home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Európai muzsika Szabadkán
Szakáll Laura
2013.01.09.
LXVIII. évf. 2. szám
Európai muzsika Szabadkán

Négy fiatal szabadkai zenész: Zsiga Pál, Stefanović Slobodan, Molnár Viktor és Tóth Imre 2006-ban vonósnégyest alapított Garden Quartet néven. Hamar ismertté vált a városban, s egyre több vajdasági és magyarországi fellépésre kap meghívást. A Garden Quartet is nagy szerepet játszik abban, hogy az európai nagyvárosokhoz hasonlóan a szabadkai társadalmi eseményeken is felcsendülnek a klasszikus dallamok vonósnégyes előadásában. A négy fiatal művész a Szabadkai Filharmóniában is fontos szerepet tölt be, sőt néhány zenésszel kiegészülve színházi zenekart is alkotnak, fiatalokkal, gyerekekkel próbálják megszerettetni a klasszikus zenét és a hangszereket. A sok fellépésük közepette még jótékonykodásra is jut energiájuk... Tóth Imrével, a zenekar alapítójával, mélyhegedűsével beszélgettünk.

* A Garden Quartet vonósnégyest fiatal művészek alkotják, akik kiváló tanintézményekben képezték magukat. Hogyan született meg a vonósnégyes ötlete?
— A vonósnégyes létrejöttében közvetlenül egy olyan hangverseny játszott szerepet, amelyen a zenés-színházi műfaj gyöngyszemeit tűztük műsorra. 2006-ban nehéz idők jártak Szabadka komolyzenei életétében. A Filharmóniát az akkori karmester teljesen csődbe vitte. Paskó Csaba karnagy szervezésében a Jadran Színpadon 2006-ban egy kamarazenekarral tartottunk farsangbúcsúztató operettestet. Az ezt követő vacsorán mi négyen teljesen véletlenül kerültünk egy asztalhoz, és mivel már mindnyájan muzsikáltunk előtte is kisebb-nagyobb kamaraegyüttesben, ott égett mindannyiunkban a vágy, hogy csináljunk már valamit Szabadkán. A döntés gyorsan megszületett: vonósnégyest alapítottuk.

* Milyenek voltak az első évek a vonósnégyes életében?
— Szerintem nagyon jól fogadták az emberek Szabadkán, de Vajdaság más településein és Magyarországon is. A nagyobb projektjeink közé tartozik a Kodály-est, amit 2007-ben tartottunk Szabadkán, a Városházán. Ennek létrejöttét Nagy Ferenc néhai magyar főkonzulnak köszönhetjük, aki önzetlenül támogatta munkánkat. A következő évben A nyolc évszakot (Antonio Vivaldi és Astor Piazzolla A négy évszak című műveit) mutattuk be Szerbia és Magyarország számos városában, több alkalommal is. Ezeket a koncerteket a magyar Miniszterelnöki Hivatal támogatásával Goldschmied József, az Égtájak Iroda egykori programigazgatója szervezte, akinek szintén nagyon sokat köszönhet a vonósnégyes. Hálával tartozunk Bodrogi Bélának, a Szabadkai Piacok KKV igazgatójának is. 

* A zenekart üzleti rendezvényeken, esküvőkön, kerti partikon is láthatjuk, hallhatjuk, ezenkívül a Szabadkai Filharmóniát erősítitek. A hagyományos városnapi és újévi hangversenyeken évek óta felléptek.
— Ennek a csúcspontja az volt, amikor Magyarország miniszterelnökének a Szent István napi fogadásán zenéltünk a budai Várszínház kertjében. A nyugati kultúrában a mai napig évszázados hagyomány, hogy a különféle társadalmi eseményeken is vonósnégyes muzsikál népszerű klasszikus zenét. Ezt szeretnénk itthon is meghonosítani. A Szabadkai Filharmónia újjáalakításában ugyancsak tevékenyen részt vállaltunk. Még a magalakulásunk évében, 2006-ban tartottunk egy koncertet Baráth László klarinétművésszel, Mozart A-dúr kvintettjét játszottuk. Ez a mű visszahozta a szimfonikus hangzást a Városháza dísztermébe. Ez a hangverseny — biztos vagyok benne — ha közvetlenül talán nem is, de közvetett módon mindenképpen befolyásolta azokat az embereket, akik aztán 2007 tavaszán hozzáláttak a Filharmónia újjászervezéséhez. Ebben a folyamatban pedig már mi is részt vettünk, és azóta mi négyen vagyunk a vonós szekció szólamvezetői. Azt viszont sajnálom, hogy a helyi politikum nem támogatja kellő mértékben a helyi művészeket. Ezt főleg a legutóbbi hatalomváltás óta tapasztalom.

* Törekvéseitek egyike az, hogy az egészen fiatalok körében is népszerűsítsétek a klasszikus dallamokat. Az elmúlt néhány évben mit tapasztaltál ezen a téren?
— Korábban voltak próbálkozásaink, hogy foglalkozzunk óvodásokkal, kisiskolásokkal, de amikor ehhez anyagi támogatást kértünk, sajnos süket fülekre találtunk. Az idén azonban a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Központnak sikerült megnyernie egy pályázatot, így Lukácsházi Győző budapesti előadóművésszel közösen tartottunk egy Mikulás-napi, játékos, vonós hangszereket és klasszikus zenét népszerűsítő műsort. Több mint 600 gyermek követte feszült figyelemmel a programot, s a végén mindenki kedvet kapott, hogy beiratkozzon a zeneiskolába.

* A napi munka és a fellépések, nagy koncertek mellett a jótékonykodásról sem feledkeztek meg. Felléptetek már például Szabadkán, az idősek otthonában is...
— Szeretünk jótékonykodni, részt vettünk több, mások által szervezett jótékony célú rendezvényen, és mi is szerveztünk több ilyet. Például a Kolevka gyermekotthon javára tartottunk egy koncertet, és felléptünk az idősek otthonában is. Örömmel tettük.

* A színlátogatók ugyancsak hallhatják a Garden Quartet muzsikáját. A szabadkai Népszínház több előadásában is közreműködtök. A Garden Quartet néhány színésszel kiegészülve élő zenét szolgáltat a produkciókhoz. Most a Mágnás Miskában játszatok. Az ilyen előadások láttán ismét felmerül az állandó színházi zenekar szükségessége. Látsz esélyt jelenleg erre?
— Nagyon sokszor beszéltem már arról, hogy mennyire kellene a színháznak egy állandó zenekar. Szilárd meggyőződésem, hogy racionalizációval, pluszpénzek nélkül is létre lehetne hozni egy, a Mágnás Miskában közreműködő zenekarnál jóval nagyobb létszámú együttest is. Ehhez csak az illetékesek bátorsága és akarata szükséges. De jelen pillanatban ehhez nincs meg sem a kellő bátorság, sem az akarat.

* Milyen terveitek vannak?
— Ami biztos: a Mágnás Miskában nemcsak a szabadkai közönség fog gyakran látni bennünket, hanem tájolni is fogunk a darabbal. Folyamatban van a Whosemusic, azaz Kié ez a zene című IPA-projektum megvalósítása. Antal István — egyesületünk új elnöke — vezeti a projektet, amelyben szerbiai és magyarországi diákok közösen adnak elő népi, kóruszenei, egyházi és kamarazenei műveket Vajdaságban és Magyarországon is. Természetesen 2013-ban is sokat fogunk koncertezni.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..