home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Felhőkarcolók között
Tóth Tibor
2016.08.01.
LXXI. évf. 30. szám
Felhőkarcolók között

A bajsai Námesztovszki Attila gazdag pályafutást tudhat maga mögött. Asztaliteniszezni Bajsán kezdett, majd a Topolya és a már megszűnt Azotara érintésével került a Spartacushoz, ahonnan útja Németországba, Portugáliába, Spanyolországba, majd az egyesült arab emírségekbeli Dubajba vezetett.

Játékos-pályafutásával kapcsolatban fontos kiemelni, hogy már tízéves korában a dunacsébi Dragan Balabannal országos bajnoki címet szerzett párosban a 12 évesek mezőnyében. Az utánpótlás-korosztályokban több mint tíz országos bajnoki címet nyert egyéniben, párosban és vegyes párosban egyaránt. 2006-ban Kószó Attilával párosban játszva hosszú évek után újra felnőtt országos bajnoki címet szerzett Szabadkának. Huszonegy éves koráig tagja volt a szerbiai korosztályos válogatottaknak, majd a felnőttegyüttesben is szerepelt. Párosban és csapatban kétszer nyert bronzot a korosztályos (15 éves korig) Európa-bajnokságon, majd a 21 éves korosztályban csapatban háromszor volt Balkán-bajnok, emellett párosban ezüst-, egyéniben pedig bronzérmet szerzett.


Az Al-Nasr csapata, Attila jobbról az első

Az arab országba Spanyolországból érkezett három évvel ezelőtt. A dubaji Al-Nasr ajánlatát először nem vette túl komolyan, mivel nehezen tudta elképzelni, hogy az egyesült arab emírségekbeli asztalitenisz valójában milyen szinten is van, edzőként mi is lenne a dolga. Viszont vonzotta az arab nyelv legalább alapszinten való elsajátítása, és elmondása szerint ennek döntő szerepe volt abban, hogy a valamivel több mint 2 milliós város klubcsapatát választotta. Jelenleg nem játszik, de nem is tehetné meg, mivel az országban kizárólag helyi arabok — akik abban az országban születtek — állhatnak asztalhoz, míg a külföldiek nem kaphatnak sem emírségekbeli útlevelet, sem állampolgárságot.

— Az ajánlat hallatán nem gondolkodtam sokat, úgy döntöttem, belevágok. Jól érzem magam az arab országban, feltaláltam magam, a feleségem is kint van velem, így sokkal könnyebb, mint egyedül. Sikerült beilleszkednem, elfogadtam a törvényeiket, és az eredmények is kiválóak. Három év alatt ugyanennyiszer nyertük meg a Szuperligát, emellett három-három alkalommal szereztük meg az országos kupát és az Elnök Kupát. A két kiírás között az a különbség, hogy az Elnök Kupában a csapatot egy-egy 12, 15 és 18 éven aluli játékos, valamint egy felnőtt alkotja, így ösztönzik a klubokat az utánpótlás-nevelésre, míg az országos kupában nem szükséges a fiatalok szerepeltetése — mondta Attila, aki a felnőttek mellett az utánpótláscsapatok munkájába is besegít a 18, valamint a 15 éven aluliakkal tavaly országos bajnoki címet szerzett csapatban.

A vezetőedzői teendőket korábban a magyarországi Tímár Ferenc látta el, majd a két évvel ezelőtt bekövetkezett halála után a szerb Miloš Đukić vette át az edzői munkát. Attila kedvező fogadtatásra talált, hiszen nagy előny volt számára, hogy a magyarországi edző öt éven át mindent megnyert a csapattal, így a helyiek az azonos nemzetiségre való tekintettel a bajsai fiatalembert is szinte azonnal elfogadták.


A többszörös magyar válogatott asztaliteniszező, az Al-Nasr korábbi edzője, Tímár Ferenc és Námesztovszki Attila

A játékosok nem az asztaliteniszből élnek, mindenkinek van civil foglalkozása. A munkaidő leteltéig a világ egyik legismertebb légitársaságánál vagy a sportminisztériumban, bankban dolgoznak, majd egy kis pihenő után délután asztalhoz állnak, és 1,5-2 órát sportolnak.

— Technikájuk rohamosan fejlődik, amiben nagy szerepe van a külföldi edzőknek. Jelenleg több kínai edző és számos kínai edzőpartner dolgozik a helyi klubokban. Csapatunkban a legjobb játékos a világranglista 250. helyét foglalja el, ami asztaliteniszben nem rossz, főleg úgy, hogy csak egyszer edz naponta. Nagyon nagy a játékosok munkabírása. Az európai és a kínai edzők hatására már korán megszokták, hogy dolgozni kell. Ahol viszont nem európai vagy kínai szakember irányítja a munkát, ott a játékosok annyit és akkor edzenek, amikor akarnak. A feltételeink tökéletesek. Az asztaliteniszen kívül a klubban több sportág is képviselteti magát. A versenyekre egy hatalmas sportkomplexumban készülünk, melyet talán az újvidéki Vojvodina Sport- és Üzletközponthoz tudnék hasonlítani. A különbség csak annyi, hogy nálunk a központon belül nincsenek üzletek. És ilyen sportkomplexumból négy is van a városban, tehát nagyon sokat áldoznak a sportra. Valójában nincs olyan edző, akit ne tudnának megszerezni. Minden klub egy-egy sejknek a csapata, akik gazdaságilag együttműködnek, viszont a sportban hatalmas, de egészséges rivalizálás folyik köztük — vázolja a helyzetet.

Úgy véli, az arab ország törvényein nincs mit gondolkodni, egyszerűen el kell fogadni őket olyannak, amilyenek.

— Teljesen más törvények vonatkoznak az ott élőkre és dolgozókra, és teljesen mások a turistákra. Baj esetén sokkal kedvezőbben bírálnak el egy turistát, mint egy helyi polgárt. Tavaly 80 millió turista látogatott Dubajba, az idegenforgalom az egyik fő gazdasági ágazat, így nem meglepő a turistákkal szembeni engedékenyebb viszonyulás. Például az alkoholfogyasztást törvény tiltja az országban, de a szállodákban lehet sörözni. Ittas vezetés esetén a helyieknek azonnal három hónapos börtönbüntetés és 5000 eurós büntetés jár, de a turistákat elengedik. Ott csak akkor élhet együtt egy férfi és egy nő, ha rokonok vagy házasok. Az élettársi kapcsolatot nem engedélyezik, habár a külföldieket nem igazán ellenőrzik. Ha beilleszkedsz, akkor úgy néznek rád, mintha te is arab volnál, ha nem, akkor tudnak kellemetlenül is viselkedni.

Konyhájuk megfelel az európai gyomornak, csak a rizst kell megszokni, mert ők szinte mindent ezzel a gabonafélével fogyasztanak. Az élelmiszer egy kicsivel drágább, viszont egy átlagos vacsora ára valamelyik nem túl drága étteremben akár az ötszöröse is lehet az itthoninak. Attiláék nincsenek egyedül a metropoliszban, néhány topolyai magyarral tartják a kapcsolatot. Az emírségekben a péntek munkaszüneti nap, habár sokszor a mérkőzések időpontja is ekkorra esik. Szabadidejükben az emberek a városban lévő parkokat vagy a tengerpartot látogatják. Az időjárás trópusi, másmilyen nem is igazán lehetne a sivatag közepén. Nappal az 52-53 Celsius-fokban szinte teljesen kiürülnek az utcák. A közbiztonság a lehető legmagasabb szinten van, amire szükség is van egy olyan világvárosban, ahol 97 nemzet él együtt. Néhány napja egy személynek este fél tizenkettőkor ellopták a táskáját, a tettes pedig negyed egykor már a börtön vendégszeretetét élvezhette. 

Attila július 30-áig tartózkodik itthon, mivel augusztus elején már megkezdik a felkészülést a következő idényre. A célok nem változtak.

— A bajnoki cím és mindkét kupa megnyerése a fő feladatunk, de jó lenne az összarab bajnokságban az elődöntőből egy fokkal tovább lépni, és bejutni a döntőbe. Nem lesz könnyű, mert ebben a nemzetközi bajnokságban nagyon jó szaúdi és egyiptomi játékosok szerepelnek, akik napi kétszer, összesen 6-8 órát edzenek. De ez nem zavar bennünket, megpróbálunk versenyre kelni velük — mondta Námesztovszki Attila, majd megköszönte szülei, családja és felesége támogatását, akik jóban-rosszban mindig kitartanak mellette.

Kenyai feleségével egyelőre Dubajban tervezik jövőjüket, de az is elképzelhető, hogy egy idő múlva felkerekednek, és a világ más részén próbálnak szerencsét.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..