home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Felelősség és felelőtlenség
(—)
2013.11.13.
LXVIII. évf. 46. szám

Tolonganak a belgrádi ideiglenes hatalomért. Jeremić Tadićtyal került szembe, a huligánok pedig az állammal. A hét belpolitikai hírei a szerb sajtó tükrében.

Vesić a belgrádi (ideiglenes) polgármesteri székre tör?

A Demokrata Párt volt funkcionáriusa, Goran Vesić a mérvadó NIN hetilapnak adott interjújában arról beszélt, hogy hajlandó elvállalni Belgrád ideiglenes vezetését. Mint ismeretes, a közelmúltban leváltották Dragan Đilas polgármestert, így a szerb fővárost az önkormányzati választások megtartásáig ideiglenes testület vezeti. Ennek a testületnek a tagjait a kormány nevezi ki, és jól értesült körök Vesićet — bár egyelőre senki sem erősítette meg a jelölését —, valamint Nebojša Čović egykori polgármestert tartják a legesélyesebbnek a poszt betöltésére. Maga Vesić a NIN-nek adott interjújában egyebek között a következőket mondta: „Đinđić polgármestersége alatt a Végrehajtó Bizottság tagja voltam, a tizedik futómaratonnak pedig az elnöke, s én építettem ki az első kerékpárutat Belg-rádban. Nem vagyok olyan személy, aki kibújna a felelősség alól.” (NIN)

A liberálisok is a fővárosi vezetőségben?

A jól értesült Večernje novosti Belg-ráddal kapcsolatban nem kevesebbet állított, mint azt, hogy a szocialisták és a haladók mérlegelik azt a javaslatot, hogy a főváros ideiglenes szerveibe kapcsolják be Čedomir Jovanović liberális pártját is. A mérvadó napilap úgy tudja, hogy vélhetőleg az öttagú testület egyik tagját jelölik majd a liberálisok, jóllehet a legutolsó választásokon nem lépték át a választási küszöböt, így tanácsnokuk sincs a fővárosban. A pártelnök Jovanović egyébként már több alkalommal is azt nyilatkozta a sajtónak, hogy érdekelt a főváros vezetéséért való felelősségvállalásban. (Večernje novosti)

Jeremić távolságot tart

A közelmúltban New Yorkból visszatért Vuk Jeremić exkülügyminisztert kizárták a Demokrata Pártból is. Jelenleg független parlamenti képviselőként tevékenykedik, és miután volt főnöke, Boris Tadić azt állította, hogy elsősorban önmaga reklámozására használta fel külügyminiszteri mandátumát, ráadásul sok országgal sikerült Szerbiát összeveszítenie, úgy véli, eljött az ideje annak, hogy ő is megszólaljon a szerb sajtóban. A róla elhangzott kritikára úgy reagált, hogy regnálása alatt bizony ő sem értett mindenben egyet a volt köztársasági elnökkel, ettől függetlenül azonban mégsem kíván reflektálni a szavaira. A volt külügyminiszterhez kapcsolódik az a múlt heti hír is, hogy vezetésével hivatalosan is megkezdte működését a Nemzetközi Kapcsolatok és a Fenntartható Fejlődés Központja. (Tanjug)

Leszámolnak a huligánokkal

A szerb állam átfogó tervet készített a futballszurkolókkal és a kábítószercsoportokkal való leszámolásra — állítja a Blic napilap, amely úgy tudja, hogy az akcióra már a közeljövőben sor kerül. A lépést a koszovói választási botrány is indokolja, mely során a szerbek lakta északi térségben a szerb szélsőséges erők voltaképpen ellehetetlenítették a választásokat. A Blic úgy tudja, hogy a szerb biztonsági szolgálat előtt ismert az ebben szerepet játszó összes személy kiléte. A szerb nyilvánosság már jó ideje tudja, hogy a kábítószer-kereskedők többnyire a focidrukkerek között vegyülnek el, és őket használják fel paravánnak tevékenységük leplezésére. A Blic forrása úgy tudja, hogy ez az akció egyfajta „Blitzkrieg” lesz, hogy a bűnözők ne tudjanak felkészülni rá. (Blic)

Miladin Kovačević ismét verekedett

Újra a napilapok címoldalára került Miladin Kovačević, aki azzal híresült el, hogy 2008-ban az Egyesült Államokban összeverte egyik amerikai diáktársát, majd igen furcsa körülmények között hagyta el az USA-t. Az ügyből végül nagy diplomáciai botrány lett Amerika és Szerbia között. Kovačević, aki jelenleg kosárlabdázóként keresi kenyerét, most Szendrőn (Smederevo) verekedett össze egy mérkőzés után: előbb összeszólalkozott, majd leköpte, végül pedig jól elverte a rivális csapat egyik tagját. (Kurir)

Nem fogják megengedni a történelem átértékelését

Ivica Dačić szerb miniszterelnök no-vember 9-én a fasizmus és az antiszemitizmus elleni napon egyebek között azt mondta, hogy Szerbia büszke antifasiszta múltjára, és elvetette annak a lehetőségét, hogy bárki is átértékelje a történelmet, illetve relativizálja a bűncselekményeket. (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..