségi vezetőket éppúgy, mint az egyházi vezetőket, a 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazás elszomorító nemzeti látlelete sarkallta arra, hogy megszervezzék a menetet mint ellenválaszt a politikusoknak, akik megbontották a magyar nemzet egységét.
A lelket, az életbe vetett hitet, a közösséget, a nemzetet az ilyen Istenes közösségi ünnepek erősítik és újítják meg.
A nagyszámú összegyűlt hívőnek Egedi Antal plébános celebrálta a szentmisét, melyen együtt éreztük az isteni kegyelmi áradatot.
A mise végén az atya megköszönte a Németh László Magyar Művelődési Egyesületnek a műsor megszervezésében nyújtott segítségét, majd pedig közösen elénekeltük a magyar himnuszt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..