home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Faluőrség - önkéntesen vagy hivatalosan?
Tóth Lívia
2012.03.21.
LXVII. évf. 12. szám

Az utóbbi hónapokban Péterrévén és Bácsföldváron rendkívül riasztóvá vált a közbiztonság, a kisebb lopások, betörések ugyanis garázdasággá alakultak át, sőt, az elkövetők már az erőszaktól, a tettlegességtől sem riadtak vissza, melynek általában idős, egyedül élő személyek az áldozatai. Február végé...

Az utóbbi hónapokban Péterrévén és Bácsföldváron rendkívül riasztóvá vált a közbiztonság, a kisebb lopások, betörések ugyanis garázdasággá alakultak át, sőt, az elkövetők már az erőszaktól, a tettlegességtől sem riadtak vissza, melynek általában idős, egyedül élő személyek az áldozatai. Február végén Péterrévén önkéntes civil járőrszolgálat kezdte meg működését, de az óbecsei önkormányzat sem szemléli tétlenül az eseményeket.
- A rendőrséggel állandó kapcsolatban vagyunk, bizonyára dolgoztak is a terepen, de a tevékenységüknek nem volt túl nagy eredménye. Arra hivatkoznak, hogy a lakosság nem jelenti be a bűneseteket. Ennek az egyik oka az lehet, hogy félnek felfedni a kilétüket, mert tartanak a tettesek bosszújától - mondta beszélgetésünk kezdetén Knézi Péter polgármester. - A polgárok figyelmét természetesen felhívtuk arra, hogy próbáljanak meg jobban bízni a rendőrségben. Lehet panaszkodni, igényeket támasztani, de ha nem vagyunk együttműködők, a tolvajok holnap a szőnyeget is kihúzzák alólunk. Nyilvánvaló, hogy az elkövetők helybeliek, bizonyos családokról van szó, melyeket mindenki ismer a faluban. Viszont az is igaz, a feljelentés nem sokat ér, ha nem követi tettenérés.
Ebben az eléggé elfajult helyzetben jelentek meg a Magyar Remény Mozgalom szórólapjai, melyek önkéntes jelentkezők figyelmét hívja fel faluőrségbe való toborzásra. Ekkor már mi is komolyan gondolkoztunk azon, mit tehetnénk. Van egy önkormányzati többségi tulajdonú cégünk, amely a csőszszolgálatot szervezi a község területén. Ennek bevonásával, újabb emberek szerződéses alkalmazásával alakítanánk ki azt a csoportot - a terveink szerint 6-6 ember Péterrévén és Földváron -, amely járőrözne az említett falvakban, és ezzel úgynevezett tamponövezetet hozna létre a lakosság és a rendőrség között. A polgárok bizonyos telefonszámokat hívhatnak majd, a feljelentő pedig ez a szolgálat lesz. Reméljük, hamarosan megkezdhetik a munkát, melynek pénzügyi kerete az év végéig biztosítva lesz. Képzett, egyenruhás emberek lesznek a polgárőrök, de az észlelt esetekben nem nekik kell cselekedniük, hiszen semmiképpen sem vehetik át a rendőrség feladatait. A tevékenységük elsősorban megfigyelésből áll. Sajnos, őket sem sorolhatjuk a hivatalos személy kategóriájába, mert erre nincs törvényes lehetőség, de a rendőrség támogatását élvezik. A megmozdulást ugyanis a rendőrség tudtával és jóváhagyásával kezdeményeztük.
A rendőrség egyébként megerősítette a jelenlétét Péterrévén és Földváron, sőt, nemrégiben egy hatalmas éjszakai razziát is tartottak a szórakozóhelyeken. Ez inkább erődemonstráció volt, de talán az ilyen látványos akciók is odahathatnak, hogy a garázdálkodókat egy kicsit visszatartsák.
" Ez azt jelenti, hogy a polgármester úr nem támogatja a péterréveiek önszerveződését?
- Én megértem, hogy az akció nemes céllal indult, de ezt a módszert nem támogathatom. Féltem azokat az embereket, akik a magánjárőrözésben részt vesznek, mert önkéntelenül is törvényellenes helyzetbe keveredhetnek. Egy olyan személy, aki maga is érintett, mert félti a vagyonát, teljesen másként reagál a konfliktushelyzetben, mint az, aki rutinos és felkészült. Ha szolgálatot kívánnak tenni a falujuknak, annak is megvan a módja, csatlakozzanak az őrző-védő céghez, melyben szerződést kötnek velük. Ha a hat őr mellé jutna egy-egy civil is, az már tizenkét ember lenne településenként.
Egyébként a rendőrfőnöknek is megvan a maga panasza, az igazságügy reformjával ugyanis a 265 éve létező óbecsei bíróság megszűnt, és most minden eljárást Újvidéken folytatnak. Ez azt jelenti, hogy a rendőrök egy része azzal foglalkozik, hogy napról napra taxizza a gyanúsítottakat a tartományi székvárosba. Ez az állapot lassan tarthatatlanná válik, hiszen az aktív állományt vonja el a napi munkától.
Szabó Attila, a Péterrévei Őrszemek koordinátora azzal indokolja a csoport megalakítását, hogy tarthatatlan lett a közbiztonsági helyzet, ezért úgy érezték, tenniük kell valamit. Az ötletet tulajdonképpen onnan merítették, hogy tavaly nyáron működött egy csőszszolgálat, melynek a tagjai megkérték a lakosságot, segítsenek nekik. A mostani megfigyelőknek is az a feladatuk, hogy éjjel, az utcán sétálva vagy kerékpározva észrevegyék a gyanús dolgokat és értesítsék a rendőrséget.
- Szándékunkat a rendőrségen is bejelentettük, mely tulajdonképpen ránk hagyta, tegyünk, amit akarunk - mondja Attila. - Miután mi megszerveztük magunkat, az önkormányzat is összehívott Péterrévén egy ülést a rendkívüli közbiztonsági helyzet megvitatására, majd lakossági fórumon az illetékesei közölték, nem ez a megfelelő módszer, inkább ők alkalmaznak valakiket a járőrözésre. Mivel ugyanazért az ügyért dolgozunk, mi ezt a kezdeményezést csak üdvözölni tudjuk. Azt tervezzük, ha megkezdődik a fizetett polgárőrség munkája, mi is mögéállunk, és a továbbiakban az ő munkájukat segítjük.
Mivel mi is járőrözünk és a rendőrség is nagyobb erővel figyel a falura, máris csökkent a betörések száma. Sőt, egy súlyos lopást is sikerült megakadályoznunk, megzavartunk munka közben ugyanis egy csoportot, amely nagyobb mennyiségű műtrágyát próbált eltulajdonítani a helybeli mezőgazdasági kombinát raktárából. A tettesek, jó néhány zsák műtrágyát hagyva a helyszínen, elmenekültek, de mi tudjuk, kik voltak, és azonnal riasztottuk a rendőrséget. Ennek a tevékenységnek bizonyára vannak veszélyei, szerencsére még nem kerültünk konfliktushelyzetbe. Talán visszatartó erő, ha sejtik, bárhol ott lehetünk. Bizonyos utcákra kiemelten figyelünk, de nincs meghatározva, mikor indulunk és melyik útvonalon. Megfontoltan, óvatosan cselekszünk, az emberek is üdvözlik a munkánkat. Mindenki sejti, vagy akár tudja is, kik a garázdálkodók, a rendőrség is, csak még nincs bizonyítékuk. Szeretnénk, ha minél előbb lenne, mert mi is jobban szeretnénk éjjel otthon, az ágyunkban nyugodtan aludni. Sajnos, a község vezetősége és rendőrség is lépéshátrányba került azáltal, hogy a bűnözők már úgy érezték, mindent megtehetnek.
" Az Önök szolgálatát sokan az egyik magyar párthoz kötik.
- Mi is találkoztunk a Magyar Remény Mozgalomnak a polgárőrséggel kapcsolatos felhívásával. László Bálint, az MRM elnöke eljött a faluba, ismertetőt tartott a jogi háttérről és a lehetőségekről, de aztán ennyiben maradt az egész. A csoportunk elég népes, 65-75-en vagyunk, a tagság több párthoz tartozik, de minket ez nem érdekel, amint az sem, ki milyen nemzetiségű vagy vallású. A csapatban nemcsak magyarok vannak, de az összetételén természetesen tükröződik a falu nemzetiségi aránya.
" Azt is visszautasítja, hogy ez csak kampányfogás lenne az Önök részéről?
- Igen, és nem is szeretném május 6-áig csinálni. Nagyon remélem, addigra javul a helyzet.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..