home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Csókai középiskolások Budapesten
www.koki.hu
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám
Csókai középiskolások Budapesten

A csókai Vegyészeti—Élelmiszer-ipari Középiskola diákjai nemrégiben a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Intézetébe látogattak. A találkozást felidéző írást, pontosabban annak egy részletét, az intézet honlapjáról kölcsönöztük.

Sokszor hangoztatjuk, hogy nemzetközi hírű a mi intézetünk, ezért is jönnek hozzánk annyian, de azt azért mégsem mondhatjuk el magunkról, hogy a szépirodalomba is bekerültünk, amivel azok az ifjú látogatóink dicsekedhetnek, akik Csókáról érkeztek hozzánk. (Aki kíváncsi rá, honnan a hírnév, olvassa el Móra Ferenc A csókai csata című rövid elbeszélését.)
A Wikipédia szerint Csóka város és község Szerbiában, a Vajdaságban, az észak-bánsági körzetben. A jelenleg mintegy 4000 ember lakta, valaha színmagyar faluban még most is több magyar él, mint szerb. Azt már nem említi a Wikipédia, hogy a városkának egy középiskolája is van. Ennek a Vegyészeti—Élelmiszer-ipari Középiskolának a szerencsés diákjai igazgatójuk, Török Tibor és egyik tanárnőjük, Horváth Bábinszki Ildikó vezetésével egy pénteki napon tanulmányi kirándulásra jöttek Budapestre. Igen korán kellett kelniük, mert hozzánk pontosan fél 12-kor érkeztek, előtte pedig az Igazságügyi Szakértői és Kutatóintézet Genetikai Laboratóriumát is meglátogatták, ahol Heinrich Attila, volt kollégánk kalauzolta el őket.
Szép új előadótermünkben Sperlágh Beáta köszöntötte a vendégeket, majd rövid előadást tartva bemutatta az intézetet, ismertette célját és felépítését, valamint a házigazda Gyógyszerkutatási Osztályt. Mivel vendégeink pályaválasztás előtt álló középiskolások voltak, néhány szót szólt a kutatói pálya szépségeiről és hasznáról is, azonkívül arról, hogy kiből is lehet jó kutató. Kellemes hangulatban zajlott a program, hiszen megtudhattuk pl., hogy még Einstein sem tartotta magát különösebben tehetségesnek, csak nagyon kíváncsinak, ezért sokak hihetik, hogy számukra is megadatott a siker lehetősége.
Mike Árpád is tudta, hogyan keltse fel a középiskolások érdeklődését az elektrofiziológiai kutatások iránt. Az ő előadása is szerzett néhány derűs pillanatot, s minden bizonnyal sok diákkal sikerült megértetnie, mi is a haszna a kívülállók számára talán túlságosan is elméletinek és bonyolultnak tetsző munkájuknak.
Vendégeink ezután négy csoportra válva tekintették meg a Gyógyszerkutatási Osztály néhány laboratóriumát. Mike Árpádéknál láthatták az alkalmazott műszereket, s belepillanthattak a sztereomikroszkópba is. Baranyi Mária elmagyarázta a kromatográfiás analízisek közé sorolható HPLC-technika elméleti alapjait, és bemutatta, hogyan működik egy ilyen készülék, és azt is, hogy miként kell értékelni a kapott eredményeket. Csölle Cecília a manapság már nélkülözhetetlen molekuláris biológia technikáiról beszélt, s a diákok élőben láthattak néhány, a tévé NCIS sorozataiból már jól ismert eszközt, készüléket. Horváth Gergelynek nem volt nehéz dolga, hogy figyeljenek rá, mivel az OGR-ben végzett viselkedési kísérletek videofelvételeiből mutatott néhányat. Ilyet sem igen láthattak eddig a tanulók. A program a Hitachi—7100 elektronmikroszkópnál tett látogatással zárult — ennél a készüléknél Kittel Ágnes várta a vendégeket. Mint azt fényképek is igazolják, néhány szerencsés diák be is kapcsolhatta a nagyfeszültségű készüléket, mi több, kereshetett is a metszeten vizsgálandó területet.
Az igen tartalmas, színes program következő állomása a Természettudományi Múzeum volt, több bemutatóra így már nem nyílt lehetőségünk.
(www.koki.hu)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..