home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Elege van a télből? Az amerikaiaknak jobban
Fehér Márta
2019.02.10.
LXXIV. évf. 6. szám
Elege van a télből? Az amerikaiaknak jobban

Fagyhalál — Visszaút — Ahol a kutya a Nyugat-barát politika szimbóluma

Fagyhalál

Halálos áldozatai is vannak az Egyesült Államokban uralkodó rendkívüli hidegnek. A kegyetlen időben öt perc alatt fagyási sérülést szenvedhet az utcára kimerészkedők orra, füle vagy ujja. Iowában egy tizennyolc éves egyetemista halt meg, Michiganben és Illinois államban három idős ember, Wisconsinban egy ötvenöt éves férfi fagyott halálra. Chicagóban egy hókotró sodort el egy hetvenöt éves férfit, ő később a kórházban hunyt el, Indianában egy fiatal pár lelte halálát a jeges úton, és két halálos áldozata van a pennsylvaniai jeges utakon bekövetkezett balesetnek. A postások több államban nem hordják ki a leveleket, az iskolákban szünetel a tanítás. Az Egyesült Államok területének mintegy 75 százalékán csontfagyasztó a hideg. Minnesotában bizonyos helyeken — a szélfaktort is figyelembe véve — mínusz 56 fok is lehet. Chicago egyes negyedeiben hidegebb van, mint a Déli-sarkon vagy Alaszkában. A vasúti pályaudvar sínjeit gázlángokkal melegítik. Kabátokat rabolnak az emberektől. Illinois és Wisconsin államban megnövelték a hajléktalanszállók kapacitását, és melegedőbuszokat helyeztek el a forgalmasabb környékeken. A klímaváltozás tagadásáról hírhedt Donald Trump elnök korábban Twitter-üzenetében „visszahívta” a globális felmelegedést, pedig köztudomású, hogy az Amerikát sújtó durva hideg is annak a következménye.

 

Visszaút

Visszakísérték az első közép-amerikai migránst az USA határán át Mexikóba. A hondurasi férfi illegálisan érkezett az Egyesült Államokba — írja a CNN. Vele szemben alkalmazták elsőként a nemrégiben hatályba lépett új bevándorlási szabályokat. Ezek szerint a menedékkérőknek az Egyesült Államok területén kívül kell megvárniuk ügyük lefolytatásának végét. Az amerikai bevándorlási hivatal illetékesei szerint az új jogszabályok végre rendet teremtenek, és megkönnyítik a határőrség munkáját. Donald Trump amerikai elnök továbbra sem állt el attól, hogy falat építsen a mexikói—amerikai határra.

 

Ahol a kutya a Nyugat-barát politika szimbóluma

Betiltják és büntetik a kutyasétáltatást Teheránban. A rendőrség felhatalmazást kapott az ügyészségtől, hogy következetesen felléphessen a köztereken, például a parkokban kedvencüket sétáltató kutyatulajdonosokkal szemben. Autóztatni is tilos az ebeket. Akit ezen kap a rendőrség, az súlyos büntetéssel számolhat — olvasható a BBC News honlapján. Az iráni rendőrség már több alkalommal is próbálkozott a kutyatartás teljes tilalmával, de ezek a kísérletek sorra kudarcot vallottak. Nem egy alkalommal el is kobozták gazdájuktól a kedvencüket. Az iszlám vallásban ez az állat tisztátalannak számít, egyúttal pedig a kutyatartást a megbuktatott monarchia Nyugat-barát politikája egyik szimbólumának is tartják, így az ország vallási vezetői nem nézik jó szemmel. Különösen a fiatalok körében lett divatos az utóbbi években a házi kedvencek tartása. Egy Twitter-felhasználó feltette a kérdést: vajon a következő hatósági intézkedésként autók helyett tevegelésre kényszerítik a teheráni lakosokat?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..