home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ez már az uborkaszezon?
Markovics Annamária
2023.07.12.
LXXVIII. évf. 28. szám
Ez már az uborkaszezon?

Uborkaszezonnak nevezik azt az időszakot, amikor nem történik semmi a közéletben, ezért az újságoknak voltaképp nincs miről írniuk. Ilyenkor jelennek meg a legelképesztőbb történetek cápákról, bálnákról, szörnyekről, paranormális tevékenységekről. Az utóbbi években azonban mintha elmaradt volna az uborkaszezon, vagy pontosabban mintha mesterségesen igyekeznének kitölteni a hiányát.

Sosem értettem, amikor iskolás koromban az osztálytársaim arra panaszkodtak, hogy unalmas volt a nyári szünet, nem volt mit csinálni, nem történt semmi. A ’90-es években nőttem fel, abban az időben még nem arról szólt az élet, hogy a szülők igyekeztek a gyerek minden percét eseményekkel és tevékenységekkel kitölteni, főleg nem Szerbiában, ahol ha éppen nem háborúztak, akkor csak szünetet tartottak két háború között. Szóval, nem volt mit tenni, ha nem kellett a ház körül segédkezni, vagy nem volt a családnak annyi pénze, hogy a fél nyarat a tengeren vagy legalább valamilyen folyóparton töltse, akkor az embernek magának kellett elfoglaltságot találnia. Nekem ez könnyű volt, hiszen minden percemet olvasással töltöttem.

Később, amikor dolgozni kezdtem, rájöttem, hogy a felnőtt emberek a nyarat általában azzal töltik, hogy az év közben elmaradt dolgaikat pótolják, ezért például hálásak azért, ha nem kell még mással is foglalkozniuk. Például a politikával vagy a közélettel, nem szerveznek választást, nem döntenek fontos témákról a parlamentben, mindenki nyaral, vagy legalábbis szünetet tart a hétköznapi életében. És ez egy ideig működött is. Néhány éve viszont mintha megváltozott volna valami. Mintha senki nem akarna pihenni, vagy inkább mintha mindenki azt akarná mutatni a világ felé, hogy nincs idő pihenésre, kikapcsolódásra, nincs idő semmire, csakis a világmegváltó dolgokra.

Újságíróként néhány éve nyaranta még nagyítóval kellett a témákat keresni. Kapálózni kellett, hogy összejöjjön egy húszperces híradó vagy egy hatvanoldalas újság. Itt egy falunap, ott egy főzőverseny, milyen lesz a termés, esik-e az eső, mennyire van meleg, ki hova megy nyaralni, drága-e az üdülés, mi várható télen, hamarosan kezdődik a tanítás…

Ha most végignézünk a szerbiai vagy a vajdasági sajtón, nem ezeket a témákat látjuk, pontosabban nem csak ezeket, hiszen azért a nap süt, az eső esik, nyaralni szeretnek az emberek, és a főzőversenyeket meg a fesztiválokat is ilyenkor tartják meg. Ezek mellé azonban fokozatosan beúsztak az egyáltalán le nem álló politikai események. A parlament még mindig ülésezik, Koszovóban nagy a feszültség, a nemzetközi helyzet fokozódik, és erről természetesen hosszan kell beszélni sajtótájékoztatók és külföldi látogatások keretében. Arról nem is szólva, hogy május 3-a óta új időszámítás is kezdődött: a gyász folyamatos ki-, meg-, vissza- és lefordítása.

 

Marad a belügyminiszter

Május 18-án kezdődött el az a parlamenti ülés, amelynek egyik témája Bratislav Gašić belügyminiszter menesztése volt. A politikus elleni bizalmatlansági indítványt az ellenzéki képviselők adták be, de hét hétig tartó vita után sem sikerült meggyőzniük a 250 tagú parlamentet arról, hogy le kell váltani a belügyi tárca vezetőjét. Az indoklás: nem tett semmit, hogy megakadályozza a május elején történt ámokfutásokat. Bővebben: a miniszter egész múltja és tevékenysége, fellépése, magatartása, személye. Felesleges ezt túlragozni, hiszen a 250 képviselőből végül 37-en gondolták úgy, hogy mennie kell. Szóval marad.

 

Mennyit ér az, akinek nincs gyereke?

A parlamenti vita másról is szólt, az ország biztonsági helyzetéről, a kormány viszonyulásáról, egyáltalán az ország és a társadalom állapotáról. És ezek a kérdések sokkal érdekesebbek is voltak, mint a miniszter távozása vagy maradása. A vita hevében ugyanis számos olyan kijelentés hangzott el, amely utána napokig uralta a közbeszédet.

A legutóbbi ilyen Aleksandar Martinović haladó párti miniszter megjegyzése volt, mely szerint míg ő három gyereket nevel, sokan csak a kutyájukért vagy a macskájukért felelnek. A kijelentés nemcsak az ellenzék soraiban keltett felháborodást, hanem a lakosság körében is, hiszen kijelentésével a politikus valójában értéktelennek nevezte azokat, akiknek nincsenek gyerekeik. A miniszter nevében először Aleksandar Vučić köztársasági elnök kért bocsánatot, pontosabban azt mondta, a miniszter bizonyosan nem úgy gondolta, már megbánta a kijelentését, biztosan bocsánatot is kér majd. Ez a bocsánatkérés néhány órával később természetesen meg is történt. Hogy mennyire volt őszinte és szívből jövő, az más lapra tartozik, ahogyan az is, hogy bocsánatkérésnek minősül-e, ha valaki így fogalmaz: „Sajnálom, ha bárkit is megbántottak a szavaim.” A ha és az amikor közötti különbség az ilyen esetekben igazán nagy, és a szavak megválogatásából pontosan lehet látni, hogy valaki komolyan gondolja-e, amit mond, vagy sem.

 

Koszovóban a helyzet változatlan

Nincs azonban az embernek sok ideje egy-egy kijelentésen vagy eseményen hosszan rágódni, mert máris jön a következő. A szerb elnök közölte, hogy Belgrád az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását fogja követelni a kialakult helyzet miatt, Észak-Koszovóban ugyanis veszélyben a helyi szerbek élete és biztonsága. A NATO vezetőivel is tárgyalni akar, hogy kiderüljön, a helyi koszovói rendőrségnek vagy a NATO parancsnoksága alatt álló békefenntartó erőnek, a KFOR-nak a feladata-e járőrözni, és fenntartani a biztonságot. Nem mindegy, ugye, hiszen ha a KFOR-é, akkor a koszovói rendőrök vonuljanak ki, ha viszont a koszovói rendőröké, akkor mire volt jó az ENSZ BT 1244-es számú határozata. Az Európai Unió Koszovóval szemben már bevezette a politikai és a gazdasági szankciókat, de ha nem nyugszik a helyzet, akár Szerbia is erre a sorsra juthat (ni kriv, ni dužan).

 

Európa védőbástyája

Nem csak Koszovó és a rengeteg illegális fegyver hordoz magában veszélyt Szerbiára nézve, hiszen az illegális bevándorlás sem szűnt meg, a migránsok továbbra is ezerszám érkeznek a Közel-Keletről és Afrikából Európába. Az egy dolog, hogy nem akarnak Szerbiában maradni, de amíg itt átvonulnak, csak okoznak kárt akár szándékosan, akár véletlenül. Az egyre több fegyveres leszámolás már mindennek a csúcsa, de emlékezhetünk a letördösött ágakra, a leszedett terményre, a sok szemétre, arra, hogy már senki sem jár szívesen kirándulni az erdőkbe.

A múlt héten ismét találkozott a szerb elnök, a magyar miniszterelnök és az osztrák kancellár annak érdekében, hogy a migráció megfékezéséről tárgyaljon. Ilyenkor leginkább követelések hangzanak el, hébe-hóba tervek is, a gyakorlatban viszont semmi sem változik. Hogy javult-e a helyzet, arról most leginkább a makkhetesieket kell megkérdezni. Borítékolom a választ.

Az osztrák—magyar—szerb találkozón egyébként elhangzott, valójában ez a három ország védi Európát attól, hogy elárasszák a bevándorlók, és az együttműködésnek köszönhetően nincs annyi migráns az EU-ban, mint egyébként lenne.

 

Jól kezeljük-e a gyászt?

Több mint két hónapja történt a belgrádi iskolai ámokfutás és a Mladenovac környéki lövöldözés. A gyászolók nyilván soha nem fogják magukat túltenni ezeken a veszteségeken, de egyelőre a társadalom sem tűnik gyógyultnak. A hétvégi, erőszak elleni tüntetések folytatódnak, 100 000 fegyvert is leadtak, mégsem látszik az előrelépés. A Vladislav Ribnikar Általános Iskolában menesztették az igazgatót, helyére azonban egyelőre nem találtak senkit, hiszen egyetlen tanár sem akarja azt a bélyeget és felelősséget vállalni, amely ezzel járna. Az iskolaépület felújítása és átalakítása azonban megkezdődött. Ennek az a célja, hogy másmilyen vizuális élmény legyen belépni az iskolába, a diákokat ne emlékeztesse arra, ami május 3-án történt. A szülők szerint ez kevés lesz, és sokan eleve azon gondolkodnak, hogy átíratják a gyereküket egy másik intézménybe.

 

UborkaszezON?

Mindezen események közepette pedig Szerbia készül a télre. Hideg lesz-e, lesz-e gáz, lesz-e áram, mi mennyit drágul? Készül az előre hozott parlamenti választásra. Mikor lesz, az ősszel, a télen vagy csak a tavaszra, a tartományi és az önkormányzati választással egy időben? Készül a bizonytalan jövőre. Lesz-e háború Koszovóban, lesznek-e szankciók, meddig tart a háború Ukrajnában, mik lesznek még a következményei? Szóval, esemény és gondolkodnivaló van bőven, nincs idő az uborkára.  

Fotók: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..