home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Díjkiosztó ünnepség
Kónya-Kovács Otília
2009.12.16.
LXIV. évf. 50. szám

A Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetsége és szabadkai főkonzulátusa, valamint a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében tartották meg a 2009. évi Magyar Tudomány Ünnepe keretében Nagybecskereken a Magyar tudományosság Vajdaságban elnevezésű díjkiosztó ünnepséget. A városháza dísztermében november 11-...

A Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetsége és szabadkai főkonzulátusa, valamint a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében tartották meg a 2009. évi Magyar Tudomány Ünnepe keretében Nagybecskereken a Magyar tudományosság Vajdaságban elnevezésű díjkiosztó ünnepséget. A városháza dísztermében november 11-ére tervezett eseményt a járványveszély és az iskolai kényszerszünet miatt halasztották erre a napra.
A rendezvény a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a Konrád Emma karnagy vezette nagybecskereki Emmanuel kamarakórus kis hangversenye következett. A házigazda, Vass Tibor, a városi tanács tagja Nagybecskerek önkormányzata és dr. Mileta Mihajlov polgármester nevében is üdvözölte az egybegyűlteket. Utána dr. Német László nagybecskereki megyés püspök szólt az egybegyűltekhez, majd egyperces néma felállással adóztak a nemrégiben elhunyt Nagy Ferenc főkonzul úr emlékének. Tápi Lajos, a szabadkai főkonzulátus ideiglenes ügyvivője felolvasta a főkonzul úrnak az erre az alkalomra írt üdvözlőbeszédét. Dr. Papp Árpád, az MNT elnöki tanácsadója Józsa László, az MNT elnöke nevében köszöntötte a fiatal pályázókat és a vendégeket. A folytatásban dr. Gábrityné Molnár Irén, a bírálóbizottság elnöke értékelte a pályamunkákat, majd eredményt hirdetett. Varga Imre, a Magyar Köztársaság nagykövete, Tápi Lajos és dr. Papp Árpád adták át a díjakat a legjobbaknak.
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából meghirdetett pályázatra 69 pályamű érkezett. Az egyetemisták, főiskolai hallgatók közül 8-an küldték el munkájukat. Első díjban részesült az adai Gruber Enikő, második lett a torontáloroszi Martonosi Mirella, harmadik a bácskertesi Janovics Mária, a péterrévei Boldizsár Anna dicséretet kapott.
A középiskolások közül 61-en pályáztak. Az audiovizuális kategóriában első díjat érdemelt ki a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolából Ozsvár Andrea és Nagy Klaudia, második díjjal jutalmazták a zentai Bolyai Természettudományi-matematikai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium három tanulóját, Kiss Anitát, Lejkauf Istvánt és Anitics Tamást, valamint harmadik díjban részesült a szabadkai Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnáziumból Kovács Ákos és Tóth Szilárd.
Az esszé kategóriában 55 pályamunkát értékelt a bizottság, és egy első, két második, három harmadik díjat ítélt oda, valamint négy tanulót dicséretben részesített. Első lett a szabadkai Vrbáski Iván, a második helyre került a szabadkai Reéb Zsófia és a zentai Ágó Krisztina, harmadik a szabadkai Árpád Tímea, a topolyai Ejzler Evila és a szintén topolyai Kovács Sarolta, továbbá Gyorgyevics Katalin Zentáról, Anitics Tamás pedig Csantavérről. Dicséretben részesült a csantavéri Polyákovity Réka, a bácskossuthfalvi Kósa Maja, a bácskertesi Guzsvány Szandra és a magyarkanizsai Horváth Tamás.
Tutori díjat és dicséretet kapott Szórád Endre, a zentai Bolyai Természettudományi-matematikai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanára, és mivel a zentai tanintézményből érkezett a legtöbb pályamű, ezért jutalomként ingyenes előfizetést nyertek az Élet és Tudomány folyóiratra.
A díjak átadása után dr. Kaszás Károly, a szabadkai Építészmérnöki Kar tanára tartott előadást A környezettudatos életmód mint a jövőnk záloga címmel. Az ünnepség hivatalos része a Szózat eléneklésével zárult.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..