home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Diplomáciából a legjobb
Bíró Tímea
2023.04.04.
LXXVIII. évf. 13. szám
Diplomáciából a legjobb

Lássatok messzebbre, higgyetek magatokban, és lépjetek ki a komfortzónátokból! Ha hisztek magatokban, és elkezditek látni a nagyobb képet a világról, akkor már félúton vagytok felfelé — biztatja a fiatalokat a csantavéri Mohácsi Soma a Facebook közösségi oldalon. A Londonban élő, köztisztviselőként dolgozó vajdasági fiú hitt magában, és ez idáig egyedüli magyarként győzött a Harvard által rendezett ENSZ-vitaverseny világbajnokságán Párizsban.

Soma Magyarországon született, de néhány év után a szüleivel és a nővéreivel visszaköltöztek Csantavérre, ami olyan meghatározó volt számára, hogy a települést tekinti otthonának annak ellenére, hogy kilenc éve Angliában él. A londoni Greenwichi Egyetem hallgatójaként a politika és nemzetközi kapcsolatok szakon tanult, a modern történelem érdekelte ugyanis a leginkább. Az egyetemi tanulmányai során találkozott az ENSZ-modell-vitaversenyeivel.


Joseph Pengelly Del Cerro és Mohácsi Soma

— Úgy éreztem, hogy a tanulmányaim megfelelő alapot adnak ahhoz, hogy konferenciákon vegyek részt. Négy évvel ezelőtt voltam először vitaversenyen. A kisebb versenyeken egyedül képviselsz egy országot és témát, viszont a nagyobb megmérettetéseken már dupla delegáció jelenik meg, és ilyenkor a félig spanyol és félig brit barátommal, Josephfel szoktunk egy csapatot alkotni. Amikor valaki jelentkezik egy kisebb vagy nagyobb konferenciára, akkor a szervezők sorsolják ki, hogy a delegáció melyik országot fogja képviselni, tehát bele kell képzelni magad egy másik ország, nemzet helyzetébe. A Harvard által rendezett ENSZ-modell-világbajnokság a legnagyobb és a legrangosabb a világon, és az idén Párizsban tartják meg. Úgy kell elképzelni, hogy körülbelül 100 ország 1500 diákja méri össze a tudását és a képességeit ezen a vitaversenyen. Az egyetemünkről öten vettünk részt rajta, és az öt lehetséges téma közül Josephfel a gyermekkatonaságot választottuk, a sorsolás eredményeként pedig Szlovákiát kellett képviselnünk. Az ötnapos verseny alatt meglehetősen keveset alszunk, rengeteg kutatómunkára, felkészülésre van szükség, hogy jól érveljünk, és megtaláljuk a megoldást egy-egy gondra. Úgy gondolom, azért nyertük meg a vitát, mert regionálisan tekintettünk a gyermekkatonaságra, tehát nem globálisan néztük ezt a problémát, hiszen nem biztos, hogy az egyik megoldás a másik országban is működhet — tudtuk meg Somától, majd kiemelte még, hogy ezeknek a vitaversenyeknek a diplomáciai készség fejlesztése a céljuk, hogy a résztvevők megtanulják elfogadni egymás nézőpontját.

Soma azt is elmondta, hogy néhány szerbiai versenyzővel is találkozik a megmérettetéseken, de magyarországiak nem szoktak jelen lenni. Ő az első magyar nemzetiségű, aki ilyen eredményt ért el, és akire büszkék lehetünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..