home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Emlékmaraton tizedszer
Bíró Tímea
2018.09.15.
LXXIII. évf. 37. szám
Emlékmaraton tizedszer

Az ősz mindig is maratonokban gazdag évszak volt, ilyenkor ugyanis nincs már túl meleg a futáshoz, és még a téli időjárás sem hátráltatja a sportolni vágyókat. Magyarkanizsa és Szabadka után vasárnap Topolyán rendeztek maratont.

A futni szeretők számára példakép lehet Szkenderovity Pál, aki 1922-ben született, és huszonnégy évesen a katonaságnál vett részt első futóversenyén, a futás pedig olyannyira a szenvedélyévé vált, hogy nyolcvankét évesen még maratonokat futott — egyébként nyolcvannégy éves korában hunyt el. Nem riadt meg a 90 km-en felüli távoktól sem, kitartása és állóképessége tette őt naggyá és ismertté. Az ő tiszteletére szervezik meg minden évben a topolyai emlékmaratont, melyet az idén is a városnapi rendezvények keretében tartottak meg immár tizedik alkalommal. A szép idő kedvezett a futóknak, így a 10.15-kor kezdődő verseny gond nélkül folyt le. Elsőként a szeniorok rajtoltak el, akik a Mezőgazdasági Iskola melletti sportcsarnoktól Bajsáig, majd pedig vissza futottak, így 13 kilométert tettek meg. Harmincöten vettek részt ezen a távon, a legjobb eredményt a kúlai Bruner Miklós érte el, 48 perc és 13 másodperc alatt jutott a célba. A hölgyek közül az óbecsei Kalapos Karolina bizonyult a legjobbnak, aki tavaly második helyezést ért el. Ebben a kategóriában a legfiatalabb versenyző a mindössze húszéves Hagymás Szabolcs, ő a dobogó harmadik fokára állhatott fel, a legidősebb részvevő pedig a hetvenéves Sárközi Árpád volt.


A felnőttek rajtja (a szerző felvételei)

Az indulók 15 kategóriában mérhették össze a kondíciójukat, hiszen a futóverseny az iskoláskor előttieket, az általános, illetve a középiskolásokat is várja. A kisebbek 100, 400 és 600 métert, a középiskolások pedig 1500 métert futhattak.

A rendezvény egyik fő szervezője, Szkenderovics Pál lánya, Szkenderovics Éva elmondta, hogy a Topolyai Sportszövetség tíz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy az emlékmaratonnal fejezi ki tiszteletét a maratonista előtt.

— Édesapám a katonaságnál kezdte el a sportolást, ott kapott kedvet hozzá, így később az egykori szabadkai sportklub, a Radnički versenyzője lett. Leginkább az 5000 és a 10 000 méter, a fél- és a nagymaraton távját tette meg. Ötször vett részt a Bécs—Budapest-versenyen, és valóban elmondható, hogy nincs olyan európai ország, ahol ne képviselte volna az egykori Jugoszláviát, valamint a mai Szerbiát. Teljes mértékben a sportnak élt. Sokat köszönhetünk Topolya Községnek meg a Helyi Közösségnek, és még többet a város polgárainak, valamint a támogatóknak, akik nélkül nem jöhetett volna létre az emlékmaraton.


A Topolya—Bajsa távot megtett versenyzők, avagy a szeniorok

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..