home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elkészült az MNT távoktatási platformja
Kartali Róbert
2020.09.02.
LXXV. évf. 36. szám
Elkészült az MNT távoktatási platformja

A Magyar Nemzeti Tanács a 2020/2021-es tanévben is folytatja távoktatási programját a Pannon Televízióval együttműködve — jelentették be az illetékesek a tanévkezdés előtt az MNT sajtótájékoztatóján. A pedagógusok által kidolgozott operatív terv alapján létrehozott platform a www.tavoktatas.mnt.org.rs oldalon érhető el.

Az új tanévben a távoktatást az oktatási minisztérium felkérésére szervezi meg az MNT. A tanítási egységek rögzítése augusztus 18-án kezdődött el, hogy a tanévkezdésre minél több feldolgozott, új videós segédanyag álljon a tanárok, a diákok és a szülők rendelkezésére — mondta Jerasz Anikó. Az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke hozzátette, hogy az órák ezúttal nem kerülnek be a Pannon RTV műsorrácsába, erre a célra az MNT saját forrásaiból finanszírozva egy külön platformot hozott létre Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. anyagi közreműködésével.

Az általános iskolások számára 37, a középiskolásoknak pedig 8 operatív terv készült el az egész iskolaévre vonatkozóan — emelte ki De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja. Mint mondta, az alsósoknál 3, a felsősöknél 7, a középiskolásoknál pedig 2 tantárgy lett lefedve, összességében 45 operatív terv készült el. Körülbelül 2000 óra lesz felvéve, az általános iskolásoknak 1500, a középiskolásoknak pedig 500. Az általános iskolások számára 33 tanár segítségével eddig 184-et rögzítettek, a középiskolásoknak pedig 17 tanár bevonásával 108-at. Szeptember 1-jéig összességében 292 óra felvétele történt meg, 50 tanár közreműködésével. Az órák rögzítése egy előre meghatározott ütemterv alapján továbbra is tart, eddig megközelítőleg 150 pedagógussal sikerült egyeztetni.

Három stúdió lett kiépítve erre a célra, egy Zentán, kettő pedig Szabadkán — mondta Fehérvári Csongor, a Pannon RTV online tartalmakkal és távoktatással megbízott főszerkesztője. Kiemelte, hogy az egységes arculatú stúdiók kiépítésén mintegy 30 ember dolgozott két héten át, és mindháromban napi 8—10 órában folyik a munka. 11 nap alatt több mint 290 órát rögzítettek. A hét hat napján 15 ember dolgozik ezen a projektumon folyamatosan, a felvételek elkészítése pedig márciusig fog tartani.

A távoktatás portálja szeptember 1-jétől elérhető, hamarosan pedig egy applikáció formájában is megjelenik — emelte ki Lulić Emil, az MNT Hivatalának vezetője. Mint mondta, a portál a távoktatáson túl akár a rendes, tantermi órákon is igénybe vehető mint kiegészítő segédanyag. Úgy lett kialakítva, hogy a további években is használható legyen, így a diákok később is segítségül hívhatják, ha nem tudnának részt venni az oktatáson. 

Az online platform kidolgozása egy átfogó munka eredménye, és a fejlesztési folyamat során a minél egyszerűbb kezelés érdekében tesztelésen esett át a tanárok, a szülők és a diákok részéről is, a használat során pedig a visszajelzések alapján további fejlesztések is elképzelhetőek — emelte ki Koza Andor a portált megalkotó Studio Present Kft. képviseletében.

A felvett órák osztályonként és tantárgyanként vannak csoportosítva. Az alsósok részére magyar nyelv és irodalom, matematika, valamint környezetünk, avagy természet és társadalom ismeretek tantárgyból, a felsősök részére magyar nyelv és irodalom, matematika, földrajz, történelem, biológia, fizika és kémia tantárgyból, a középiskolásoknak pedig magyar nyelv és irodalomból, valamint matematikából.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..