home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Egy nap utcazenészekkel Budapesten
Dr. Csermák Zoltán
2023.12.09.
LXXVIII. évf. 49. szám
Egy nap utcazenészekkel Budapesten

A világ nagyvárosainak utcáin, a metró zegzugos alagútjaiban és az aluljárókban megszokott látványt nyújtanak az utcazenészek. Nincs ez másként Budapesten sem, főleg jó időben élénkül meg a zenei élet a fővárosban.

A Széll Kálmán tér hagyományos helyszíne a térzenének. Méretei miatt több zenész is hangszert ragadhat, és nem zavarják egymást a játékban. Egy külföldi szaxofonos játéka betölti az egész teret, repertoárján filmzenék, örökzöldek szerepelnek. Sokan körülállják, és bőven hull az apró a kitett hangszertartóba. Az egyik hallgató kérést is megfogalmaz, melyet a „művész” azonnal teljesít is. A tér másik sarkán egy idős ember citerájával próbálkozik. Sajnos elég halványan szól a hangszere, pedig dúdol is hozzá — legfeljebb részvétből hull a kalapjába némi apró. Felszállva a 6-os villamosra egy harmonikásra leszek figyelmes. A félszáz méter hosszú Combino szerelvényen sétál hangszerével, míg mások igencsak kapaszkodnak, addig emberünk tengerészléptekkel egyensúlyozva halad biztosan előre. Operettdallamokat játszik nagyon jól, a Margit-szigetnél természetesen Strauss Kék Duna keringőjére zendít rá. A fújtatós hangszer hangja betölti a szűk teret, s a karjára erősített kis pohárba gyakran potyog a honorárium.

A Nyugati téri aluljáró most éppen üres, de emlékszem, karácsonykor egy (talán koreai) hittérítőcsapat vert itt tanyát. A szónok tökéletes angolsággal hirdette az igét, majd dalra fakadt. Selymes tenorját sok operaénekes megirigyelhette, így nemcsak a megtérésre vágyók, hanem az angol nyelvet gyakorlók és a zeneszerető járókelők is megálltak körülötte. A Vámház tér különösen kedves a zenészek körében. Itt végződik a Váci utca, így itt minden külföldi megfordul. Most éppen egy gitáros játszik az árnyékban. Nem bíz semmit a véletlenre, erősítőt használ. Örökzöld slágerekre improvizál, néha nehezen lehetett kivenni az eredeti témát.

A másik oldalon, a Szent Gellért téren is vidám az élet, itt a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium elsős diákjai járják a gólyatáncot. Szimpatikus tanárnőjük szerint különleges helyszín dukál a különleges előadáshoz. Pazar a hangulat, és taps kíséri a nem mindennapi produkciójukat.

Egy kezdeményezésről is beszámolok: A főváros több pontján pianínókat helyeztek el, melyeken mindenki kedvére játszhat. Már a Liszt Ferenc Repülőtéren zene fogadhatja-búcsúztathatja az utasokat, akik más frekventált ponton is leülhetnek a hangszer mellé. A Fény utcai piacon nagyon népszerű a hangszer, egyszer Presser Gábor is elkápráztatta játékával a kofákat és a vásárlókat. Ottlétemkor egy fiatalember fogott bele Mozart Török indulójába. Egy kicsit akadozott, de a lelkes zongorista egy másik darabbal folytatta. Közben megérkezett barátja is, és négykezesezve tették oldottabbá a reggelt. Más alkalommal egy hölgy ült a hangszerhez. A zenész énekelt is hozzá, egész szép alt hangja volt.

Miközben rovom e sorokat, kezembe kerül egy ingyenes újság, a tollnok a budapesti főpolgármester szemére veti, hogy 10 millió forintot szór el ezekre a „közhasznú zongorákra”. Nem tudom megítélni, de tény, hogy amikor valaki leül e bírált hangszerekhez, és játszani kezd, rögtön vidámabb lesz a környéken a hangulat, mosoly ül ki a fáradt arcokra, ami a komor világunkban megfizethetetlen.

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..