home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Duális képzés: a jó lehetőség
Fehér Márta
2019.06.10.
LXXIV. évf. 23. szám
Duális képzés: a jó lehetőség

Ács, kőműves, betonozó, vasbetonozó. Mind a négy elsődleges építési munka csínját-bínját elsajátíthatja az a fiatal, aki a szabadkai Politechnikai Iskolában az ősszel induló duális képzést választja.

Ebben a képzési formában kevesebbet ülnek a diákok a padokban, és több időt töltenek gyakorlattal. Mégpedig cégekben, vállalatokban, így nagy eséllyel biztos munka várja őket a hároméves képzés végén, sőt közben ösztöndíjat kaphatnak, a cégben töltött órákért pedig fizetnek nekik.

Végzős nyolcadikosoknak és szüleiknek mutatta be az új szakirányzatot az iskola a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarával és a duális képzésben részt vevő cégekkel közösen.

— Az elmúlt években nagyon közkedveltté vált a duális képzés, mi is kínálunk ilyen szakirányzatokat, a 2019/2020-as tanévtől indul az elsődleges építési munkák operátora elnevezésű, 30 fős, magyar tannyelvű tagozat, terveink szerint pedig jövőre szerb osztályt nyitunk. A diákok megismerkedhetnek a vállalattal, a munkafolyamatokkal, a helyszínen szereznek tapasztalatot, elhelyezkedési lehetőséghez jutnak. A szak a szülők válláról is leveszi a teher egy részét, mert a diákoknak lehetőségük van ösztöndíjat kapni, és azonnal munkába állhatnak, amint befejezik az iskolát. A vállalatok is nyernek, hiszen képzett, tapasztalt munkásokat kapnak — mondta bevezetőjében Arancsity Dancsa Gyöngyi igazgatóhelyettes.

Az elsősökre heti egy nap gyakorlati oktatás vár, ezenfelül évi 60 óra blokkban. Másodikban már két nap folyik gyakorlati oktatás, harmadikban pedig három, és 90 órára növekszik a blokkoktatás időtartama.

Az egyik megjelent vállalkozó elmondta, hogy nagyon nagy kereslet van építési szakmunkások iránt, éppen ezért bérük jelentősen emelkedett. Egy kezdő fizetés 50 000 dinár, mely idővel akár 100 000-re is feltornázható.

— Már eldőlt, hogy ebbe az iskolába jön a gyerek — válaszolta az egyik megkérdezett anyuka, Knézi Karolina, akinek a fia a Jovan Mikić-iskolában nyolcadikos. — Őt az informatika érdekli, itt találtunk ilyen szakot. A duális képzés rögtön felkeltette az érdeklődésünket, tehát az, hogy azonnal mennek gyakorlatra, cégekbe a gyerekek, látják, milyen a szakma, hol lehet elhelyezkedni. Hosszú folyamat van mögöttünk, mert minden lehetőséget körbejártunk.

— Nekem nagyon tetszett, amit hallottam, azért jöttem el, mert még mindig nem tudom, hová tovább — részletezte Szabó Leó, a Jovan Mikić-iskola nyolcadikosa. — Még nem biztos, hogy ezt választom, de nagy eséllyel ez is ott lesz a kívánságlistámon. A duális szakokat próbálom nézni, mert azok tűnnek számomra a legvonzóbbnak. Hároméves szakban gondolkodom, hogy minél gyorsabban befejezzem, és utána mehessek dolgozni, számomra ez a legfontosabb. Nagyon sok infót próbálnak átadni a tanárok, az osztályfőnökök, az ismerősök, akik már középiskolások. Bár hiányozni fog az általános iskola, várom már a továbblépést, boldogan, mert úgy gondolom, bármi is történik, nagy eséllyel jó lesz.

Perna Áron azt mondta, ő inkább a négyéves szakokban gondolkodik, ám ha esetleg valami rosszul sülne el, akkor itt is el tudja képzelni a jövőjét, hiszen a három év után be lehet fejezni a negyedik továbbképzéses évet.

— Ezzel jó munkát lehet szerezni, jó lehetőségnek tűnik. Az első tízben biztosan benne lesz a kívánságlistámon. Az osztálytársaimmal mostanában ez a legfőbb témánk, ahogy közeledik az iratkozás, egyre inkább, meg a kisérettségi, a ballagás. Én eléggé izgulok, egyrészt azért, mert nem találkozom majd gyakran az eddigi barátaimmal, egy teljesen új környezetbe kell beilleszkedni, de remélem, nem lesz gond. Tudom, hogy így is, úgy is jó helyre fogok kerülni, és később jó munkakörbe, úgyhogy emiatt nem izgulok.

— A duális képzés az iskola, a vállalatok és a kamara együttműködésében valósul meg, piaci igényeket figyelembe véve — nyilatkozta a Körzeti Gazdasági Kamara képviselője, Bagi János. — Az iskola és a cég, valamint a cég és a diák kötnek szerződést. Az iskolában a gyakorlati oktatást külön tanár koordinálja, a cég pedig instruktort nevez ki, aki a képzésben részt vevő fiatalokkal foglalkozik.

Duális képzés Szabadkán nemcsak a politechnikai iskolában folyik, hanem a műszakiban, a vegyészetiben és a közgazdaságiban is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..