home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ez volt március 15-e!
Martinek Imre
2019.03.17.
LXXIV. évf. 11. szám
Ez volt március 15-e!

A dél-bánsági magyarság az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alkalmából készített ünnepi megemlékezésének utolsó színhelye Hertelendyfalva volt. A kalendáriumok március tizenhetedikét jegyeztek.

Az elképzelés változatlanul közös erőbevetéssel valósult meg. Ezúttal Ez volt március 15-e! címmel, a kellő humán erőforrást pedig a pancsovai Petőfi Sándor Magyar, valamint a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületek biztosították. A nyitányt adó Nemzeti ima, illetve az „elbocsájtó” Szózat majd a Székely himnusz közötti órácskában terítékre helyezett műsorban a pancsovaiak vegyes kórusa, a hertelendyfalviak férfikórusa és az irodalmi csoport lépett színre.

Útravalóul az est narrátora a lánglelkű költő, Petőfi Sándor korabeli megfogalmazását idézte, intézte az ünneplő egybegyűltekhez.

„Ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történetben. Események folytatásának ez közönséges volna, kétségkívül, de tekintve annak, ami volt, kezdetnek: nagyszerű, dicső. Nehezebb a gyermeknek az első lépést megtennie, mint mérföldköveket gyalogolni a meglett embernek.”


A szerző felvételei


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..