home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Egy leendő egyetemista nyara
Kadván Zsuzsanna
2022.09.13.
LXXVII. évf. 36. szám
Egy leendő egyetemista nyara

Iván Álmos egyetemista, földrajztanár szakos hallgató az Újvidéki Egyetemen, emellett a magyarkanizsai OZ drámakörének tagja.

* Hova jártál középiskolába?

— A Zentai Gimnáziumba jártam, társadalmi és nyelvi tagozatra. Az idén ballagtam. Nagyon tetszettek a gimnazistaévek. Szerettem oda járni. Minden tanár egy külön egyéniség volt. Kedveltem azt az iskolát, és sajnáltam, hogy ott kell hagyni. Viszont izgatottan várom a továbbiakat.

* Melyik egyetemet választottad, és azon belül milyen szakirányt?

— Az Újvidéki Egyetem Természettudományi—Matematikai Karát választottam, azon belül a Földrajz Tanszéket, az okleveles földrajztanár képzést.


Iván Álmos  (fotó: Foto Balint (Óbecse))

* Miért éppen erre a szakra iratkoztál?

— Már kiskorom óta az a tervem, hogy földrajztanár legyek. Voltak más elképzeléseim is. Egyidőben magyartanár akartam lenni, mert szeretem az irodalmat. Végül azonban a földrajz mellett döntöttem.

* Mi vonz a földrajzban?

— Főképp a politikai földrajz, de a természetföldrajzot is nagyon szeretem. Ez utóbbit azért kedvelem, mert szeretném ismerni minden velejárójával a földet, ahol élek. A politikai földrajzban pedig tetszenek a különféle országok, mindenféle államberendezéssel.

* Mivel foglalkozol szabadidődben?

— Mindamellett, hogy sikeresen felvételiztem az egyetemre, amatőrként színészkedem. Csaknem egy évvel ezelőtt kezdtem el ezzel foglalkozni, a magyarkanizsai OZ drámakör csapatában. Elég sokat fejlődtem a kezdetekhez képest. Előtte jártam szavalóversenyekre is, mert szeretem az irodalmat, meg szeretek szerepelni. A színészet egy teljesen más világ. Nagyon tetszik. Az első nyilvános szereplésem az idén történt, a MadT táborban Zentán. Ezelőtt csak egy kisfilmben szerepeltem. Amikor lett volna lehetőségem színpadra lépni, akkor a felvételire készültem. Ezért a MadT táboros fellépés volt az első. Nagyon élveztem.

* Mit szeretsz a színjátszásban?

— Szeretem megtalálni magam abban a karakterben, akit alakítok. Szerintem akkor lehet egy szerepet jól eljátszani, ha valamilyen szinten közel áll a valódi személyiségemhez. A MadT táboros előadásban kaptam egy nagyon jó szerepet. Molnár Ferenc Liliom című művét adtuk elő. Ebben Hugó karakterét játszhattam el.

* A színjátszás mellett mivel töltötted az idei nyarat?

— Az idén sehová sem sikerült elutaznom. Egész nyáron Szerbiában voltam. Az egyik foglalatosságom a színészet volt, a másik pedig a bulikba, fesztiválokra járás és a barátkozás. Ez is volt a célom, már a nyár elején tudtam, hogy erről fog szólni a nyár.

* Milyen fesztiválokon voltál?

— Részt vettem a Malomfesztiválon és a Green Future-ön, valamint a Kanizsa Feszten. Ez utóbbi egy kisebb jellegű rendezvény, de nagyon tetszett, főleg a technórészleg. A Malomfesztivál egy különleges hangulatú esemény. A művészembereknek van kitalálva, ezért jól be tudtam illeszkedni, meg új embereket ismertem meg. A koncerteken kívül voltak művészeti vetélkedők. Másfél nap után átmentem Zentára, a Green Future-re. Az egy nagyszabású fesztivál, ott is található egy technószínpad és egy nagyszínpad, neves előadók jöttek, mint például Azahriah és Voyage, akiket élőben láthattam, ami egy hatalmas élmény volt számomra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..