home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Előtérben a város kiválóságai
Gyurkovics Virág
2013.09.04.
LXVIII. évf. 36. szám
Előtérben a város kiválóságai

Figyelemre méltó művelődési műsorral készült, művészközössége számos kiválóságának adott megmutatkozási lehetőséget az idén Szabadka, hogy ezzel is emelje városnapi ünnepségeinek fényét. A nyolc napig tartó programsorozatban egyebek között képzőművészeti kiállítások, kézműves kirakodóvásár, gyermekszínházi előadások, könnyű- és komolyzenei koncertek, előadások és filmvetítések is helyet kaptak.

A városnapi ünnepségek sorát a Petar Šadi grafikusművész több mint negyvenéves munkásságának alkotásaiból összeállított kiállítás nyitotta meg augusztus 28-án, a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériában. A művész szelekciója által betekintést nyerhetünk egész életművébe, az egyetemi éveiben készült munkáitól kezdve a legrangosabb galériákba és gyűjteményekbe beválogatott alkotásaiig. Šadi munkássága kiváló anyagismeretről és technikai tudásról tanúskodik. A lehetséges grafikai megoldások szinte valamennyi válfaját felvonultatta képein, és ahogyan a munkák elrendezéséből is következtethetünk, tematikailag az emberi test, a természet, valamint a fizikai világ az, ami vonzza őt.
Noha nevét ritkán említjük, Szabadka képzőművészeti életének mégis egyik megkerülhetetlen és meghatározó személyisége Buza Mihály képkeretező. Ahogyan a képráma is, amely mintegy láthatatlan médiumként, a műalkotások koherens jellegét nem megbontva, inkább sajátosságait kiemelve, azt megóvva kell hogy kiegészítse a képet, úgy teszi ezt a képzőművészek munkájával Buza is: szerényen, nem hivalkodva. Egyfajta szolgálat ez, valami nemesebb fajta, amely alázattal, ugyanakkor kifogástalan hozzáértéssel és érzéssel segíti a művészeket abban, hogy teljesítsék küldetésüket, és hogy alkotásaik befejezetten, keretbe foglalva kerüljenek a befogadó elé. Buza immár harminc éve hagyja ott kézjegyét a múlt nagyjainak és a ma művészeinek alkotásain, jelenléte felbecsülhetetlen értékű, hiszen ez az a kézjegy, amelynek köszönhetően a jelen alkotói az elkövetkező generációk előtt is méltóképpen vannak képviselve. A szabadkai művészek a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájában augusztus 30-án megnyílt Bekeretezve című kiállítással fejezték ki tiszteletüket Buza Mihály képkeretező előtt. A keretekben pedig Jasmina Jovančić Vidaković, Miroslav Jovančić, Edita Kadirić, Emil Kadirić, Ksenija Kovačević, Sagmeister Péity Laura, Szajkó István, Vanja Subotić, Siflis András, Milan Tomić, valamint Lea Vidaković festményei láthatók.
30-án, a Városháza előcsarnokában nyílt meg két szecessziós város, Szabadka és Gödöllő képzőművészeinek közös tárlata. A városnapi ünnepségsorozatban a fiatal tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kaptak. A szabadkai könyvtár kincsestára című kiállításon Svetlana Ždrnja és Sanja Vasić alkotásait láthattuk. A Vinko Perčić Képtárban Uroš Đurić multimediális kiállítására került sor. A Városi Múzeum ajándékboltjában pedig Hevér Miklós Épületek és motívumok című fotókiállítása kapott helyet.
Szeptember elsején nyílt meg Molnár Edvárd „Blow up” című fotókiállítása a Lifka Sándor Art Moziban, amely a Szabadegyetem mögötti betoncsontváz lebontásának pillanatait örökítette meg.  
Ugyancsak az Art Moziban a „Belle epoque” a filmvásznon című program keretében két filmet is vetítettek, A föld szeretője című 2011-es magyar és a Tudat alatt című 2004-es spanyol mozit. A legkisebbeknek a Gyermekszínház produkciójával, A szegény csizmadia és a szélkirály című előadással kedveskedtek a szervezők.
A zenei összeállítás tekintetében is meglehetősen vegyes volt a városnapi program. Péntek este a Raichle Ferenc parkban Su 4 Su elnevezéssel fiatal szabadkai együtteseket hallhatott a közönség. Szombat este a Perpetuum mobile zenekar 15. születésnapját ünnepelték, valamint Goran Karan koncertezett. Vasárnap a Szabadságtéren a Szabadkai Filharmónia hangversenye emelte az est fényét, a késő esti órákban pedig Zoltán Erika koncertje következett.
A városnapi programsorozatból a sportolók sem maradnak ki. Szep-tember 8-án a Fasizmus áldozatainak terén ugyanis megrendezésre kerül az első szabadkai rollerverseny.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..