home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy húzás, egy kattintás
Fehér Márta
2019.03.15.
LXXIV. évf. 11. szám
Egy húzás, egy kattintás

A biztonsági öv életet menthet – használd! — Elsős lesz a gyereke? Készüljön az újdonságokra… — Próbanépszámlálás kezdődik áprilisban

A biztonsági öv életet menthet — használd!

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a szerbiai utakon — a biztonsági övek használatát figyeli. A március 17-éig tartó nemzetközi akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata 29 tagállamában szervezik meg. Az idén 15-en haltak meg a szerbiai utakon közlekedési szerencsétlenségben azért, mert nem kötötték be a biztonsági övet — közülük 6-an kirepültek a járműből. A Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség legújabb adatai szerint az országban az első üléseken utazók körében 83, a hátul ülők esetében pedig mindössze 12 százalékos a biztonsági öv használata. A szülők alig 52 százaléka utaztatja az előírásoknak megfelelően gyermekét. A közlekedési rendőrségnek elsősorban az a célja, hogy megbüntessék azokat a gépkocsivezetőket, akik nem használják a biztonsági övet. (021.rs)

 

Elsős lesz a gyereke? Készüljön az újdonságokra…

Digitális tankönyvekből okostantermekben tanulnak majd szeptember 1-jétől a szerbiai elsősök, tanítóik pedig képzésen sajátítják el az ehhez szükséges tudnivalókat. Egy hároméves projektum keretében a 2021/2022-es tanévtől minden általános iskolában és gimnáziumban, valamint a középiskolák és a szakiskolák többségében elkezdődik a digitális oktatás — áll a miniszterelnöki kabinet tájékoztatásában. 100 millió euróba kerül a digitalizáció bevezetése az oktatásban, a pénzt az oktatási, valamint a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium költségvetéséből, illetve az Európai Beruházási Banktól kapott hitelből folyósítják. A tervek szerint több mint tízezer pedagógust képeznek ki az előirányzott tízezer digitális tanteremben való munkára. (Tanjug, Politika, Blic)

 

115 000 gyermek él mélyszegénységben

Az UNICEF szerbiai irodája publikálta az adatot, hozzátéve, hogy a gyerekek további 30,2 százalékát veszélyezteti a nyomor. A szerbiai gyermekeknek mindössze a fele jár iskolai előkészítőbe, a legszegényebbek körében ez az arány 9 százalék, a roma családok esetében pedig 6 — olvasható a közleményben. Az UNICEF arra is figyelmeztet, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek még mindig kirekesztettek, noha a korábbi merev álláspontok valamelyest elfogadóbbak lettek. A rendelkezésre álló adatok szerint a roma kislányok szinte 60 százaléka nagykorúsága előtt megy férjhez, középiskolába a roma fiatalok egyötöde jár, 32 százalékuknak pedig minimális az esélyük, hogy valaha munkába álljanak. A közlemény viszont azt is hangsúlyozza, hogy az ország jelentős előrelépést ért el a gyermekjogok érvényesítése terén, főleg az oktatás, az egészségügyi és a digitális szolgáltatások elérhetőségét illetően. (Politika)

 

Próbanépszámlálás kezdődik áprilisban

Április 1-je és 30-a között próbanépszámlálást tartanak Szerbiában 51 község és város — köztük például Szabadka, Újvidék, Nagybecskerek, Ada, Fehértemplom, Verbász, Ürög, Nagykikinda és Kúla — népszámlálási körzetében. A Köztársasági Statisztikai Intézet 85 népszámláló biztost és 25 községi/városi koordinátort, felügyelőt alkalmaz. A próbanépszámlálás a 2021 áprilisára tervezett rendes összeírásra való felkészülés, így tesztelik az új módszertani, szervezeti és számítástechnikai megoldásokat. Interneten április 1-je és 7-e között gyűjtik az adatokat, terepen pedig egész hónapban. A parlament az év végéig fogadja el a 2021. áprilisi népszámlálásról szóló törvényt, majd pedig 2020 őszén lesznek kiválasztva a biztosok. Az első adatokat már májusban közzéteszik, a véglegeseket 2021 őszétől ígérik. (Szerbiai RTV, www.stat.gov.rs)


Nyitókép: www.facebook.com/srbijamup

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..