Előadás az autonóm önvezető robotautókról

Előadás az autonóm önvezető robotautókról

Ez nem csupán fejlődés, hanem forradalom! — hangsúlyozta a címben szereplő témával kapcsolatban prof. dr. Mester Gyula egyetemi tanár Szabadkán, a Rotary Klub szervezésében megtartott előadásán.

A technika soha nem látott tempóban fejlődik, az önvezető és az elektromos autók hamarosan beépülnek mindennapjainkba. A szabadkai professzor kiváló szakértője a témának, ezzel kapcsolatos publikációi alapján világviszonylatban is az egyik legelismertebb, tudományos értekezéseiből pedig a hivatkozások és idézetek alapján is a szakma csúcsán áll. Nem csupán az önvezető autók terén, de a repülő autók és a vezető nélküli autonóm rendszerek témakörében is.


Mester Gyula (a szerző felvétele)

— Az autonóm önvezető robotautó városi és közúti forgalomban érzékeli, értékeli a környezetet, így emberi beavatkozás nélkül képes közlekedni. Az autonóm önvezető robotautók alkalmazásánál az emberi tevékenység kiküszöbölésével elkerülhetőek a hibák, így jelentősen csökkenthető a balesetek száma — emelte ki az előadásában. Mint mondta, a felmérések szerint napjainkban évente mintegy 1,2 millióan vesztik életüket közlekedési balesetben a világon, ami a legtöbb esetben a figyelmetlenség, esetleg a felelőtlen vezetés következménye. Ezek a balesetek akkor is megtörténhetnek, ha a sofőr teljes mértékben a vezetésre koncentrál, az emberek reakcióideje ugyanis túl hosszú. Az agy nem képes kellőképpen követni a közlekedés dinamikáját. Ha egy jármű 108 km/h sebességgel halad, akkor egy másodperc alatt 30 métert tesz meg. A veszélyhelyzet érzékelése után legalább egy másodperc kell az emberi reagáláshoz, tehát a fékezéshez, de ez idő alatt a jármű pontosan 30 métert tesz meg úgy, hogy közben nem történik semmi. Ha valami tehát keresztezi az útját ebben a 30 méterben, akkor az ember egyszerűen tehetetlen. Az önvezető autók esetében a szenzoroknak köszönhetően a rendszer néhány milliszekundum alatt reagál, ebből adódóan ha valami történik haladás közben a jármű előtt, akkor 50 centiméter vagy akár kevesebb út megtétele után is közbeavatkozik az automatikus fékrendszer. A tudomány és a technika fejlődésével az önvezető autók egyre nagyobb teret nyernek, így a jövőben elkerülhetőek lesznek a balesetek.

A szakember elmondta, hogy az önvezető autók fejlettségi foka hat kategóriára van osztva. A közelmúltig „butaautókat” vezettünk, ezeket sorolják a 0. kategóriába. A fejlődésnek köszönhetően az újabb autókban már megtalálhatóak különféle szenzorok, melyek segítik a sofőrt vezetés közben, így ma már nem számít újdonságnak például az esőérzékelős ablaktörlő, a fényszórók automatikus ki- és bekapcsolása, létezik sávtartó rendszer, továbbá a tolatóradarok jelzése is segíti a járművezetőt, de ezeket az autókat is még teljes egészében az ember irányítja. A mai legfejlettebb cégek közül az elektromos autókat gyártó Tesla már kifejlesztette a robotpilótát, mely bizonyos mértékben képes irányítani a járművet, de ez sem helyettesíti az embert teljes egészében. Ezek az önvezető autók már a 3. szintre vannak sorolva, de van még hová fejlődni. Mint mondta, az 5. szintet már azok a járművek fogják képviselni — a nem is olyan távoli jövőben —, amelyekben sem kormány, sem pedig pedálok nem lesznek, így az ezekkel közlekedő emberek már csupán utasként lesznek jelen.

Mester Gyula az önvezető és a jelenkort meghatározó elektromos autók mellett a személyes élményeiről is beszélt, a többi közt a japán Toshio Fukuda professzorral való barátságáról is, akivel 1996-ban találkozott a Hawaii-szigeteken egy, a robotikával kapcsolatos konferencián. A japán professzor már akkor arról beszélt, hogy a közlekedésből ki kellene iktatni az embereket mint sofőröket, hiszen a közlekedés tempóját mindig a leglassabb résztvevő határozza meg. Az ázsiai szigetország közlekedésének felgyorsításához bővíteni kellett volna az úthálózatot, értékes természeti területeket elvéve ezzel, így inkább a robotika fejlesztésével az önvezető járművek megalkotását tűzték ki célul. Ennek most, huszonhárom évvel később már látható és tapasztalható eredményei vannak, ez a Robotika 4.0, mely az autonóm önvezető robotjárműveket fejlesztő tudományág.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Előadás az autonóm önvezető robotautókról
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink