home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Durmoló után Dúr-moll
Tóth Lívia
2020.03.12.
LXXV. évf. 10. szám
Durmoló után Dúr-moll

Dúr-moll néven tartották meg nemrégiben Csókán, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben a fiatal vajdasági népzenészek találkozóját. Az ötlet a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatásával valósult meg. Ezúttal a vonós hangszeren játszó gyermekek és fiatalok gyűltek össze, de mint megtudtuk, a tamburásoknak és a citerásoknak is szerveznek majd hasonló barátkozási, együtt zenélési lehetőséget.

Az egyesület székháza szinte egész nap muzsikától volt hangos, a több mint harminc résztvevő kisebb-nagyobb csoportokba tömörülve tanult, gyakorolt, igyekezett a tapasztaltabbaktól ellesni a hangszerkezelés csínját-bínját. A hegedűket, brácsákat, nagybőgőket csak akkor tették le, amikor az ebédszünetben elfogyasztották a finom, helyben főtt kolbászos tarhonyát, illetve meghallgattak egy érdekes előadást a vajdasági népzenei mozgalom alakulásáról. A szorgalmas munkát este rendkívül sikeres gálaműsorral koronázták meg.

Juhász Gyula, a Juhász Zenekar tagja, a VMMI munkatársa elmondta, az idén először hívták életre ezt a rendezvényt, melynek a Dúr-moll nevet adták.

— Az elnevezés a Durmoló népzenei táborunkkal van összefüggésben, melyet a téli szünidőben szerveztünk meg Tóthfaluban gyermekeknek, illetve pályakezdő fiataloknak és felnőtteknek. Erre az alkalomra is megszólítottuk a tábori magot, hozzá csatlakoztak több településről, Szabadkáról, Hajdújárásról, Horgosról, Magyarkanizsáról, Zentáról, Adáról, Óbecséről, Temerinből az érdeklődők. Tavaly négy találkozónk volt, melyekhez képest ez azért újszerű, mert itt csak a vonós zenészekre számítottunk. Ha elhívtuk volna a tamburásokat és a citerásokat is, akkor talán el sem férünk ebben a nagy teremben. Harminc-negyven fő érkezett Csókára, akiket nem is kellett igazán irányítani, hiszen kialakították maguknak a programot. Napközben a kisebb termekben csoportokra osztódva muzsikáltunk, a gálára a közös műsorszám anyagát előre elküldtük mindenkinek kottában és hangzó anyagban, hogy otthon is gyakorolhassák. Volt egy prezentációval egybekötött előadás a Vajdaságban működő népi, főleg vonós zenészek, táncházi zenekarok történetéről, egészen az 1976-ban indult Nevenincs zenekartól — melynek Borsi Ferenc és Kónya Sándor személyében csókai tagjai is voltak — napjainkig. Egy-egy műsorszám előadására több zenekar tagjai álltak össze, hiszen ezek között a fiatalok között olyanok is vannak, akik már három-négy csapatban játszanak. Nagyon fontos, hogy ők ne csak a színpadon vagy a fellépéseken, versenyeken találkozzanak, hanem kötetlenebb formában is. Ilyenkor beszélgethetnek, barátkozhatnak, hiszen közös bennük, hogy mindannyian nagyon szeretik a népzenét. Természetesen szükség van a szülői, egyesületi segítségre is, kell a felnőtt-támogatás, a biztos háttér, hogy haladhassanak azon az úton, amelyen elindultak. Nálunk sajnos nincs intézményesített népzeneoktatás, de szerencsére egyre több helyen tanulhatnak, és nemcsak a vonósok, hanem a tamburások és a citerások is, mert ez a két hangszer az, amely nagyon népszerű a fiatalok körében.

Juhász Gyula arról is beszámolt, hogy a környéken az utóbbi időben új vonóscsoportok alakultak, Zentán a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központban, Magyarkanizsán a Tisza Néptáncegyesület keretében, valamint Adán is. Az idén még négy vagy öt hasonló találkozót terveznek más-más helyszíneken, és biztos lesz olyan, amikor csak a tamburásokat hívják meg.

A Dúr-moll rendezvény gálaműsorának első fellépői, az Aprája és a Tücsök zenekar tagjai szilágysági összeállítást adtak elő. A soron következő Jeges zenekar négy helység, Szabadka, Hajdújárás, Horgos és Temerin muzsikusaiból tevődött össze. A szabadkai Szabó Krisztofer és Társasága bácskai csokorral mutatkozott be. Mivel a brácsásuk nem tudott eljönni, Juhász Gyula csatlakozott hozzájuk, de mint mondták, ezen nem kell csodálkozni, hiszen a népzenészek mindig kisegítik egymást. A Fölszállott a páva adásában megismert temerini Merkovity Anna ezúttal a bátyjával, Filippel és Brasnyó Antallal kalotaszegi dalokat adott elő. A horgosi Tücsök zenekar Galga menti, az óbecsei Csermely zenekar mezőkölpényi, a Duhaj banda mezőségi népdalokat hozott. A Durmoló tábor zenekara szászcsávási dallamokkal készült, a találkozó összes jelen levő zenésze pedig egy csókai csokorral zárta a jó hangulatú eseményt.     


A Hagyományok Háza — Vajdaság és a szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..