home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Egy furcsa Forma—1-világbajnokság
Lábadi Loránd
2020.07.29.
LXXV. évf. 30. szám
Egy furcsa Forma—1-világbajnokság

Nagyon sok vélemény alakult ki az idei F—1-versenysorozat, sorrendben a 71. megtartásának módjáról. Mint tudjuk, március 15-én indult volna a 22 futamot magában foglaló szezon, a koronavírus-járvány miatt azonban törölték őket. Eleinte még reménykedtünk, hogy csupán néhány versenyhétvége marad el, de aztán a járvány terjedése egészen a szezon közepéig felülírta az eseményt. Voltak, akik azt mondták, hogy egyszerűen törölni kell az egész évadot, mert fél szezont nem lehet igazságosan pontozni, vagy hogy a nézők nélkül megrendezett versenyek nem kifizetődőek.

Nos, a FIA versenyigazgatósága döntött, és a lehető legjobban. Július 5-étől meg lesznek rendezve a futamok, ám nézők nélkül. A további szigorú szabályok, melyeket mindenkinek maradéktalanul be kell tartania: a szájmaszk kötelező viselete szinte állandóan, az egymás közötti távolság betartása és a többi apróbb rendelet, melyet a versenyzőknek és a szerelőknek is figyelembe kell venniük. A dobogó is teljesen új: a szükséges távolság betartása miatt szét kellett húzni, valamint az interjúadás módja is meglepő, némely esetben mintha túl nagy volna a távolság a riporter és az alany között. Nos, eléggé furcsa, de ha ez a megoldás, akkor ezt így mindenki elfogadja, csak legyen verseny. Az eddig hivatalosan megjelent szerint a július 5-én megtartott Osztrák Nagydíj helyszíne, valamint a július 12-ei Stájer Nagydíjé szintén Spielberg volt. Július 19-én volt a Magyar Nagydíj, augusztus 2-ára tervezik a Brit Nagydíj megtartását Silverstone-ban, augusztus 9-én a 70. évforduló nagydíja ugyanitt lenne. Augusztus 16-án lesz a Spanyol Nagydíj (Barcelona), augusztus 30-án a Belga Nagydíj (Spa), szeptember 6-án az Olasz Nagydíj (Monza), szeptember 13-án a Toszkán Nagydíj (Scarperia) és szeptember 27-én az Orosz Nagydíj (Szocsi). Tehát eddig készült el a naptár, de ha a járványhelyzet romlik, akkor lehetséges a további törlés. A FIA a versenyzők és a csapatok egészségét tartja a legfontosabbnak, ezért megteszi a szükséges intézkedéseket, ha az indokolt.

A csapatoknál is történtek változások, a Red Bull Racing és a Scuderia Toro Rosso közös istállójának az elnevezése Scuderia Alpha Tauri, mely lényegében a Red Bull második csapata. Esteban Ocon visszatért a Forma—1-be, és Nico Hülkenberget váltja a Renault-nál. Robert Kubicával nem hosszabbított a Renault, így az Alfa Romeo tesztpilótája lett. A legnagyobb hír azonban, hogy a Ferrari nem hosszabbította meg Sebastian Vettel szerződését, ami már régóta a levegőben volt, csak senki sem tudta, hogy mikor fogják bejelenteni. Nos, most megtörtént, és úgy tűnik, hogy Vettel nem nagyon kell senkinek sem.

Az első verseny, az Osztrák Nagydíj nagyon érdekesen indult, hiszen akik túl szélesre veszik a bukótereket, azok előbb-utóbb szétrázzák az autójukat, mivel a kerékvetők egy kicsit magasabbak, mint más pályákon, így az alsó lemez megsérülhet. Aki azonban túl nagy ívben fordul, és négy kerékkel hagyja el a pályát, azt megbüntetik. Ezt a manővert a két Mercedes-pilóta többször is eljátszotta, amiért az orrukra is koppintottak, s ezután már sportszerűen viselkedtek. A Mercedes-fölény itt még nem látszott, miközben a Ferrarik jól teljesítettek, ami egy kis bizalmat ébresztett. A McLaren—Renault csapatának a kiemelkedő harmadik helyet sikerült megszereznie, nem tudni, hogy a sok kieső miatt-e, vagy mert szerelői esetleg valamit javítottak a gépezetben. Mindenesetre jó volt látni, hogy egy istállónak, mely már hosszú ideje szenved, most sikerült pontot szereznie. Függetlenül attól, hogy hányan maradtak versenyben, a gyorsaság döntő tényező volt, s a Renault motor hozta is azt, amit elvártak tőle. A 71 körös versenyt Valtteri Bottas, a Mercedes pilótája nyerte meg, a második helyen pedig a Ferrari színeiben Charles Leclerc végzett.

Az idei második futam a Stájer Nagydíj volt, melyet szintén a Red Bull Ringen rendeztek meg, és kísértetiesen hasonlított az előző évek versenyeire, legalábbis akkor, amikor a két Ferrari egymás közötti csetepatéja mindkettejük kiesését okozta. Ez az amatőr viselkedés nagyon sokba került a csapatnak és Vettelnek, akinek a történtek után még kevesebb istálló fog szerződést kínálni, ami sajnálatos, mivel egy nagyon jó versenyzőről van szó, csak fel kellene fognia, hogy a csapatérdek áll az első helyen. Ezen a versenyen már érezhető volt a Mercedes nagy fölénye, mely a végeredményen is meglátszott. Az első helyen Lewis Hamilton végzett, a másodikon Valtteri Bottas, a harmadikon pedig Max Verstappen. A Red Bull csapat Honda erőforrása szinte állandó javulást mutat. Hozza a sebességet, az egész autó megbízható, az elektronikai része is tökéletesnek mondható, nem utolsósorban pedig a pilóták is jók, ami egy lényeges tényező.

Az első két futam segített abban, hogy kialakítsunk magunkban egy általános véleményt az autókról és a versenyzőkről, de menet közben ez a kép még természetesen csiszolódni fog. Az új szabályok szerinti futamok biztosan bekerülnek a FIA történelemkönyvébe, hiszen ilyen furcsa versenyszezon még nem volt: július elején indult, nézők nélkül zajlanak a nagy csaták, szigorú távolságtartás közepette. A hangulat és a csillogás-villogás, mely mindig is jellemezte az autósport királykategóriáját, nagyon hiányzik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..