home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Februárius köszöntő
Tóth Lívia
2020.02.27.
LXXV. évf. 8. szám
Februárius köszöntő

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület az idén, a nemzeti összetartozás és az erős magyar közösségek évében ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A fél évszázados tevékenység alkalmából a civil szervezet ünnepi rendezvénysorozatot szervez, melynek első állomása a Februárius köszöntő című népzenei találkozó volt.

Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke köszöntőjében elsőként a megalakulásra emlékezett.

— Engedjék meg, hogy egy kicsit, mindössze fél évszázadnyit visszalépjek az időben, abba a korba, amikor megszületett eleink ötlete, hogy létrehozzák a saját magyar művelődési egyesületüket, de nem az akkor dívó testvériség-egység nevében, hanem önnön kultúrájuk, hagyományaik tiszteletére. Azt, hogy a szervezet Móra Ferenc nevét vette fel, elsősorban Cs. Simon Istvánnak és barátainak köszönhetjük, akik közül néhányan ma is jelen vannak körünkben. S hogy miért éppen Móra? Mert Móra Ferenc jól ismerte azt a Csókát, amelyből nem sok maradt ránk. Megismerhette, hiszen 1907 és 1913 között nyolc alkalommal vezetett ásatásokat a Csóka melletti Kremenyákon. A leletekről írt tanulmányok folytán Csóka bekerült a világ régészeti szakirodalmába, emellett Móra Ferenc szépirodalmi alkotásaiban is találkozhatunk az akkori település egy-egy legendás alakjával. Mi pedig immár ötven éve az alapítók által meghatározott értékeket követve alakítjuk egyesületünk tevékenységét, éltetjük és továbbadjuk a felnövekvő generációknak az örökséget. Kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel ugyan, de töretlen fél évszázadot tudhatunk magunk mögött, amibe sok minden belefért: színjátszás, irodalom, népzene, népdaléneklés, néptánc, vagyis mindaz, ami nem kis hírnevet hozott Csókának Vajdaságban és külföldön egyaránt — hallottuk az elnök asszonytól, aki azt is elmondta, az ünnepi programsorozat első rendezvényét a néptáncnak szentelik. — Az est szépsége nemcsak abban rejlik számomra, hogy vendégfellépőinket és az itteni gyermekeket láthatjuk a színpadon, hanem abban is, hogy az oktatóik is bemutatkoznak. Közülük többen az egyesületünk táncos berkeiből, táboraiból nőttek ki, és váltak nemcsak Vajdaság-szerte, hanem a Kárpát-medencében is ismertté — mondta Kiss Tóth Erika. Ezután a következő gondolattal fejezte be köszöntőjét: — Ötven évvel ezelőtt született valami, ami napjainkban is él, működik, és boldoggá tesz bennünket.


Tipegők

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke két idézet, Apáczai Csere János és Gárdonyi Géza szavai köré fűzte mondandóját, melyet Cs. Simon István megható szépségű, Gyere című versével zárt.

— Gárdonyi Géza találóan adta Dobó István egri várvédő szájába, hogy egy vár ereje nem a kövekben, hanem a védők szívében van. Ez rímel azzal, hogy itthon vagyunk ezen a tájon, itthon vagyunk a Kárpát-medencében, és habár száz évvel ezelőtt a határokat erőszakosan megváltoztatták, a XXI. század győztese mégis a magyar nemzet lehet. Mert értékőrző és közösségteremtő, hinni tud saját magában és az ősei által ráhagyományozott javakban. Ezeknek a kincseknek a várvédői többek között önök is, az egyesület alapítói, elnökei, a volt és a jelenlegi tagok, valamint természetesen a jövő generációi. Óriási a felelősségünk, de azt hiszem, vagyunk mindannyian annyira elhivatottak és szülőföldszeretők, hogy jövőt tudjunk itthon építeni.

A néptánctalálkozó vendégei voltak Ludasról a Libabál tánccsoport, Kelebiáról a Vackor tánccsoport, Törökkanizsáról a Tiszavirág tánccsoport, Budapestről pedig a Babszem táncegyüttes kamaracsoportja. Mellettük kellemes perceket szereztek a közönségnek az egyesület gyermekcsoportjai: a Gyöngyikék, a Tipegő, a Topogó és a Csengettyű citeracsoport. A magyarkanizsai Levendula Kézműves Egyesület Ördögcsáklya táncegyüttese az Emlékek című táncprodukciót adta elő, mellyel 2019-ben az újvidéki Néptáncosok Országos Bemutatkozó Színpadán kiváló minősítést ért el. A műsorszámok zenei aláfestéséről a Fokos zenekar gondoskodott.

Az estet táncház zárta az egyesület székházában, ahol a talpalávalót szintén a Fokos húzta.

Az esemény szervezője a csókai Művelődési és Oktatási Központ, valamint a Móra Ferenc MME volt, támogatta a Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Csoóri Sándor Alap és a helyi művelődési-oktatási központ.

További felvételek a Móra Ferenc MME közösségi oldalán találhatóak.


Az Emlékek táncprodukció


A csókai Gyöngyikék


Táncház


A Babszem táncegyüttes kamaracsoportja


A kelebiai vendégek (a Móra Ferenc MME felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..