home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Előzzük meg a náthát és az influenzát!
Rencsényi Elvira
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
Előzzük meg a náthát és az influenzát!

Noha már jócskán benne járunk a télben, egyre inkább elszaporodnak a különféle vírusok, baktériumok, melyek számos betegség forrásai. Hiányzik a hó, a fagy, mely megsemmisíthetné ezeket a kórokozókat. De nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen, úgynevezett „téli betegségeket”.

Mossunk kezet minél gyakrabban!

A kéz higiéniája az első helyen áll a fertőző betegségekkel szembeni harcban. A nap során számos helyen megfogjuk a kilincset, pénzt veszünk a kezünkbe, emberekkel vagyunk egy légtérben, így könnyen elkaphatjuk a náthát, influenzát és egyéb fertőző betegségeket. Ezért naponta — amikor csak alkalmunk van rá — többször is mossunk kezet jó alaposan, lehetőleg szappannal. Ne használjunk textil kéztörlőt, inkább papírból készültet, vagy ha ilyen nincs, inkább hagyjuk megszáradni a kezünket a levegőn.

Mindig legyen nálunk nedves papír zsebkendő, és a középületek, üzletek kilincsének megfogása után töröljük át a kezünket. Erre tanítsuk meg gyermekünket is, hiszen a fertőzés ilyen úton terjed a legkönnyebben.

A másik nagy veszély, ha valaki ránk tüsszent, ránk köhög, vagy ha fertőzött emberrel fogunk kezet. Éppen ezért — ha egy mód van rá — kerüljük a tömegközlekedési eszközöket! Télen egyébként is jólesik egy kis séta a friss levegőn, mert közben tisztul a tüdő, a légutak. Ha mi vagyunk megfázva, zsebkendőbe tüsszentsünk vagy köhögjünk, orrunkat lehetőleg papír zsebkendőbe fújjuk ki, melyet azonnal el is dobunk.

Öltözzünk rétegesen!

A téli hidegben nem elég, ha jó meleg kabátot viselünk. Alatta legyen pulóver, az alatt pedig valami vékonyabb, lehetőleg pamutszövetből készült póló, ing vagy blúz. Erre azért van szükség, mert ha bemegyünk egy fűtött helyiségbe (pl. a munkahelyünkre, ahol órákat töltünk majd el), a kabátot levetve tovább vetkőzhetünk attól függően, hogy mennyire van melegünk. Időközben akár meg is izzadhattunk, és nem tesz jót a veséknek, ha így dolgozunk fél napon át. A pamutból készült ruhanemű beszívja az izzadságot, így a bőrünk száraz marad. A további verejtékezés elkerülése érdekében akár még a pulóvert is levethetjük. A réteges öltözködés különösen a gyermekek esetében nagyon fontos, akik sokat szaladgálnak, ezért könnyen kimelegszenek, megizzadnak.

Elhagyhatatlan a sapka és a sál viselete is. A sapka a fejet és a fület, a sál pedig a nyakat és a torkot védi a hidegtől. Soha ne lélegezzünk be hideg levegőt nyitott szájjal, mert könnyen megfázhat a torkunk, azon belül a mandulánk, és ez már súlyosabb gond. A hideg levegőt mindig az orrunkon át szívjuk be, és a szánkon engedjük ki. Kesztyűt is húzzunk, mely nemcsak a fázástól, hanem a hideg káros hatásától is megvédi a kezünket. Az érzékenyebb bőrűeknél nem ritka az úgynevezett hidegallergia, melynek tünetei a kipirosodás, a viszketés, az égő fájdalom és a kézfej kirepedése. Indulás előtt célszerű krémmel bekenni a kezünket, és ezután felvenni a kesztyűt. Hasonlóképpen tegyünk a lábunkkal is, ám legyünk óvatosak: a túl vastag harisnya vagy zokni miatt a lábunkon szorulhat a csizma vagy a bakancs, s ilyenkor elkerülhetetlen a fázós láb érzése. A lábbeli mindig legyen kényelmes és eléggé „szellős”, hogy a láb tudjon „lélegezni”, mert így folyamatos marad a vérkeringése. 

Ne fűtsük túl a lakást!

Ha nagyon meleg van az otthonunkban, akkor szinte biztosan meg fogunk fázni a kinti fagyban. Ne szoktassuk hozzá a szervezetünket a túlfűtött lakáshoz, inkább a házban is öltözzünk fel egy kicsit vastagabban. A lakás ideális téli hőmérséklete 20-21 °C.

Minden reggel szellőztessünk!

Ébredés után néhány percig tárjuk ki az ablakokat. A kinti hideg, friss levegő három-négy perc alatt átjárja a helyiséget, „felfrissül” tőle a szoba. Ez éppen elég ahhoz, hogy a levegőben lévő esetleges kórokozók „kitisztuljanak” a lakásból. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..