Ép testben biolélek

Ép testben biolélek

Annak érdekében, hogy az ép testben épp hogy élek helyett az eredeti szólás domináljon, fontos odafigyelnünk rá, mit eszünk. Az egészséges életmód, a bioétrend, a probiotikus ételek, az organikus gazdálkodás és a tudatos táplálkozás Szerbiában is egyre nagyobb teret hódít, egyre többen vagyunk kíváncsiak rá, miből készül az étel, melyet megeszünk, illetve hogy azt vegyszerrel (utó)kezelték-e, vagy sem.

És ez jó. Ne úgy vásároljuk a főzéshez az alapanyagokat, hogy a boltban lekapjuk a polcról a kezünk ügyébe kerülő első dobozt. Néha azt is nézzük meg, hogy miből készült az adott termék.

Szabadkán október 29-én és 30-án szervezték meg a tizedik nemzetközi biotermék-fesztivált, azaz a Biofestet. Az idén Makedónia volt a partnerország, ezért a rendezvényt is makedón dalokkal nyitották meg, majd Tomislav Sudarević, a Terra's Egyesület igazgatóbizottságának elnöke üdvözölte a fesztivál részvevőit, és beszédében kiemelte: nagyon fontos, hogy a biogazdálkodók újat tanuljanak egymástól, valamint hogy Szabadkán egyre több helyre eljuttassuk az organikus gazdálkodás hírét.

Dr. Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke elmondta, hogy Szerbiával már tizenöt éve működnek együtt, és az ország európai uniós integrációjának útján nagyon fontos az organikus életmód követése, ebben pedig Magyarország már át tudja adni a tapasztalatait. Vajdaság eurorégiós területté van nyilvánítva, amire az EU különösen odafigyel, és támogatja az együttműködést. Solti Gábor azt is elmondta, hogy tíz év átlagát tekintve Szerbia biogazdálkodásának fejlődése dinamikusnak mondható. Jelena Milić a mezőgazdasági minisztérium szaktanácsosa az elmúlt évi, organikus termesztéssel kapcsolatos fejlesztések és támogatások hatékonyságáról osztott meg adatokat a jelenlévőkkel.

A felszólalók között többen kiemelték a Terra’s igen pozitív kezdeményezését, azaz az óvodai programot, melynek keretében a szabadkai Naša radost óvodában három éve kerül az asztalra organikus étel. A fesztivál megnyitóján átadták Az Év Biogazdálkodója elismerést, melyet Predrag Koluvija Stara Pazova-i gazda érdemelt ki, Az Év Bioterméke pedig az idén az organikus füstölt tofu lett.

A kiállított termékek között testápoló készítményektől kezdve a teán át egészen a szederborig minden megtalálható volt. A kétnapos rendezvényt a Szabadegyetem előcsarnokában tartották meg.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink