home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Elektromobilitás állami támogatással
Kartali Róbert
2022.01.24.
LXXVII. évf. 3. szám
Elektromobilitás állami támogatással

A környezet védelmének, valamint a tisztább levegő és az élhetőbb környezet elősegítésének céljából az idén is jelentős összeggel támogatja az elektromobilitás, illetve a környezetbarát közlekedési módok elterjesztését a szerbiai környezetvédelmi minisztérium. A teljesen elektromos és a hibrid járművek vásárlását összesen 150 millió dinárral ösztönzik, a támogatás igénylését pedig október 31-éig lehet benyújtani az illetékes minisztériumnál. A részletekről Jaksa Róbert környezetvédelmi államtitkár nyilatkozott lapunknak.

Az elektromos meghajtású segédmotoros kerékpárok, könnyű triciklik, motorkerékpárok és a nehéz triciklik, valamint a plug-in hybrid és a hybrid járművek, továbbá a tisztán elektromos autók kedvezményes vásárlását ösztönzik az állami támogatással, melyre az idén összesen 150 millió dinárt irányoztak elő — emelte ki az államtitkár. Mint mondta, tavaly erre a célra 120 millió dinárt különítettek el, tehát az állami támogatás mértéke növekedő tendenciát mutat. Hozzátette, tavaly miután kimerült az elsődleges keret, a minisztérium a nagy érdeklődésnek eleget téve meghosszabbította a pályázatát, és további eszközöket különített el az elektromobilitás ösztönzésére. A támogatott járművásárlást a jogi és a természetes személyek egyaránt kihasználhatják. A tavalyi eredmények alapján pedig az is elmondható, hogy a vállalkozók és a magánszemélyek megközelítőleg fele-fele arányban jelentkeztek, így a minisztérium mintegy ötszáz sikeres pályázót tudott támogatni.


Jaksa Róbert illetékes államtitkár

— Használt járművek beszerzését értelemszerűen nem támogatjuk, tehát a pályázati felhívás csupán az újakra vonatkozik, olyanokra, amelyek a támogatással megvalósuló vásárlás után lesznek első alkalommal bejegyezve. A pályázónak, miután kiválasztotta a járművet, a forgalmazótól kérnie kell egy előszámlát, és azt mellékelnie a kitöltött formanyomtatványokhoz. Ezek a dokumentumok és részletes leírások megtalálhatóak a minisztérium honlapján. Maga az elbírálás nagyon gyorsan működik, ha a pályázónak jóváhagyják a kérelmét, akkor a pénzt átutalják a járművet forgalmazó cég számlájára, a vásárlónak pedig törlesztenie kell a fennmaradó összeget, tehát a vételár ráeső részét.

Jaksa Róbert arra a tényre is rávilágított, hogy a pályázat október 31-ei határidővel lett meghirdetve, illetve addig lesz elérhető, amíg ki nem merül az erre a célra előirányzott 150 millió dináros keret. Az állami támogatások kifizetése folyamatos, tehát a pályázatokat beérkezési sorrendben bírálják el, és nem várják össze a kérelmeket a határidő leteltéig. Tavaly például sikerült megtoldani az eszközöket, de nem tudni előre, hogyan alakul az idei év, mekkora lesz az érdeklődés.

— A támogatási összegek mértéke az idén is kategóriák szerint lett meghatározva, így a segédmotoros kerékpárok és a könnyű triciklik, tehát az L1-es és az L2-es típusú járművek esetében a támogatás 250 euró, az L3—L7 típusú járműveknél, tehát a motorkerékpárok, a nehéz triciklik, illetve a könnyű és a nehéz négykerekű motoroknál a támogatás értéke 500 euró. Az M1 és az N1 típusú, maximum kilencüléses személygépkocsi és kisteherautó esetében, ha az kizárólag elektromos hajtású, akkor az állami támogatás 5000 euró. A minisztérium 3500 euróval támogatja azoknak az M1 és N1 típusú járműveknek a beszerzését, amelyeknek belső égésű motorjuk van, és elektromos meghajtásúak is, de a jármű a belső égésű motor bekapcsolása nélkül egy ideig önállóan is, kizárólag elektromos meghajtással is tud közlekedni, külső tápcsatlakozás révén, tehát a jármű akkumulátorai külső áramforrásról is tölthetőek (PHEV Plug In Hybrid Electric Vehicle), szén-dioxid-kibocsátása pedig legfeljebb 50 g/km. Továbbá 2500 euróval támogatják azokat az M1 és N1 típusú járműveket, amelyek hibrid hajtásúak, s amelyeknek a belső égésű motoron kívül legalább egy villanymotorjuk van, és bizonyos ideig önállóan is működhetnek elektromos meghajtással úgy, hogy a belső égésű motor állítja elő a járművön belül a haladáshoz és a működéshez szükséges villamos energiát. Ezeknél a járműveknél külön feltétel, hogy a szén-dioxid-kibocsátásuk legfeljebb 140 g/km legyen. 

Az állami támogatást kihasználva egyrészt sok pénzt tudunk megtakarítani, másrészt pedig óvjuk, illetve nem szennyezzük a környezetet — hangsúlyozta az államtitkár. Mint mondta, az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy egyre többen teszik le a voksukat az elektromobilitás mellett. Azoknak pedig, akik most még csupán gondolkoznak azon, hogy esetleg átváltanának a közlekedés ilyen formájára, tudniuk kell, hogy ezek a járművek — főleg a tisztán elektromos autók — beszerzési árukat tekintve sajnos még nem tartoznak az olcsóbb, a szélesebb társadalmi réteg számára elérhető kategóriába, de aki nagyobb távlatokban gondolkodik, annak mindenképp érdemes ezt a lehetőséget fontolóra vennie, hiszen hosszú távon így sokkal olcsóbb a közlekedés, költsége csupán a töredéke a belső égésű motorosénak, továbbá az elektromos autók esetében jóval kisebb összeget kell elkülöníteni a kötelező karbantartásra, hiszen az elektromotoros autók felépítése jóval egyszerűbb, mint a hagyományos járműveké. Akinek pedig lehetősége van arra, hogy otthon napelemek telepítésével állítson elő villamos energiát, annak az elektromos járművekkel való közlekedés később szinte ingyenes.

Mint megtudtuk, az állami támogatás nem vonatkozik más kétkerekű járműre, így az elektromos rásegítés elvén működő e-bike, a kisebb elektromos biciklik és az elektromos rollerek sem tartoznak a támogatott kategóriák közé.

Támogatott kategóriák:

L1 — moped, azaz kétkerekű segédmotoros kerékpár, melynek legnagyobb utazási sebessége nem haladja meg a 45 km/h-t, és melyben az elektromos meghajtás esetén a motor névleges teljesítménye nem haladja meg a 4 kW-ot.

L2 — könnyű tricikli, azaz háromkerekű, melynek legnagyobb sebessége nem haladja meg a 45 km/h-t, és melyben az elektromos meghajtás esetén a motor névleges teljesítménye nem haladja meg a 4 kW-ot.

L3 — motorkerékpár, melynek legnagyobb sebessége meghaladja a 45 km/h-t, és melyben az elektromos meghajtás esetén a motor névleges teljesítménye meghaladja a 4 kW-ot.

L4 — oldalüléses motorkerékpár, a hosszirányú középsíkhoz képest aszimmetrikusan elosztott három kerékkel működő jármű, melynek legnagyobb sebessége meghaladja a 45 km/h-t, és melyben az elektromos meghajtás esetén a motor névleges teljesítménye meghaladja a 4 kW-ot.

L5 — nehéz tricikli, a hosszirányú középsíkhoz képest szimmetrikusan elosztott három kerékkel működő jármű, melynek legnagyobb sebessége meghaladja a 45 km/h-t, és melyben az elektromos meghajtás esetén a motor névleges teljesítménye meghaladja a 4 kW-ot.

L6 — könnyű négykerekű, melynek akkumulátorok nélküli saját tömege nem haladja meg a 350 kg-ot, legnagyobb sebessége a 45 km/h-t, elektromos meghajtás esetén a motor névleges teljesítménye a 4 kW-ot.

L7 — nehéz négykerekű gépjármű, melynek akkumulátorok nélküli saját tömege nem haladja meg a 400 kg-ot, teherjárműveknél az 550 kg-ot, elektromos meghajtás esetén a maximális állandó névleges motorteljesítmény a 15 kW-ot.

M1 — személyszállító gépkocsi, a gépjárművezető ülésén kívül legfeljebb nyolc ülőhellyel.

N1 — áruszállító gépkocsi, legfeljebb 3,5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..