Érző lények között

Érző lények között

Ha választhatnék egy tulajdonságot, melyet az embereknek adnék, akkor az az empátia volna.

Nemrég Bécsben járva csodáltuk az óriási épületeket, a műalkotásokat, a város díszeit. Miután letettük a kocsit, gyalogosan indultunk tovább, hogy magunkba szívjuk a város szépségeit. Sokan a lovaskocsikázást választják, nemesebb körökbe emelkedve. Azért írom ezt iróniával, mert a nővérem ráirányította a figyelmem a felcicomázott hintók előtt álló, fáradt lovakra, akikből veszik ki az erő. Az izomzatuk a vágtatást és a mozgást követeli, nem pedig azt, hogy egy helyben álljanak a napon, és várják, hogy mikor kell utaztatni a következő emberpárost. A szerencsésebbek egy kicsit fellélegezhetnek az árnyékban, amikor a betonos futószalagon megadatik nekik az a néhány szerencsés perc, hogy nem kell elviselniük a forróságot. Vannak persze együtt érző fuvarosok, akik a lovak elé rakják a vízzel teli vödröt, locsolják őket, de túl nagy a kereslet, a forgalom, hogy az ember kényelemben, már-már arisztokratikus körülmények között érezze magát.

Olvasom, mi történt a szabadkai Amálka nénivel, akitől 3000 dinárral gazdagabban jöttek el a betörők. Egy havi villany- és vízszámla áráért igazán megérte zavarni a néni álmait, és felbolygatni az éjszakáit a hátralévő életében. A történetben az a gyomorforgató, hogy éppen a védtelenekhez és a szűkösen élőkhöz mennek be a tolvajok, hogy igaz legyen a mondás, a szegény embert még az ág is húzza. Egy aranyszívű, nyugdíjas családi barátunkat a hajánál fogva húzták végig az apró és szerény házikójában, hogy utána még nyugtatóval se tudjon elaludni. Mindenhol jó, de legjobb otthon… Már akinek. Nagyítóval sem találnánk ezekben az emberekben empátiát, együttérzést és jóságot. Nem tudom, hogy nekik mit mutat a tükör, lüktet-e bennük a lelkiismeret, és hogyan tudnak aludni a háborítatlan otthonukban.

Nehéz tud lenni az élet. Igazán súlyos, kihívásokat állít elénk, és igyekszünk közben megőrizni az egészségünket, a fiatalságunkat, az erőnket. Nehéz, éppen ezért ne nehezítsük meg egymásét. Hogy ne csak könnyebb legyen, hanem szép és biztonságos is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Érző lények között
Heti Jegyzet
  • Dudás Viktor
  • 2020.08.12.
  • LXXV. évfolyam 33. szám
Érző lények között
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink