home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Elektromos csoda kétkerekűek
Lábadi Loránd
2019.04.26.
LXXIV. évf. 16. szám
Elektromos csoda kétkerekűek

A Segway

A furcsa járgány egy önegyensúlyozó, két keréken guruló, elektromotorral meghajtott eszköz, mely láttán az ember mély gondolkodásba merül, hogy milyen elképesztő elméletek valósulnak meg. Ez aztán valóban ilyen, de a gyakorlat bebizonyította, hogy semmi sem lehetetlen, és az emberi leleményesség szinte minden gondot képes megoldani.

Az első próbák és javítások után 2001-ben a Segway az USA-ban, New Hampshire-ben került piacra. A készüléket egy amerikai mérnök, Dean Kamen találta fel. A működése nagyon egyszerűnek tűnik, de valójában igen összetett szerkezetről van szó. A kerekek közötti alvázba beépített elektromos motorok tartják egyensúlyban és függőleges helyzetben. Az egyensúly megteremtését és az irányítást a motorok által számítógép végzi. Giroszkópok és számos érzékelő segítségével másodpercenként többször is korrigálódik a szerkezet helyzete. Amikor balra szeretnénk fordulni, akkor a jobb lábunkkal aktiváljuk a jobb első kapcsolót, ezzel a jobb oldali kerekek elindulnak előre. Mindeközben a bal lábunkkal a bal hátsó kapcsolót aktiválva a bal oldali kerekek pedig ellenkező irányba, azaz hátra kezdenek el forogni. A két kerék ellentétes mozgása pedig a kívánt irányba fog elfordítatni bennünket. Az eszköz maximális sebessége 20 km/h.

Az egyenáramú motorok ma már elérik a 7 kW teljesítményt is, és a kefe-kommutátor rendszert felváltotta egy elektronikus vezérlés. A központi agy tíz mikroprocesszorból áll, és háromszor erősebb, mint egy egyszerű asztali komputer. Induláskor behelyezzük az indítókulcsot, majd ráállunk a lábtartókra, aminek hatására az érzékelők azonnal beindítják a motorokat. A Segway öntömege eléri a 36 kilogrammot, az akkumulátorok töltése 6 órára elegendő, és ezzel akár 25—28 kilométert is megtehetünk. Jelenleg két modell van forgalomban: a Segway i2 SE és a Segway x2 SE. Az előbbi könnyű furikázásra jó, például a munkahelyre való eljutásra vagy kisebb bevásárlásra, de szórakozás szempontjából is ideális. Az utóbbi már nagyobb igénybevételnek is kitehető, egyenetlen terepen lehet vele száguldozni vagy más dimbes-dombos utakon utazni.

A Segway nyugati országokban már több területen van használatban, mint amilyen például a rendőrség, mely a belvárosban és a parkokban járőrözik vele, illetve más rendfenntartó kötelékekben is megtalálhatjuk, továbbá reptereken, kikötőkben, állomásokon. Ezek a modellek Segway i2 SE Patroller néven ismertek, és folyamatosan fejlesztik, tökéletesítik őket, mivel egyre bővül az a terület, ahol üzemeltethetőek. Bizonyos országokban kötelező a rendszámtábla, mert közlekedési járműnek tekintik őket, máshol viszont nem, és minden olyan területen közlekedhetnek, ahol a gyalogosok is.

A Hoverboard a Segway miniváltozata, kisebb kerekekkel, de a működtetőrészek nagyjából megegyeznek. Első ránézésre a különbség azonnal észrevehető, mert a Hoverboardnak nincs kormányoszlopa. Itt is elektromos motorok, illetve az őket vezérlő mikroszámítógép végzi a függőleges helyzetben tartást, bármilyen terepviszonyról legyen is szó. A közlekedés egyszerűnek tűnik, viszont a gyakorlat teljesen más, mivel nem tudunk a kormányoszlopba kapaszkodni. Ez bizony hatalmas kihívás a kezdő utasnak, de idővel meg lehet szokni, csak sokat kell gyakorolni. A fő szempont egy olyan szerkezet megtervezése, hogy az inga nyugalmi állapotából való elmozdulás esetén a változást érzékelve a Hoverboard képes legyen a kerekekben található elektromos motorok segítségével egyensúlyi állapotban tartani magát és utasát. Itt található még az elfordulás- és a sebességmérő, melyek meghatározzák a pillanatnyi sebességet, illetve továbbítják az adatokat a mikrovezérlőbe, ahol azonnal fel vannak dolgozva. Az akkumulátor minden modellnél más, de az átlag 36 V és 4400 mAh. A LED-világítás mindegyik változatnál kötelező, viszont nem ideális látási körülmények között ne használjuk a járművet. Ami az árát illeti, természetesen széles skálán mozog, 18 000 és 45 000 dinár között váltakozik, és részletfizetés is lehetséges.

A két bemutatott kétkerekű valóban a technikai fejlődés csúcsmodellje. Aki megengedheti magának, és persze meg meri próbálni az ilyen közlekedést, az megvásárolhatja, a választék igen nagy. E járművek használata nálunk még nagyon gyerekcipőben jár, de reméljük, hamarosan egyre több Segwayt és Hoverboardot láthatunk majd az utcán, és ezzel még több zajtalan járműtől kell majd tartanunk, miközben gondtalanul sétálunk az utcán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..