home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Esélyt adó felnőttképzés
(o. i.)
2009.04.01.
LXIV. évf. 13. szám
Esélyt adó felnőttképzés

Magyarkanizsa, 2009. március 28. (balról jobbra): Sarnyai Károly, Pásztor Bálint, Nyilas Mihály és Palotás József - Szabó Attila felvételeEsélyt adó felnőttképzés elnevezéssel konferenciát tartottak március 28-án, szombaton Magyarkanizsán. A Pannon Forrás hálózatépítés címet viselő, a Szülő...

Magyarkanizsa, 2009. március 28. (balról jobbra): Sarnyai Károly, Pásztor Bálint, Nyilas Mihály és Palotás József - Szabó Attila felvétele

Esélyt adó felnőttképzés elnevezéssel konferenciát tartottak március 28-án, szombaton Magyarkanizsán. A Pannon Forrás hálózatépítés címet viselő, a Szülőföld Alaphoz benyújtott nyertes projektum részeként megrendezett konferencia céljáról a házigazda, a Cnesa OMI igazgatója, Sarnyai Károly szavait idézzük: ,,Az élhetőbb szülőföld megteremtésének eszköze a tudásgyarapítás. Az egész életen át tartó tanulás szükségessége helyileg a felmérések szerint sem tudatosodott. A társadalmi átalakulás szükségszerű velejárója a dolgozók nagyobb fluktuációja. Mindezek a tények megkövetelik a társadalmi felkészülést az átképzési igények feltérképezésére és kielégítésére. A felnőttképzéshez kapcsolódó feladatok megoldásának leghatékonyabb eszköze a hálózatba való szerveződés. A párhuzamosság elkerülése végett célszerű az újonnan létrejövő hálózati pontok kapcsolódása egy, a már jelentős eredményeket felmutató és európai tudását, tapasztalatait átadni hajlandó hálózathoz, mint amilyen a Pannon Forrás.' A konferencia résztvevői: a felnőttképzéshez kapcsolódó vajdasági és Kárpát-medencei intézmények, szervezetek, önkormányzatok, ernyőszervezetek, gazdasági szereplők, a tartományi közigazgatás és az MNT képviselői. åket Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere üdvözölte, és köszöntőjében a paraszti bölcsességre hivatkozott, mely szerint ,,a földműves mindig inas marad', mindig van mit tanulnia. Ez a konferencia azért fontos, mert a folyamatos tanulás szükségessége, a felnőttképzés a mai világban már minden szakmára igaz. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, az MNT intézőbizottságának az elnöke is aláhúzta: soha nem változott a világ olyan sebességgel, mint ma, ezért nagyon fontos, hogy az Európához való fölzárkózásban Vajdaság is elinduljon a felnőttképzés területén. Miként Erdély, a Felvidék és Magyarország ezt már megtette. Sajnos, Belgrád még nem érti, érzi ennek a szükségességét, hiszen Szerbiának még nincs a felnőttképzést szabályozó törvénye, ám a Vajdaság -- az új statútummal összhangban -- ideiglenesen hozhat erre vonatkozó jogszabályt. A konferencia moderátora, Palotás József (a Kecskeméti Regionális Képző Központ igazgatója) szerint adott helyzetben Vajdaság kezdeményezője lehet a szerbiai felnőttképzésnek, amely az itt élő magyarság számára versenyelőnyt teremt majd. Bővebb beszámolót a konferenciáról lapunk következő számában olvashatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..