Ezzel búcsúzik 2018

Ezzel búcsúzik 2018

Így guglizik Szerbia! — Már csak néhány hét... — Két újabb lépés az EU felé

Így guglizik Szerbia!

A Google közzétette a 2018-ban legkeresettebb szavak listáját, melyből kiderül, hogy a szerbiai polgárok valóságshow-k, sorozatok és sportesemények után kutakodtak a leggyakrabban az interneten. Toplistavezető a Farm (Zadruga) szó, az azonos című valóságshow miatt, majd Nebojša Glogovac, az idén télen elhunyt szerb színész következik, aztán a labdarúgó-világbajnokság és a Crvena Zvezda— Liverpool-focimeccs. Népszerűek voltak még a hazai és a külföldi játékfilmsorozatok, a valóságshow-k is, valamint az Eurovízió. (B92)

 

Már csak néhány hét...

…maradt, ha valaki jobb feltételekkel szeretne nyugdíjba menni. December 31-éig ugyanis a férfiak betöltött 65. évvel és 15 év munkaviszonnyal vonulhatnak vissza, vagy pedig „büntetőkkel” 57 évesen, 40 év munkával. Nők esetében 62 életév és 15 munkaév, illetve 38 munkaév és legalább 56 év és 4 hónapos kor kell. Január 1-jétől viszont szigorodnak a feltételek: a nők fél évvel idősebben, 62,5 évesen mehetnek öregségi nyugdíjba 15 munkaévvel, vagy választhatják az idő előtti visszavonulást 38,5 év munkaviszonnyal, ha már elmúltak 57 évesek. A férfiak 57 évesen és 8 hónaposan hagyhatják el a munka világát — ha ott már eltöltöttek kerek 40 évet. (Novosti)

 

Két újabb lépés az EU felé

Brüsszelben a gazdaság- és monetáris politikára vonatkozó 17-es és a statisztikával foglalkozó 18-as számú tárgyalási fejezetet nyitotta meg Szerbia. Johannes Hahn uniós bővítési biztos elmondta, ezek olyan gazdasági és pénzügyi reformokat követelnek meg Szerbiától, amelyeket a befektetők is figyelemmel kísérnek. Az uniós tagság felé vezető úton összesen 16 fejezet nyílt meg a 35-ből. (Szerbiai RTV)


(A nyitókép Szalai Attila illusztrációja)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ezzel búcsúzik 2018
Belgrádi Szemmel
Facebook

Támogatóink