home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
El kell menni katonának…, vagy mégsem?
Markovics Annamária
2022.05.25.
LXXVII. évf. 21. szám
El kell menni katonának…, vagy mégsem?

Én is voltam katona, míg a cipó kisült — mondják bizonyos helyeken, ha valami csak rövid ideig tartott. Ha Szerbiában visszaállítják a kötelező sorkatonai szolgálatot, az sem fog sokkal tovább tartani egy cipósütésnél, ám szakértők szerint a 90 nap semmire sem lenne elegendő.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök május 6-án jelentette be, hogy visszaállítanák a sorkatonaságot, mely 90 napig tartana, célja pedig az lenne, hogy „a férfiak érettebbekké váljanak, és megtanulják, mi a hazaszeretet, a munka és a kötelesség”. Az elnök később azt is mondta, a legfejlettebb országok példáját követné Szerbia, de előbb meg kell vitatni a különböző álláspontokat, a parlamentnek pedig az lesz a dolga, hogy elfogadja vagy elvesse az ötletet.

A kötelező sorkatonai szolgálat 2011. január 1-jével szűnt meg Szerbiában. Dragan Šutanovac akkori védelmi miniszter továbbra is kiáll a döntés helyessége mellett, véleménye szerint ugyanis a kiskatonák úgysem tudnak úgy részt venni a hadsereg munkájában, ahogyan a hivatásosak, a hadsereg pedig nem nevelőtestület, nem feladata férfit nevelni abból a fiatalból, aki otthon nem kapott kellő nevelést.

Katonai szakértők szerint pedig szinte semmire nem lenne elegendő a 90 napos kötelező szolgálat, ennyi ideig tart ugyanis az alapkiképzés. Emellett mindez nagyon drága is lenne, hiszen a laktanyák lepusztult állapotban vannak, felújításuk és a szükséges infrastruktúra kiépítése, az egyenruha és a felszerelés több százmillió eurójába kerülne az országnak.

„A vajdasági magyarok nem értenek egyet a kötelező sorkatonai szolgálattal” — ezt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondta egy interjúban. Hozzátette: egy lehetséges vita során a VMSZ ezt az álláspontot képviselné. „Mi ennek a háborúsdinak, katonásdinak nem vagyunk, nem voltunk eddig sem a hívei” — szögezte le.

Közvélemény-kutatások viszont azt mutatják, az emberek nagy része úgy gondolkodik, mint az államfő, vagyis hasznosnak tartja a kötelező sorkatonaságot, főleg annak nevelő mivolta miatt. Ennek megvan persze a történelmi háttere, hiszen attól a pillanattól kezdve, hogy a XIX. században megalakult a hivatalos hadsereg, mindig is kötelező volt bevonulni. Aki viszont megtagadta a szolgálatot, az nemcsak a börtönt kockáztatta, hanem azt is, hogy a társadalom kiveti magából, nem kap munkát vagy elismerést. Amikor azonban bevezették azt, hogy lelkiismereti okokra hivatkozva el lehet utasítani a fegyverhasználatot, kiderült, elég sokan irtóznak a katonásditól.


Fotók: Tanjug

A felmérések arra is rámutattak, hogy azok a fiatalok, akiket közvetlenül érintene az intézkedés, nem teljesen értenek egyet vele, 46 százalékuk támogatja, 43 százalékuk viszont határozottan ellenzi a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását. Marija Ignjatijević, a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ kutatója szerint ha életbe lépne egy ilyen törvény, tovább csökkenne a fiatalok lelkesedése, és a katonakötelezettek különböző módszerekkel igyekeznének megúszni a besorozást, megnőne a korrupció veszélye, illetve az országot is többen hagynák el.

Felvetődik emellett az is, hogy a nőkre is vonatkozna-e az intézkedés, hiszen az elnök csak a férfiakról beszélt, a szerb alkotmány azonban mindenfajta diszkriminációt tilt.

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos szerint nem lenne feltétlenül diszkriminatív, ha csak a férfiakra vonatkozna a katonai szolgálat, de csak akkor, ha ezt a döntést az illetékesek a megfelelő érvekkel támasztanák alá. Mint mondta, a hatályos törvényekben sem különböztetik meg a két nemet, és a nők eddig is szép számban jelentkeztek önkéntes szolgálatra. A védelmi minisztérium adatai szerint 2020-ban a szerb hadsereg és a minisztérium kötelékében dolgozók 23 százalékát tették ki a nők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..