home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Edzés előtti és utáni étkezés
Bíró Tímea
2019.09.05.
LXXIV. évf. 35. szám
Edzés előtti és utáni étkezés

Energiára szükségünk van, főleg akkor, ha le is mozogjuk a bevitt kalóriamennyiséget. A szervezetet 100%-osan fel kell tölteni ahhoz, hogy végre tudja hajtani a gyakorlatokat, és teljes erőbedobással vigye végig az edzést. Ebből adódóan fontos odafigyelni arra, hogy mit eszünk és iszunk a mozgás előtt, illetve után.

Az edzés alkalmával rengeteg energiát használunk el, hiszen az izmaink folyamatosan dolgoznak. És bár tény, hogy a fogyókúra alatti edzés lényege, hogy zsírt égessünk, ilyenkor szervezetünk lassabban tudja előállítani a kellő mennyiségű energiát, mint amilyen gyorsan arra a testünknek szüksége lenne. Ezért érdemes edzés előtt egy kicsit megnövelni a szénhidrátbevitelünket, mert ez feltölti az izmokat energiával, megakadályozza a hirtelen vércukorszintesést, valamint elkerülhető vele a kellemetlen és kínzó éhség. Mozgás előtt 1-2 órával együnk, semmiképp se később, hiszen az intenzív megterhelés hatására felkavarodhat a gyomrunk, és hányingerünk lehet. Ha több mint két óra telik el az étkezés és a mozgás között, akkor az szinte olyan, mintha nem is ettünk volna. Érdemes ilyenkor minimum 200 kalóriát bevinni a szervezetbe. Nem kell megijedni, több kutatás is rámutatott, hogy az edzés előtti étkezés egyáltalán nem befolyásolja a zsírégetést. Ráadásul ha egyáltalán nem eszünk, és éhesen állunk neki mozogni, akkor az akár izomtömegvesztéshez is vezethet. Érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek összetett szénhidrátokat és fehérjét tartalmaznak, például: barna rizst, babot, banánt, zabpelyhet gyümölcsökkel, almát, csonthéjasokat, csirkemellet. Edzés alatt fontos odafigyelni a folyamatos folyadék-utánpótlásra is. Ha az edzésünk nagyon elnyúlik (több mint egyórás vagy nagyon intenzív) — például egy kerékpártúrán veszünk részt —, akkor érdemes arra is odafigyelnünk, hogy az edzés alatt is pótolnunk kell a tápanyagokat. Erre nagyon jók a különféle fehérje- és energiaszeletek — csak arra kell figyelnünk, hogy lehetőleg cukormentesek legyenek, és ne lépjük velük át a napi kalóriakeretünket, mely egyébként egy hosszabb kerékpártúra esetén akár 500—1000 kalóriával is megnőhet.

Edzés alatt a szervezetünk rendkívül sok energiát használ el, ezt mielőbb pótolni kell. Ha ez nem történik meg, akkor az izmok nem megfelelően épülnek, és így a befektetett munkának nem lesz semmi értelme. A testmozgás utáni étkezés segít regenerálni az izmainkat, és az emésztésünket is felpörgeti. Érdemes észben tartanunk, hogy edzés után minél korábban kezdjük a feltöltést, annál jobb.

Ha teljes testet megdolgoztató edzésen vettünk részt, ne lepődjünk meg, ha utána farkaséhesek leszünk. Ilyenkor a legnehezebb eldönteni, hogy mit együnk. Az eredeti tervünk az volt, hogy semmit sem eszünk, legfeljebb egy kis fehérjeturmixot, hiszen az edzés későn ér véget, viszont akár egy nagy adag gyrost vagy somlói galuskát is be tudnánk vágni. Ilyenkor a szervezetünk kizárólag energiadús ételek után sóvárog, így nem meglepő, hogy egy kutatás szerint akár 46%-kal is magasabb kalóriatartalmú ételeket választunk. Emiatt célszerű előre megtervezni, hogy milyen egészséges, fehérjét és szénhidrátot is tartalmazó ételt eszünk majd edzés után.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..