home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Egy sikeres vállalkozás története
Tóth Tibor
2005.12.06.
LX. évf. 49. szám
Egy sikeres vállalkozás története

Bunford TivadarManapság egyre inkább hallani arról, hogy egykori, jól menő vállalataink rohamosan haladnak a csőd felé, dolgozóik szégyenletesen alacsony fizetésüket is pár havi késéssel kapják csak kézhez. A szabadkai Masterplast Yu kereskedelmi, termelési és szolgáltató magánvállalat azon...

Bunford Tivadar

Manapság egyre inkább hallani arról, hogy egykori, jól menő vállalataink rohamosan haladnak a csőd felé, dolgozóik szégyenletesen alacsony fizetésüket is pár havi késéssel kapják csak kézhez. A szabadkai Masterplast Yu kereskedelmi, termelési és szolgáltató magánvállalat azon ritka kivételek közé tartozik, ahol tisztességes fizetésüket idejében kézhez kapják a dolgozók, a munkaerkölcs a lehető legmagasabb szinten van, az alkalmazottak nemcsak egymással, hanem vevőikkel is baráti viszonyt ápolnak. Örömmel járnak be munkahelyükre és büszkeséggel tölti el őket a tudat, hogy a Masterplast Yu magánvállalat alkalmazottai lehetnek. Bunford Tivadarral, a Masterplast Yu szerbiai hálózatának igazgatójával magáról a cégről, a pillanatnyi gazdasági helyzetről és leendő terveiről beszélgettem el.
- 2001 végén cégalapítás végett kerestek meg a magyarországi Masterplast kft-től, s felkértek, hogy próbáljunk meg Szerbiában szigetelőanyagok forgalmazásával foglalkozni. A tárgyalások eredményeképpen 2002. március 1-jén bejegyeztük a céget. Egy munkatársammal vágtunk bele az üzletbe, ami a következőképp festett: otthon, az ebédlőben volt az iroda, a garázsban és a padláson kapott helyet a raktár, két kölcsön-kombi állt rendelkezésünkre, amelyekkel megkezdtük az értékesítést, azaz a házalást Szerbiában. Tíz fajta terméket árultunk, főként tetőfóliát. A fogadtatás nem valami fényesre sikerült. Belgrádban próbálkoztam először, de az ottani fatelepek és tüzépek tulajdonosai nem ismerték az áruinkat, nem akartak pénzt fektetni bele, szerették volna, ha otthagyom az árut bizományiban, de nekem ehhez sem anyagi lehetőségem, sem kedvem nem volt - beszél a kezdetekről az igazgató úr.
Az igazi áttörést a 2002 áprilisában megrendezett belgrádi Építőipari Kiállítás jelentette, amelyen a Masterplast által forgalmazott termékekre nem a szakma, hanem inkább a civil lakosság figyelt fel. A zsebkendőnyi (3-4 m2-es) standok előtt gyakran kígyózó sorok álltak, katalógus híján fénymásolt oldalakon tekinthették meg a termékeket az érdeklődők, de azért a szakszerű tanácsok nem maradtak el.
- A termékeink iránti nagy érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a belgrádi civil lakosság egyre gyakrabban érdeklődött nálam telefonon, hogy hol lehet hozzájutni termékeinkhez. Egy kis turpissághoz folyamodtam, ugyanis azon belgrádi tüzépeknek, amelyek szerepeltek ugyan a nyilvántartásomban, de mégsem vásároltak, innen, Szabadkáról elküldtem az árut. Közben szóltam a potenciális vevőknek, hogy Belgrádban melyik tüzépben vásárolhatják meg termékeinket. A tüzépesek rendre visszahívtak: miből gondoltam, hogy a terméket náluk keresni fogják. Ezzel a módszerrel sikerült forgalmat lebonyolítanom a számukra, s így szép lassan kezdett kialakulni az értékesítési rendszer - avat be ,, titkaikba' az igazgató úr.
A cég egyszerre két tevékenységet épít, a nagykereskedelmet és a logisztikát. Szerbia-szerte a legkomolyabb kereskedelmi hálózattal rendelkeznek, ami 1400 regisztrált vevőt jelent.
- Kezdetektől fogva nagyon sokat segít a feleségem és a gyerekek, nélkülük az első lépések még nehezebbek lettek volna. Családi vállalkozásként indult az egész, kis kapacitású kombimmal naponta kétszer mentem le Belgrádba, majd szép lassan ,,a fejlődés útjára léptünk', júliusban már könyvelőt is alkalmaztam -addig éjszakánként mindent saját magam számláztam -, később csatlakozott hozzánk egy barátom, aki az egyik legjobb értékesítési vezetővé lett, a feleségem pedig magára vállalta a logisztikát, a raktárt és a fuvarszervezéseket. A 2002-es és a 2003-as évet mindössze heten csináltuk végig. Mit mondjak?! Embertelen munka volt.
2003 januárjában megvették az első kamiont, majd tavaly megérkeztek az új kombik, a Citroen Jumperok, Berlingók, Picupok. Pillanatnyilag tíz teherautó, hat kombi és két Berlingo áll a sofőrök rendelkezésére. A Masterplast csapatát jelenleg 52 ember alkotja, akik egytől egyig kiváló szakemberek. Bunford úr elmondta, hogy nem iskolai végzettség szerint veszik fel a dolgozókat, hanem képességeik alapján. Nem emberekben gondolkodnak, hanem feladatokban, s a feladatokhoz rendelik hozzá a megfelelő személyeket. Tudni kell, hogy a munkások az első naptól kezdve be vannak jelentve, ami a jelenlegi magánszférában ritka eset.
A cégnek 400 terméke van, amit 25 nagy termékcsoportba osztottak. A Masterplast Yu többek között forgalmaz tetőfóliákat, tető-kiegészítő elemeket, bitumenes tetőfedő elemeket, hő- és hangszigetelő anyagokat, vízszigetelőket, valamint a homlokzati hőszigetelés és a szárazépítészet sem maradhat ki a sorból.
- Szerbiát két részre, az északkeleti és a délnyugati értékesítési csoportra osztottam. Mindkét csoportban van egy-egy vezető, alattuk dolgoznak az üzletkötők, akik kombival szállítják az árut a vevőhöz. Az ügyfélszolgálatunkon három hölgy dolgozik, ők mindenféle dokumentációval, reklámanyaggal kísérik az üzletkötők munkáját - avat be a cég életébe Bunford úr.
A Masterplast csoport Magyarországról indult, majd Szlovákián és Románián keresztül eljutott Horvátországba, valamint Szerbia és Montenegróba is. Jelenleg a cég képviselteti magát Csehországban, Németországban, Albániában, Lengyelországban és Ukrajnában is.
- Egyedül a Masterplast Yu nyitott saját leányvállalatokat, mégpedig Montenegróban, Kosovóban, Macedóniában, a bolgár cég bejegyzése pedig most folyik. Lassan a régió központjává válunk, szeretnénk megkapni a státust, miszerint az egyik raktárunk vámszabad alzóna lenne, akkor innen kiszolgálhatnánk közvetlenül az imént említett országokat. Van egy stratégiai partnerünk Boszniában is, aki elfogadta a Masterplast-elveket, és hozzánk hasonló módszerekkel építgeti a céget - tudom meg.
A Masterplast Yu a kereskedelem mellett termeléssel is foglalkozik. A cég dübeleket és a sztiropol lapok felragasztásához szükséges ragasztót gyárt. A dübelekből - amelyek olyan műanyag tiplik, amelyekkel a sztiropol lapokat a falra erősítik - a tervezett 14 millió helyett 22 millió darabot gyártottak le, a ragasztóból pedig hetente 200 tonnát szállítanak külföldre.
A cég érzékeny a környezetünkben fellépő szociális problémákra, s ahol tud, segít. A helyi közösségben is megpróbálnak segíteni, többek között magukra vállalták a szegény sorsú diákok utazási költségeit.
Bunford úrtól azt is megkérdeztem, vajon hogyan képzeli el a céget öt vagy tíz év múlva.
- Minél nagyobb kivitelt szeretnék elérni, a termelés növekedése is céljaink közé tartozik, a munkások száma terveink szerint megháromszorozódik, a logisztikai flottánk is jóval nagyobb lesz a jelenleginél. A logisztikai központunkat befejezzük, az udvarban egy tavacskát létesítünk, amelyhez a munkatársaink szívesen eljárnak munkaidőn kívül is. Remélem, hogy a leányvállalataink is mihamarabb elérik ezt a szintet, ahol most mi vagyunk. A meglevő horvátországi nyaralóink mellé még néhányat építünk Montenegróban és Macedóniában. Egy laboratórium sem jönne rosszul, ahol a beérkezett anyagok minőségét ellenőrizni tudnánk. Jó lenne, ha híre menne a városban és a távolabbi vidékeken is, hogy a mi cégfilozófiánk követendő, szeretnénk példát mutatni környezetünkben. Az az elvem, hogy vállalkozni kell, mert csak a vállalkozások viszik előre országunkat és a régiót - fejezte be beszélgetésünket Bunford Tivadar, a Masterplast Yu igazgatója.
A cég évente két alkalommal - nyáron és karácsony előtt néhány nappal -Masterplast bulit szervez, ahol a cég összes helybeli alkalmazottjával együtt a leányvállalatok képviselői is jelen vannak. Ez is egy bizonyíték, hogy a cég törődik a dolgozóival, hiszen a Masterplast Yu sikert sikerre halmozó gépezetében ők is egy fontos láncszemet alkotnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..