home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Egy bátor nemzedék életérzése
Bíró Tímea
2023.11.26.
LXXVIII. évf. 47. szám
Egy bátor nemzedék életérzése

Van nekünk egy Fenyvesi Ottónk, aki annak ellenére, hogy már régóta Magyarországon él, a költészetében a vajdasági mindennapok hangjait is megszólaltatja, visszatér a gyökerekhez. A Paloznak overdrive című verseskötete 2021-ben jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában, de nagyon is aktuális, hiszen nosztalgia, leltár, időutazás, és semmiképp sem búcsúzás, kijáratkeresés, a versei azt bizonyítják, hogy Fenyvesi költészete még mindig lázad, és pulzál benne az erő.

A tizenhét versből álló, Patak Márta szerkesztette és Szajkó István által illusztrált kötet alcíme Látomások, álmok, konkrétumok, mely talán egy kis segítség az olvasónak a rejtélyes Paloznak overdrive cím után. Paloznak község Veszprém vármegyében található, és a címadó versben a lírai én a kilyukadt kerekű biciklit tolva halad hazafelé Lovasra. A fizikai lassulás ellenére is ott motoszkál az emberben a hajtóerő, hogy a kényszerpihenő után magasabb fokozatban folytatódik majd az utazás, megállíthatatlanul menni fog előre, hogy új élmények és ingerek érjék. A túlhajszoltság semmiképp sem egyenlő a végkimerüléssel, csupán egy lehetőség a megpihenésre az újabb felgyorsuláshoz.

A József Attila-díjas költő Halott vajdaságiakat olvasva című kötete után ebben a könyvben is emléket állít és emlékeztet néhány neves művészünkre, mint például Sziveri Jánosra (Appendix) vagy Benes Józsefre (Vizuális paradicsom), de a versekben feltűnik Domonkos István és Tolnai Ottó is. Utóbbi kapcsán személyes történetek elevenednek fel, kamaszkori, ’60-as évekbeli életérzésekkel, életképekkel, emlékekkel indul a kötet. A társművészetekhez vonzódó, belőlük is inspirálódó, a képzőművészet és a zene terén is otthonosan mozgó költő soraiból érezzük a folytonosan lüktető rock and rollt, az élet habzsolása iránti vágyat, mely a kötet második felében mintha egy picit halkabb lenne, visszafogottabbá válna. Ez a csendesebb hang a bizonytalan jövőnek szól, melyben remélhetőleg továbbra is nagy kalandokat tartogat a képzőművészet, a zene és az irodalom.

A helyszínek is nagyon fontosak a kötetben: amíg a fiatalkor meghatározó állomása Szabadka, Palics, Topolya, Újvidék és azon belül az Új Symposion szerkesztősége, mely az újvidéki Katolikus portán volt, addig a felnőtt lírai ént már a lovasi háza, a Balaton, a magyarországi miliő veszi körül. A többnyire hosszúverseket tartalmazó kötet nem újdonság, hiszen a költő, műfordító, művészeti szakíró, szerkesztő és képzőművész korábbi köteteiben is jelen van ez a forma. Fenyvesi nyelve az egyszerűségre törekszik, nem bonyolítja túl a szövegeket, inkább az életérzés átadására és a megtett út bemutatására törekszik, hogy az életrajzi ihletésű versek elmeséljék, honnan és hová érkezett a költő. A bácskai síkságról, Moholgunarasról elindulva rengeteg dalt kellett meghallgatni és eljátszani, merni hangosan énekelni, nem megállni a piros lámpáknál, hanem törni előre egy olyan nemzedék tagjaként, amelynek fájtak a társadalmi igazságtalanságok, és amely nem félt ennek hangot adni, hogy megérkezzen a balatoni tájba, a hegyek és völgyek közé. Erről a sokszínű, lendületes tapasztalásról és olyan izgalmas hangulatokról mesél a Paloznak overdrive, hogy olvasóként olykor azt érezzük, Fenyvesi Ottóhoz képest milyen szürkén élünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..