home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy kis közösség hatalmas ereje
Fehér Márta
2023.05.12.
LXXVIII. évf. 19. szám
Egy kis közösség hatalmas ereje

Bámulatos, mennyi jó dolog történik egy olyan pici faluban, mint a Zenta községi Kevi. A helyi művelődési egyesület összefogja a lakosságot, és az iskolával, a szülőkkel, a Tehetségpontokkal, valamint a környező településekkel remek programokat valósítanak meg. Bábelőadást visznek színre a szülők, mellyel tájolnak is, szépíró versenyt szerveznek, mely egyre terebélyesedik. 

A Móra István Művelődési Egyesület székházában találkozom néhány lelkes emberrel. Jól tükrözi a sokrétű együttműködést, hogy nemcsak az egyesület elnöke fogad, hanem egy kisdiák, két szülő, valamint két pedagógus is ott ül a közösségi asztal körül, melynél pillanatokon belül tartalmas beszélgetés bontakozik ki.

Az egyesület 1992-ben alakult meg, azóta széles palettán végzi a tevékenységét. Jelenleg a legjelentősebb projektumunk az Erasmus+, a Tehetségpont, valamint az iskolával való együttműködés. A közös munkát nagyon fontosnak tartom, mert kis közösségben vagyunk, félezres lélekszámú Kevi és Buránysor lakossága. Az iskolában, melyben 1914 óta folyik tanítás, osztatlan tagozatban dolgozunk. Emellett falunk elég távol van a várostól, így egyesületünk tud különféle programokat szervezni a gyerekek és a szülők számára — fogalmaz Perpauer Attila, a Móra István Művelődési Egyesület elnöke, tanító, és hozzáteszi, nagyon aktív szülői közösségük van. Erre alapozták azt a projektumot, amellyel a második évadot fejezik, a bábozást. — Teljesen új szemlélettel fogtunk neki, hiszen nem a gyerekekkel bábozunk, hanem a szülőkkel, akiket Kopasz Ildikó és Bálint Brigitta óvónők segítségével fogunk össze. Ildikó megírta, megrendezte a darabokat. Vendég előadásokat is tartunk, sok meghívást kapunk. Ez segít abban, hogy az iskolán kívüli tevékenységekkel is nagyon jó programokat kínáljunk, s ezt a tudást, tapasztalatot, élményt a gyerekek kamatoztatják az iskolában.


Színpadon a szülők — a Kiskondás című bábelőadás (A Móra István Művelődési Egyesület archívumából)

Tavaly a Télapó kesztyűje, az idén pedig a Kiskondás című magyar népmesét vitte színre bábelőadás formájában a kevi Móra István Művelődési Egyesület és a szülők közössége, a több évtizedes tapasztalattal bíró Kopasz Ildikó rendezésében, aki a bábokat is hozza, s az egyik szülő, Vajda Olívia belesegít a varrásba, díszleteket is készítenek. Fodor Natália másodikos kisfiának, Ádámnak köszönhetően csatlakozott a bábozó szülőkhöz.

— Elsősorban a gyerekek kedvéért kezdtem el bábozni, ám most már nagyon benne vagyok, imádom, élvezem, kizökkent a mindennapokból. Amikor otthon próbálok, nagy muri van, előadás közben is jókat nevetnek. Én anyának öltöztem, ez volt a szerepem az előadásban, kendő a fejemen, söprű a kezemben, nagy szoknya rajtam, és tréfás szöveget mondtam, nem csoda, hogy odahaza és a közönség soraiban is nagy volt a kuncogás.  


A lelkes csapat (balról jobbra: Baji Csaba, Fodor Ádám, Fodor Natália, Kovács Katalin, Perpauer Attila, Bognár Hermina) (A szerző felvétele)

Kovács Katalin anyuka az idén lépett be a bábosokhoz.

— Nagyon jól érzem magam, látom, hogy a gyerekeknek nagy örömet szerzünk. Én voltam a halacska, meg közben a súgó és a mesélő is. Jó érzés a színpadon lenni, minden lámpaláz ellenére, látni, hogy büszkék rám. Az egyesület más rendezvényeiben is részt veszek, szeretem csinálni, azért, hogy összetartsuk ezt a közösséget. Olyanok vagyunk itt, mint egy kis család.

— Mindenkiben ott rejlik valamiféle tehetség — veszi át a szót Baji Csaba matematikatanár, a Tehetségpont aktív tagja. — Ehhez viszont fontos hozzáfűzni, hogy ezt meg is kell találni, fel kell fedezni. Megmutatjuk a gyerekeknek, hogy mi minden van a világban azon kívül, amit az osztályteremben tanulnak, s a tanultakat hogyan lehet a való élethez kötni. Nagyon szeretjük feleleveníteni a régmúlt időket, és ilyen projektumokban részt venni. A Zentai Alkotóházban a közeljövőben lesz a megnyitója a kevi Móra Tehetségpont és a tornyosi Tömörkény Tehetségpont Épített örökség című pályázatára beérkezett alkotásokból összeállított tárlatnak — a gyerekeknek régi épületeket kellett felfedezniük és megörökíteniük, képzőművészeti alkotás, illetve fotó formájában. Tavaly a lóprojektet valósítottuk meg, a népi hagyományoktól kezdve a szépirodalmi alkotásokon át a fizikáig és a matematikáig, művészeti és néprajzi területeket bevonva tanulmányoztuk a lovakat és a lóhoz köthető fogalmakat. Második alkalommal szerveztük meg a szépíró versenyt — Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából nagy költőnk egy-egy művét másolták át a tornyosi, bogarasi, kevi, buránysori, felsőhegyi, padéi, tiszaszentmiklósi és törökfalui gyerekek. A pályamunkákból a magyar költészet napján kiállítás nyílt a zentai Alkotóházban.

Fodor Ádám tavaly második helyezett volt a szépíró versenyen, az idén viszont meg kellett elégednie a részvétel a fontos, nem a győzelem érzésével.

— Nagyon örültem az elmúlt évi sikernek, anya is büszke volt rám, most be kell valljam, csalódott voltam. Sok mindenben részt veszek, például a Kenguru Matematikaversenyen is, és nagyon örülök, hogy anya is részese a bábelőadásoknak.

— A Tehetségpontjaink az Erasmus+ programunk előszobái is. Szeretjük kötni a dolgokat, az egyikből tanulunk, a másikban alkalmazzuk, és fordítva. Mindez úgy működhet, hogy van egy csapat mögöttünk, mely jobbára pedagógusokból áll, és természetesen a szülőkből. A csapatépítés, az ötletelés, a célok és a tapasztalatok rendszerezése nagyon fontos — veszi át újra a szót Baji Csaba. — Mindenki jó valamiben. Az Erasmus+ Együtt fejlődünk program keretében a kevi Móra Tehetségpont és a tornyosi Tömörkény Tehetségpont képviselői részt vettek a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének XIV. Kárpát-medencei Tehetségnapján, a rendezvényen szakmai megbeszélést folytattunk partnerszervezetünkkel, a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvánnyal. Március 15-e alkalmából látogatást tettünk a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Tehetségpontba.

— Én Bogarason vagyok tanítónő, ez egy még kisebb közösség, mint a kevi. Megtapasztaltam, hogy a kis közösségnek mekkora ereje van — mondja Bognár Hermina tanítónő, mentálhigiénés segítő szakember. — A mi iskolánkat is bevonták a keviek a programjaikba, minden projektumukban, rendezvényükön részt veszünk, sokat tanulunk a kollégáktól. A szülők megszólítása számomra is nagyon-nagyon fontos. Különféle műhelymunkákat tervezek és tartok, melyekben a szülők és a diákok is részt vesznek. Mentálhigiénés segítőként az érzelmek kinyilvánítását és a kudarcok pozitív megélését próbálom elfogadtatni a gyerekekkel, és nagyon jó, hogy ezekhez a foglalkozásokhoz a szülők is csatlakoznak, hiszen a gyerekek ezáltal látják, hogy szüleik, tanáraik is emberek, akik éreznek, és ugyanúgy hibázhatnak, mint ők. Az érzékenyítés és az érzelmek kimutatása nagyon fontos. Különböző módszereket — önismeret, finommotorika, mozgásos gyakorlatok stb. — alkalmazva értünk el eredményeket, és természetesen a folytatás sem marad el.

— Az Erasmus+ programunk tavaly februárban kezdődött. A hátrányos helyzetű (homogén nyelvi közegben, falusi környezetben élő), alulteljesítő tehetségek felzárkóztatásáról szól a projektum, közösen valósítjuk meg a dunakeszi Létra Egyesülettel és a sepsiszentgyörgyi Amőbával. Egyesületünk a két Tehetségponttal vesz részt a projektumban, melynek első fázisában az érzékenyítéssel felkészítettük a szülőket és a gyerekeket. Közben megszületett két kiadványunk, egy módszertani kézikönyv és egy jógyakorlat-gyűjtemény. Ezek március folyamán megjelentek az Európai Unió különféle webfelületein, és most az a feladatunk, hogy májusban és júniusban itthon is népszerűsítsük őket. A következő lépés pedig novemberben a hármas projektbemutatónk lesz Budapesten — ebbe emeljük be a hagyományos építészetet, azaz vályogverést, házépítést, fenntartható háztartást fogunk prezentálni — fejtette ki Perpauer Attila, azt is hozzátéve, hogy rendezvényeik, programjaik Zenta Község, valamint a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ támogatásával valósulnak meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..