home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Digitális készségek nélkül nehéz jövő vár a gyerekre
Rózsa Zsombor
2024.06.29.
LXXIX. évf. 26. szám
Digitális készségek nélkül nehéz jövő vár a gyerekre

„Nem lehet nem digitálisan élni egy digitális korban” (dr. Nagy Marcell).

Miért fontos a digitális írástudás, és mire figyeljenek a szülők?

A digitális írástudás napjainkban olyan alapkészséggé vált, amely meghatározza a jövő generációinak sikerét. Az információs és kommunikációs technológia rohamos fejlődése miatt elengedhetetlen, hogy a gyerekek már fiatalkorban elsajátítsák a digitális világban való eligazodás képességeit. Az iskolai oktatásban, az iskola melletti szabadidős tevékenységekben és az otthoni környezetben egyaránt hangsúlyt kellene helyezni arra, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan használják hatékonyan és biztonságosan a digitális eszközöket és forrásokat. Az idejében elkezdett digitális írástudás nemcsak a későbbi tanulmányi és szakmai sikerek alapja, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy a gyerekek kritikus gondolkodású, tájékozott és felelős digitális állampolgárokká váljanak.

Ne legyen a gyerek a jövő vesztese

Gyakran előfordul, hogy a gyerekek könnyedén eligazodnak a telefonok menüjében, játszanak videójátékokat, és ügyesen használják a közösségi médiát. Ezzel a tudással sokszor lenyűgözik a szüleiket, de fontosnak tartom elmondani, hogy ezek a tevékenységek ugyan bizonyos fokú jártasságot adnak a digitális térben, de nem egyenlőek a valódi digitális írástudással. A digitális írástudás ennél sokkal többet foglal magában: a digitális eszközök és források felelős és etikus használatát, az információk kritikus értékelésének képességét, továbbá a digitális tartalmak létrehozásának és megosztásának ismeretét, valamint ma már idesorolható a programozás is. Fontos, hogy a gyerekek a digitális írástudást már korán elsajátítsák (hétéves kortól), mert ez megalapozza a későbbi tanulási és szakmai sikereiket. A digitális írástudás fejlesztése nemcsak a technológiai készségekre terjed ki, hanem a digitális etika és biztonság tudatosítására is. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogyan védjék személyes adataikat, hogyan ismerjék fel a megtévesztő információkat és online veszélyeket, valamint hogyan tartsák tiszteletben mások jogait és privát szféráját a digitális térben.

A közoktatás sajnos nem tud lépést tartani a digitális világ gyors fejlődésével. Az iskolákban tanított technológiai ismeretek elavultak, és nem készítik fel megfelelően a gyerekeket a jövő kihívásaira. A tudatos szülők ezért egyre inkább felismerik annak fontosságát, hogy gyermekeik szabadidős tevékenységként olyan programokra járjanak, amelyek lehetővé teszik számukra a programozás és egyéb digitális készségek elsajátítását. Szabadkán, Zentán és Óbecsén a Logiscool nemzetközi programozóiskola kiváló példája annak, ahol a gyerekek valóban korszerű és releváns tudást kapnak. A Logiscool programjai modern eszközökkel és tananyagokkal segítik a gyerekeket abban, hogy magabiztosan mozogjanak a programozás világában, és kreatív megoldásokat találjanak a digitális problémákra.

Sajnos nem minden programozókurzus kínál hasonló színvonalú oktatást. Azt tapasztalom, hogy Vajdaság számos településén összeeszkábált programozókurzusok váltak elérhetővé, melyek gyakran sokat ígérnek, de keveset nyújtanak. Ezeken a gyerekek rendszerint csalódnak, mert nem kapnak valódi tudást és gyakorlati készségeket. A szülők könnyen megvezethetőek, hiszen a legtöbben nem jártasak a programozás világában, és nem tudják megítélni, melyik kurzus nyújt valódi értéket. Eközben a gyerekek csak vesztegetik az idejüket, és a csalódásuk miatt elveszíthetik az érdeklődésüket a programozás iránt.

A szülőknek ezért különösen óvatosnak kell lenniük, amikor programozókurzust választanak gyermekeik számára. Fontos, hogy alaposan tájékozódjanak, és olyan intézményeket keressenek, amelyek bizonyítottan magas színvonalú oktatást nyújtanak. Az olyan nemzetközi iskolák, mint a Logiscool, megbízható választásnak bizonyulhatnak, hiszen az itt oktatott tananyagok és módszerek folyamatosan frissülnek, és igazodnak a legújabb technológiai trendekhez. A megfelelő digitális írástudás megszerzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek felkészülten nézhessenek szembe a jövő kihívásaival. A szülők felelőssége, hogy megadják számukra az ehhez szükséges lehetőségeket, és támogassák őket abban, hogy a legkorszerűbb tudást szerezhessék meg.

 

A fejlődés és a digitalizáció átalakítja a munkaerőpiacot

A digitális írástudás hiánya súlyos következményekkel járhat a munkaerőpiacon. Az alacsony képzettséget igénylő szakmák, melyek digitális írástudás nélkül végezhetőek, már csak minimálbért kínálnak. A fizikai és szolgáltatói munkaköröket folyamatosan kiváltja a digitális fejlődés, és azok a munkavállalók, akiknek nincs megfelelő digitális készségük, egyre nehezebben találják meg helyüket a modern munkaerőpiacon.

Ma már egyetemet végzett programozók veszik át azokat a szerepeket, amelyeket korábban alacsonyabb végzettségű munkaerő töltött be. A technológiai fejlődés számos folyamatot automatizál, ami jelentős hatással van a munkaerőpiac szerkezetére. Például a robotvezérelt tömegközlekedés esetében, melyet korábban sofőrök irányítottak, ma már programozók és mérnökök felelnek a rendszer működtetéséért és karbantartásáért. Ez a tendencia egyértelműen mutatja, hogy a digitális írástudás nem csupán előny, hanem alapkövetelmény a jövő munkaerőpiacán való boldoguláshoz.

A digitalizáció számos területen hoz hasonló változásokat. Az ipari automatizálás során a gyártósorokon dolgozó munkások helyét egyre inkább robotok és automatizált rendszerek veszik át. A szolgáltatóiparban chatbotok és mesterségesintelligencia-alapú ügyfélszolgálati rendszerek váltják fel az emberi munkaerőt. A pénzügyi szektorban az automatizált kereskedési rendszerek és a fintechmegoldások csökkentik az emberi beavatkozás szükségességét. A mezőgazdaságban drónok és precíziós gazdálkodási technológiák alkalmazása válik egyre gyakoribbá, csökkentve az alacsony képzettségű munkaerő iránti keresletet.

A jövőben további területeken várható hasonló fordulat. Az egészségügyben a távdiagnosztika és a robotsebészet terjedése csökkentheti a hagyományos egészségügyi dolgozók iránti keresletet. Az oktatásban a digitális tanulási platformok és az online oktatás növekvő szerepe alakíthatja át a tanárok és az oktatók munkakörét. Az ingatlanpiacon és az építőiparban az okosotthonok és a 3D-nyomtatott épületek elterjedése hozhat forradalmi változásokat.

Ezek a példák világosan mutatják, hogy a digitális írástudás megszerzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a munkavállalók versenyképesek maradjanak. Azok, akik képesek alkalmazkodni, és fejleszteni digitális készségeiket, jobb esélyekkel indulnak a jól fizető, stabil karrier felé vezető úton.

A szülők felelőssége, hogy felkészítsék a gyerekeket a jövőre, és tudatosan válasszanak szabadidős tevékenységeket gyermekeik számára, figyelembe véve a digitális írástudás fontosságát. A Vajdaságban oly népszerű sport és néptánc mellett érdemes programozókurzusokat is beilleszteni a gyerekek napirendjébe, hogy fejlesszék a jövőben szükséges készségeket. Ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekeik versenyképesek és sikeresek legyenek a digitális korban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..