home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Előadás az autonóm önvezető robotautókról
Kartali Róbert
2019.11.04.
LXXIV. évf. 44. szám
Előadás az autonóm önvezető robotautókról

Ez nem csupán fejlődés, hanem forradalom! — hangsúlyozta a címben szereplő témával kapcsolatban prof. dr. Mester Gyula egyetemi tanár Szabadkán, a Rotary Klub szervezésében megtartott előadásán.

A technika soha nem látott tempóban fejlődik, az önvezető és az elektromos autók hamarosan beépülnek mindennapjainkba. A szabadkai professzor kiváló szakértője a témának, ezzel kapcsolatos publikációi alapján világviszonylatban is az egyik legelismertebb, tudományos értekezéseiből pedig a hivatkozások és idézetek alapján is a szakma csúcsán áll. Nem csupán az önvezető autók terén, de a repülő autók és a vezető nélküli autonóm rendszerek témakörében is.


Mester Gyula (a szerző felvétele)

— Az autonóm önvezető robotautó városi és közúti forgalomban érzékeli, értékeli a környezetet, így emberi beavatkozás nélkül képes közlekedni. Az autonóm önvezető robotautók alkalmazásánál az emberi tevékenység kiküszöbölésével elkerülhetőek a hibák, így jelentősen csökkenthető a balesetek száma — emelte ki az előadásában. Mint mondta, a felmérések szerint napjainkban évente mintegy 1,2 millióan vesztik életüket közlekedési balesetben a világon, ami a legtöbb esetben a figyelmetlenség, esetleg a felelőtlen vezetés következménye. Ezek a balesetek akkor is megtörténhetnek, ha a sofőr teljes mértékben a vezetésre koncentrál, az emberek reakcióideje ugyanis túl hosszú. Az agy nem képes kellőképpen követni a közlekedés dinamikáját. Ha egy jármű 108 km/h sebességgel halad, akkor egy másodperc alatt 30 métert tesz meg. A veszélyhelyzet érzékelése után legalább egy másodperc kell az emberi reagáláshoz, tehát a fékezéshez, de ez idő alatt a jármű pontosan 30 métert tesz meg úgy, hogy közben nem történik semmi. Ha valami tehát keresztezi az útját ebben a 30 méterben, akkor az ember egyszerűen tehetetlen. Az önvezető autók esetében a szenzoroknak köszönhetően a rendszer néhány milliszekundum alatt reagál, ebből adódóan ha valami történik haladás közben a jármű előtt, akkor 50 centiméter vagy akár kevesebb út megtétele után is közbeavatkozik az automatikus fékrendszer. A tudomány és a technika fejlődésével az önvezető autók egyre nagyobb teret nyernek, így a jövőben elkerülhetőek lesznek a balesetek.

A szakember elmondta, hogy az önvezető autók fejlettségi foka hat kategóriára van osztva. A közelmúltig „butaautókat” vezettünk, ezeket sorolják a 0. kategóriába. A fejlődésnek köszönhetően az újabb autókban már megtalálhatóak különféle szenzorok, melyek segítik a sofőrt vezetés közben, így ma már nem számít újdonságnak például az esőérzékelős ablaktörlő, a fényszórók automatikus ki- és bekapcsolása, létezik sávtartó rendszer, továbbá a tolatóradarok jelzése is segíti a járművezetőt, de ezeket az autókat is még teljes egészében az ember irányítja. A mai legfejlettebb cégek közül az elektromos autókat gyártó Tesla már kifejlesztette a robotpilótát, mely bizonyos mértékben képes irányítani a járművet, de ez sem helyettesíti az embert teljes egészében. Ezek az önvezető autók már a 3. szintre vannak sorolva, de van még hová fejlődni. Mint mondta, az 5. szintet már azok a járművek fogják képviselni — a nem is olyan távoli jövőben —, amelyekben sem kormány, sem pedig pedálok nem lesznek, így az ezekkel közlekedő emberek már csupán utasként lesznek jelen.

Mester Gyula az önvezető és a jelenkort meghatározó elektromos autók mellett a személyes élményeiről is beszélt, a többi közt a japán Toshio Fukuda professzorral való barátságáról is, akivel 1996-ban találkozott a Hawaii-szigeteken egy, a robotikával kapcsolatos konferencián. A japán professzor már akkor arról beszélt, hogy a közlekedésből ki kellene iktatni az embereket mint sofőröket, hiszen a közlekedés tempóját mindig a leglassabb résztvevő határozza meg. Az ázsiai szigetország közlekedésének felgyorsításához bővíteni kellett volna az úthálózatot, értékes természeti területeket elvéve ezzel, így inkább a robotika fejlesztésével az önvezető járművek megalkotását tűzték ki célul. Ennek most, huszonhárom évvel később már látható és tapasztalható eredményei vannak, ez a Robotika 4.0, mely az autonóm önvezető robotjárműveket fejlesztő tudományág.

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Home office teharautó-sofőröknek is!
2022.10.31.
LXXVII. évf. 43. szám
Eddig ha valaki sofőrként sóvárogva nézte az otthonról dolgozó tanárokat vagy informatikusokat, és arra g…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..