home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Energiaturizmus és klímafáradtság
Tóth Péter
2022.12.05.
LXXVII. évf. 48. szám
Energiaturizmus és klímafáradtság

Folyamatosan változó világunk bizonyos jellemzői egyes szavak előfordulásának gyakoriságából is tükröződnek. Szankciós politika, területi integritás, energiaválság, rakétatámadás, klímaváltozás, és más hasonló kifejezésektől „hemzsegnek” a hírek, tudósítások. Sajnos kevés a gyakran használtak között az olyan, amelynek pozitív a kicsengése. Sokan pedig már lassan belefáradnak az olyan hírek nézésébe, amelyek sorsunkat döntően befolyásolják ugyan, de nem sok jóval kecsegtetnek.

A háborús konfliktusok, éleződő geopolitikai feszültségek mellett és azok intenzitásának növekedése előtt talán még gyakoribb téma volt a klímaváltozás, mint most. Bolygónkat jócskán „lelaktuk”, beszennyeztük, visszafordíthatatlannak tűnő folyamatokat generáltunk tevékenységünkkel. A kutatások eredményei alapján biztosra vehetjük, hogy a Föld klímája eddig is folyamatosan változott. Kisebb behatása pedig már korábban is volt az emberi tevékenységnek. Mostanra viszont nyilvánvalóvá vált, hogy ezt is túlzásba vittük. A bolygónk léte, illetve a létének minősége iránti aggodalmakat azonban a háborús történések másodrangúvá degradálták. Valóban összehasonlíthatatlanul nagyobb tragédia az, amikor gyermekek, ártatlan civilek esnek áldozatul a politikai érdekeknek, mint hogy szétdobáljuk a szemetet, beszennyezzük a levegőt és a vizeinket. Illetve lehet, hogy csak első látásra tűnik ez így, hiszen a környezetkárosítás is áldozatokat követel, csak általában nem közvetlen módon. Az áldozatok nem ott esnek el az illegális szeméttelepeken, nem kerülnek azonnal kórházba, ha belélegzik városaink szennyezett levegőjét.

Az említett fogalom, a klímafáradtság a jelek szerint hátráltatja, visszaveti az éghajlatvédelmi fellépéseket. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítására irányuló évtizedes törekvések nem jártak igazán látványos eredményekkel. Ahogyan pedig a háborús tudósításokat, a klímaváltozás megfékezésére irányuló tevékenységek eredményeit is fenntartással kell fogadni.

A fegyveres konfliktusokról ugyanis sok esetben mindkét fél úgy számol be, hogy felnagyítja a saját sikereit, és a környezetvédelmi törekvések esetében sem kell — nem is lehet — mindent elhinni. Amikor például egy cég azzal reklámozza termékét, hogy újrahasznosított műanyagból készült a csomagolás, miközben tudjuk, hogy magának a terméknek az előállítása indokolatlanul súlyos környezetkárosítással jár, nincs sok okunk ünneplésre. A környezetünk megóvására irányuló felhívások talán éppen ezért az egész világon megmutatkozó éghajlati fáradtsághoz vezettek. Ezt felmérések, kutatások is igazolják. Az érdeklődés visszaesése pedig azokban az országokban következett be leginkább, ahol a legnagyobb szükség lenne az éghajlatvédelmi intézkedésekre. Ahol az ökológiai veszélyek a legsúlyosabbak, az aggodalom a legalacsonyabb. Az Institute for Economics and Peace friss adatai szerint világszerte már több mint 750 millió ember tapasztalja az éghajlatváltozás hatásait, beleértve a vízhiányt, a megnövekedett légszennyezést és az egészséges élelmiszerekhez való egyre nehezebb hozzáférést.

Közeledik a tél, ezzel pedig beindult az energiaturizmus is. Ez egy másik, a közhasználatban most felbukkanó kifejezés, mely lényegében azt fedi, hogy a megemelkedett energiaköltségek miatt esetleg érdemesebb a telet „melegebb éghajlaton” eltölteni, mert olcsóbb ott lakhatást bérelni, mint itthon a már meglévő házat vagy lakást folyamatosan felfűteni. Ezeken felbuzdulva egyre több „jó fekvésű” európai ország várja tárt karokkal az úgynevezett energiaturistákat. Tengerparti országok hirdetik magukat azzal, hogy náluk — szállással együtt — olcsóbban ki lehet húzni a telet, mint például Nyugat-Európában. Montenegróban már kampányt is indítottak, melynek keretében azt propagálják, hogy náluk hosszabb időt el tudnak tölteni a vendégek abból a pénzből, amelyet Nyugat-Európában élelmiszerre és fűtésre költenének.


Fotó: Apró József

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..