home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egészségvédelmi előírások
2020.09.03.
LXXV. évf. 36. szám
Egészségvédelmi előírások

Szabadka Város Válságkezelő Törzskara a 2020.09.02-án megtartott 14. rendkívüli ülésén meghozta az alábbi parancsot:

I

1. A zárt térben tartott, nyilvános művelődési programok alakalmával egyidejűleg legfeljebb 500 személy tartózkodhat egy térben, és csak oly módon, hogy minden második ülőhelyet szabadon kell hagyni, és úgy a látogatóknak, mint a szervezésben résztvevő alkalmazottaknak kötelezően maszkot kell viselniük.

2. A szabadtéri nyilvános művelődési programok alakalmával egyidejűleg szintén legfeljebb 500 látogató lehet jelen oly módon, hogy a közöttük lévő távolság legalább más fél méter legyen, és úgy a látogatóknak, mint a szervezésben résztvevő alkalmazottaknak kötelezően maszkot kell viselniük.

3. Azok a jogi személyek és vállalkozók (munkáltatók), akik étel és ital árusítását magában foglaló kiskereskedelmi tevékenységet vagy vendéglátói szolgáltatást folytatnak, azt végezhetik, vagyis a vendégeket kiszolgálhatják zárt térben és szabadtéri kerthelyiségekben is – a jelen paranccsal előírt és a munkáltató okiratában megszabott megelőző intézkedések alkalmazásával, a törvénynek és a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre vonatkozó előírásoknak megfelelően.

4. A jelen szakasz 1. bekezdésében foglalt jogi személyek és vállalkozók kötelesek a dolgozók és a szolgáltatásokat igénybe vevők tekintetében alkalmazni a dolgozók és a szolgáltatásokat igénybe vevők biztonságára és egészségére kiható valamennyi megelőző intézkedést, de különösen a COVID-19 fertőzés terjedésének megakadályozására vonatkoznak (a munkafolyamat oly módon történő megszervezése, ami biztosítja a távolságtartást, vagyis a két személy közötti legalább két méteres távolságot, a bútorok, gépek, szerszámok és berendezések kötelező fertőtlenítését minden egyes vendégnek nyújtott szolgáltatás után, a dolgozóknak kötelezően védőfelszerelést, vagyis maszkot kell viselniük a szabadtéren nyújtott szolgáltatás alatt, továbbá a zárt helyiségben csak korlátozott számú személy tartózkodhat, ha pedig a vendégek között kevesebb mint két méter a távolság, akkor a szolgáltatás nyújtásához üvegből, műanyagból vagy hasonló anyagból készült akadályokat kell használni, a helyiségeket és a padlózatot kötelezően fertőtleníteni kell, és a vendégeknek is védőfelszerelést – maszkot kell viselniük a zárt térben nyújtott szolgáltatás idején), és erről külön tervet kell készíteniük az intézkedések alkalmazására, a jelen szakasz 1. bekezdésében foglalt okirat alkotórészeként.

5. A vendéglátó-ipari üzletek nyitvatartási idejét korlátozni kell oly módon, hogy a kerthelyiséggel nem rendelkező üzletek és éjjeli klubok 21.00 órától a következő napon 06.00 óráig zárva tartanak, míg a kerthelyiséggel rendelkező üzletek az üzlet zárt részében 21.00 órától, szabadtéri részében (a kerthelyiségben) pedig 01.00 órától a következő napon 06.00 óráig nem nyújthatnak vendéglátói szolgáltatást.

6. Azok a jogi személyek és vállalkozók (munkáltatók), akik olyan kereskedelmi központokban vagy hasonló objektumokban értékesítenek árut vagy nyújtanak szolgáltatást, amelyekben kiskereskedelmi tevékenységet folytatnak, és melyekben a szolgáltatást olyan kisebb üzletekben nyújtják, melyekbe nagyobb zárt térből lehet bejutni, kötelesek a dolgozók és a szolgáltatásokat igénybe vevők tekintetében alkalmazni a dolgozók és a szolgáltatásokat igénybe vevők biztonságára és egészségére kiható valamennyi megelőző intézkedést, de különösen a COVID-19 fertőzés terjedésének megakadályozására vonatkoznak (a munkafolyamat oly módon történő megszervezése, ami biztosítja a távolságtartást, vagyis a két személy közötti legalább két méteres távolságot, továbbá a zárt helyiségben csak korlátozott számú személy tartózkodhat, ha pedig a vendégek között kevesebb mint két méter a távolság, akkor a szolgáltatás nyújtásához üvegből, műanyagból vagy hasonló anyagból készült akadályokat kell használni, biztosítani a bútorok, gépek, szerszámok és berendezések kötelező fertőtlenítését minden egyes vendégnek nyújtott szolgáltatás után,, és a dolgozóknak és a vendégeknek is védőfelszerelést – maszkot kell viselniük), és erről külön tervet kell készíteniük az intézkedések alkalmazására, ami a kockázatkezelési okirat részét képezi, amit a törvénynek és a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre vonatkozó előírásoknak megfelelően.

7. Az üzletek, kereskedelmi központok és egyéb kiskereskedelmi létesítmények nyitvatartási idejét korlátozni kell oly módon, hogy azok 23.00 órától a következő napon 06.00 óráig zárva tartanak.

8. A különleges és klasszikus szerencsejátékokat rendező jogalanyok folytathatják tevékenységüket azzal, hogy kötelesek a dolgozók és a szolgáltatásokat igénybe vevők tekintetében alkalmazni a dolgozók és a szolgáltatásokat igénybe vevők biztonságára és egészségére kiható valamennyi megelőző intézkedést, de különösen a COVID-19 fertőzés terjedésének megakadályozására vonatkoznak (a munkafolyamat oly módon történő megszervezése, ami biztosítja a távolságtartást, vagyis a két személy közötti legalább két méteres távolságot, a bútorok, gépek, szerszámok és berendezések kötelező fertőtlenítését minden egyes vendégnek nyújtott szolgáltatás után, a dolgozóknak és a vendégeknek is kötelezően védőfelszerelést, vagyis maszkot kell viselniük) és erről külön tervet kell készíteniük az intézkedések alkalmazására, ami a kockázatkezelési okirat részét képezi, amit a törvénynek és a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre vonatkozó előírásoknak megfelelően.

9. A jelen parancs rendelkezéseinek betartása felett Szabadka Város Közigazgatási Hivatala gyakorol felügyeletet a Felügyeleti és Ellenőrző Titkárság révén.

 

II

A jelen parancs azonnal hatályba lép.

A városi válságkezelő törzskar parancsnoka

Stevan Bakić s.k.



 Fotó: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..