home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Európának szüksége van az orosz gázra
Kartali Róbert
2022.07.28.
LXXVII. évf. 30. szám
Európának szüksége van az orosz gázra

Mi a legrosszabb forgatókönyv? — Energiakatasztrófa vár Franciaországra? — Norvégia nem szakítja meg gazdasági kapcsolatait Oroszországgal

Mi a legrosszabb forgatókönyv?

Hiába indult újra az Északi Áramlat, és jön ismét orosz gáz a Balti-tenger alatt Németországba, június második feléhez hasonlóan csak csökkentett mennyiség érkezik. A téli gázellátás problémás lehet, a már egyébként is magas világpiaci gázárak pedig elszabadulhatnak. A német külügyminiszter felkelésektől tart gázhiány esetén. Klaus Müller, a Bundesnetzagentur, a gázvezetékeket felügyelő német szövetségi hálózati ügynökség vezetője egy interjúban arról beszélt, hogy nem következett be ugyan a legrosszabb forgatókönyv, de még nem múlt el a veszély: „Jelenleg ki vagyunk szolgáltatva Oroszországnak, ők döntenek arról, mennyi gázt továbbítanak.” Németországban már egy hónapja van érvényben a földgázellátási válsághelyzet második riasztási fokozata. Az orosz gáz mennyisége mindenesetre nagy hatással lehet a német (és persze nem csak a német) gazdaságra, a gázárakra és így az egész lakosságra. A kieső mennyiséget ugyanis a piacról kell pótolni, márpedig a cseppfolyósított gáz 2,5-szer drágább az orosz vezetékes gáznál. Németországban jelenleg 65 százalékos az átlagos töltöttség a Bundesnetzagentur tegnapi jelentése szerint. Arra is figyelmeztetnek, hogy a szállított mennyiség csökkenése miatt mind a cégeknek, mind a háztartásoknak egyértelmű áremelkedésre kell berendezkedniük. Sokan már most az árak duplázódásával szembesülnek, jövőre pedig a havi gázszámla minimum a háromszorosára nő majd Klaus Müller szerint. „Ha nem kapunk több gázt, akkor többé nem tudjuk támogatni Ukrajnát, mert a népfelkelésekkel leszünk elfoglalva” — mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter. Hozzátette, továbbra is szükségük van az orosz gázra.

 

Energiakatasztrófa vár Franciaországra?

Elfogy majd a gáz és az áram, a rezsiárak pedig robbanásszerűen az egekbe szöknek — mondta Fabien Bouglé, az egyik legismertebb francia energiaszakértő a Le Figarónak. Bírálta Emmanuel Macron hibás energiapolitikáját és gyengeségét, hogy a szélsőbaloldali zöldeknek engedelmeskedve atomerőművet zárt be, és így energiakatasztrófa vár Franciaországra. „Egészen biztosra vehető, hogy a németországi villamosenergia-ár emelkedése tükröződik majd a franciaországi villamosenergia-árakban is. Ráadásul az energia szempontjából az ukrajnai háború csak súlyosbította Európa, de különösen Franciaország kritikus helyzetét” — mondta Bouglé az interjúban.

 

Norvégia nem szakítja meg gazdasági kapcsolatait Oroszországgal

Norvégia nemcsak fenntartja kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal, de bizonyos területen meg is duplázta a korábbi értékeket. Júniusban megkétszereződött az Oroszországból származó lazactakarmány behozatala Norvégiába — olvasható a norvég Aftenposten internetes kiadásában.

A háborút viselő állammal szembeni szankciók dacára Norvégia az elmúlt hónapban 1 milliárd norvég korona értékben vásárolt árut Oroszországtól. Az északi állam közéletében akadnak olyan hangok, amelyek szerint Norvégia a saját nemzeti érdekeit képviseli Európa más államainak hivatalos politikájával szemben.

(Az MTI hírei alapján összeállította: K. R.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..