home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egyházi épületek újragondolva
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2020.09.09.
LXXV. évf. 36. szám
Egyházi épületek újragondolva

Az elhagyatott, már nem működő egyházi objektumok átalakítása családi otthonná sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Ezek a létesítmények nagyon erős alapzatra épültek, és maguk a falak is hatalmas erővel bírnak. Nem véletlen tehát, hogy sokak fantáziáját beindítják.

A hatalmas objektumoknak különleges vonzerejük van. A rendkívül magas belső terek kialakítása igazi kihívás, és természetesen már magának az épületnek a megvásárlása sem kis anyagi befektetés. A munkát nehezíti, hogy a külső nem bontható, meg kell hagyni az eredeti állapotot. Legfeljebb ablakok helyezhetőek el a kívánt helyeken.

Egy templom átalakításánál meg kell tartani a múlt jeleit, de ez a vásárlók és a felújítók számára nem is gond, hiszen nekik pontosan ez is a céljuk — viszont a belső tereket kedvükre és a mai kor igényeinek megfelelően modernre, otthonosra alakíthatják.

A mellékelt képek egy chicagói átalakítás utáni állapotot mutatnak be. Kulcsfontosságú volt a rendkívül magas mennyezet, melyet a tervezők és az építészek különleges módon hoztak előtérbe az új otthonban. Természetesen a fekete keretes ólomüveg ablakokat megtartották eredeti mivoltukban, melyek az épület múltját hivatottak megőrizni. A régi gerendákat is inkább kiemelték, mint hogy elrejtették volna. Mindennek ellenére a végeredmény mégis nagyon természetesen illeszkedik az új kialakításhoz.

A hófehér, modern konyhát az egyik ólomablak alatt hozták létre. Érdekes párosítás. A hatalmas konyhasziget a fallal párhuzamosan található. Ebben rejtették el a mosogatót és a csaptelepet, ráadásul reggelizőpultként is használható, hiszen fekete bárszékekkel tették kényelmessé.

A konyhasziget szomszédságába helyezték a fehér étkezőasztalt, szintúgy fekete étkezőszékekkel. S így talán már nem titok, hogy a fehér és a fekete dominál az egész térben.

Egy másik érdekesség a hatalmas, szürke kandalló, mely egészen a mennyezetig emelkedik fel. Ennek falán található a televízió is.

Az összes létező helyen mennyezetről lelógó csillárok helyettesítik a természetes fényt, amikor besötétedik.

A földszinten tehát a közösségi terek kaptak helyet. Az intim, bensőséges részek számára a felső szintet hozták létre, melyet ügyesen megtervezett galériára emeltek. Lenyűgöző ez a térnövelő hatás, a galériából elénk táruló látvány pedig egyenesen szívet melengető — innen a teljes közösségi tér megfigyelhető, a meghagyott ólomüvegeket is beleértve. A galéria előteréről nyílnak tehát a hálószobák és a fürdők. Ezekben a helyiségekben megtaláljuk a múlt jegyeit, például az ablakok formájában, de néhol pótolni kellett őket, hogy a helyiségek fényt kapjanak. A hálókban csak a legszükségesebb dolgokat helyezték el: franciaágy, fotel az olvasáshoz, fényforrások. A hálókból saját fürdőhelyiség és gardróbszoba nyílik. Mindez az egyszerűség jegyében, nem elvonva a figyelmet az épület adottságairól.

A családi otthonná tett egyházi objektumok nem kevés költséget emésztenek fel a felújítás során. A munkálatot végzők, tervezők ezért minden bizonnyal igyekeznek, hogy az otthon a későbbiekben minél könnyebben fenntartható legyen. Elképesztő a rengeteg befektetett energia, valamint az elszántság a tulajdonosok részéről az új belső létrehozására. Ez a munka — pénz hiányában, vagy pedig a sok, előre nem látható hiba miatt — bizony évekig is eltarthat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..