home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Emberi jogi központ alakult
(tv.)
2006.06.07.
LXI. évf. 23. szám

A Szabad Líceum szervezésében a minap a Civil Mozgalom nevű szervezet mutatkozott be. A szabadkai Városi Könyvtár emeleti olvasótermében tartott est vendégei a szervezet aktivistái voltak: dr. Zsoldos Ferenc, Süge Zsolt, Andrócki Csaba és Kiss Rudolf. Dr. Zsoldos Ferenc a mozgalom célkitűzéseiről és...

A Szabad Líceum szervezésében a minap a Civil Mozgalom nevű szervezet mutatkozott be. A szabadkai Városi Könyvtár emeleti olvasótermében tartott est vendégei a szervezet aktivistái voltak: dr. Zsoldos Ferenc, Süge Zsolt, Andrócki Csaba és Kiss Rudolf.
Dr. Zsoldos Ferenc a mozgalom célkitűzéseiről és tevékenységéről beszélt.
- Két külön társaság hozta létre a Civil Mozgalmat 2005 tavaszán: a Délvidéki Magyarok Ifjúsági Szervezete és az Összefogás a Fennmaradásért. Mi fiatalok nagyon hasonlóan gondolkodunk, mindnyájunkban ugyanazok a gondolatok vannak már régóta, és túl fiatalok vagyunk ahhoz, hogy feladjuk, viszont ahhoz is túl fiatalok vagyunk, hogy ne keressünk új módszereket, új utakat. Másrészt azt is tapasztaltuk, hogy a délvidéki magyarságon belül egyfajta homogenizációs tendencia érvényesül, ami azt jelenti, hogy van egy uralkodó nézőpont, és nagyjából ez az uralkodó nézőpont uralja az egész közéletet, ennek mentén alakulnak ki a vélemények, és azt tapasztaltuk, hogy egyre inkább kezd elaludni a közélet, a magyar társadalom legszélesebb rétegei is - mondta dr. Zsoldos, majd hozzátette, hogy a politikai szféra uralja az összes többi szférát, sőt ennek a szférának a logikája lett uralkodó minden más területen is, és ez sok szempontból káros a társadalom egészségére nézve.
A mozgalom egyik fő célkitűzése, hogy felrázza a vajdasági magyar közéletet, lendületet vigyen a társadalomba. Különféle témákkal foglalkoznak: a magyar egyetem és az autonómia ügyével, az atrocitásokéval, valamint emberi jogi kérdésekkel. A magyar egyetemért folyó kampány az idén márciusban kezdődött több fiatal bevonásával. Az aktivisták, az ügy pártfogói szórólapokat osztogatnak, plakátokat ragasztanak, rendezvényeken felvilágosítást tartanak, igyekeznek minél több embert megnyerni az ügynek.
- Magyar egyetemre azért van szükség, mert a vajdasági magyarság intézményhiányban szenved, jóllehet ahhoz, hogy megmaradjunk, intézményeket kell építeni - hangsúlyozta dr. Zsoldos Ferenc.
Süge Zsolt és Kiss Rudolf a Szenttamáson nemrég megalakult Emberi Jogi Központot mutatták be. Ez az iroda főleg a magyarokat érő jogsérelmekkel foglalkozik.
- Egyik fő tevékenységünk a terepi munka, a magyarellenes atrocitások ügyének felvállalása. A sértetteket személyesen keressük fel, riportot készítve dokumentáljuk az eseteket. De nem kimondottan az atrocitásokkal foglalkozunk, hiszen nagyon sok más probléma van - emelte ki Süge Zsolt. A központ bizonyos esetekben ügyvédről is gondoskodik a sértetteknek, a költségeket az iroda állja.
Andrócki Csaba arról számolt be, hogy nem alakult meg az a szakértői bizottság, amelybe a vajdasági magyar pártok 2-2 embert delegálhattak, és feladatuk egy egységes, mindenki számára elfogadható autonómiatervezet kidolgozása lett volna.
A Civil Mozgalom tevékenységének a világhálón is utána lehet nézni a www.civilmozgalom.net címen.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..