home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Egy történet négy nyelvi szinten
Szakáll Laura
2022.07.23.
LXXVII. évf. 29. szám
Egy történet négy nyelvi szinten

Különleges nevelési igényű gyermekeknek, fiataloknak szánt könyv jelent meg a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában. A Mirci és Bori című fejlesztő állatmesét a legkisebbeknek is ajánlja a szerző, Losonci Elina, mivel az állatokról szóló kötet az olvasás elsajátításában is segíthet minden elsősnek.

Egy cica és egy tehén meséjét mondja el az író négy különböző módon. Így az eltérő fejlettségi szinten lévő gyerekek is használhatják ugyanazt a könyvet, megérthetik a történetet. A kiadványt a szerző elsősorban gyógypedagógusoknak szánja, de nem csak a speciális nevelési igényű gyermekeknek segít a szövegértelmezésben, hiszen a kisgyerekeknek is felolvashatják a szülők.

— Onnan jött az ötlet, hogy van egy kétéves kislányom, akinek egyéves korában, miközben folyamatosan mesélgettem, egyszer ezt a történetet találtam ki. Másnap úgy döntöttem, le is írom, majd ezt több módon is feldolgoztam, hogy később is fel tudjam olvasni neki. Mivel gyógypedagógus, defektológus vagyok, szerettem volna, hogy ez mindenki számára elérhető legyen. Úgy tudom ezt a könyvet jellemezni, hogy akár az egy-, másfél éves kisgyermek is örömét leli benne, ha az anyuka vagy az apuka olvassa neki, hétéves korban pedig nagyon jó fejlesztő könyvnek bizonyul, mivel az egyszerű mondatok folyamatosan átalakulnak, és a negyedik szintre olyan mondatokat kapunk, amelyek egy hét-nyolc éves gyereknek vannak leírva. Megemlíteném még az inklúziót is, mert nagyon fontos volna, hogy azokban az osztályokban, amelyekbe sajátos nevelési igényű gyermekek is járnak, mindenki egy könyvből tudjon tanulni. Képzeljük el, milyen szép jelenet, hogy az előtt a gyermek előtt, aki külön programra jár, nem egy papír van, hanem ugyanaz a könyv, mint az osztálytársai előtt. Ez bizonyára nagyon jó érzés lehet számára, mi pedig a könyvvel az inklúziót, vagyis magát a befogadást támogatjuk.

A Magyar Nemzeti Tanács a különleges fejlesztő mesekönyv mögé állt. A most megjelent kiadványból minden olyan intézménybe küldenek, ahol erre szükség mutatkozik — hangsúlyozta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

— Ugyanaz a történet érdekes nyelvi átalakuláson formálódik. A legegyszerűbb mondatoktól kezdve a bonyolultabb magyarázatokon át próbálja a gyerekekhez közelebb hozni az elvont fogalmakat. A könyvet ajánljuk azokon a tagozatokon használni, ahol aktívan jelen van az inklúzió, de ugyanakkor azokban az osztályokban is alkalmazható, ahol a tanulóknak a fejlettségi szintje különböző, tehát nem tudják ugyanabban a tempóban elsajátítani a tananyagot.

A könyv 1000 példányban jelent meg. Azok a pedagógusok, akik jelen voltak a szabadkai könyvbemutatón, ajándékba kapták, de a Magyar Nemzeti Tanács igyekszik minden oktatási intézménybe eljuttatni, ahol jelen vannak a magyar nyelvű speciális tagozatok.

A bemutatón gyermekek és felnőttek egyaránt örömmel lapozgatták a kiadványt, melynek az illusztrációit Szalma Viktória készítette.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..