home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Csókai Merítő
(Tha)
2023.04.07.
LXXVIII. évf. 14. szám
Csókai Merítő

A vajdasági magyar könyv és olvasás napja alkalmából Csókán rendkívül érdekes és tartalmas programot szerveztek, melyen a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet mutatta be új kiadványait. Az egybegyűlteket Kobrehel Éva, a helyi művelődési és oktatási központ igazgatója köszöntötte.  

Resócki Vázsonyi Csilla, a VMMI szakmunkatársa röviden beszámolt a jelenlévőknek — akik főként diákok voltak — az intézet tevékenységéről, majd kitért a Vajdasági Magyar Értéktárra.

— Az értéktármozgalom arról szól, hogy egy településen az ott élők vegyék számba, gyűjtsék össze lakóhelyük értékeit, próbálják ezeket minél jobban megismerni, gondozni és fejleszteni, illetve mások figyelmét is felhívni rájuk. Általában olyan értékekről van szó, amelyeket a helyi emberek hoztak létre, és ha nincsenek olyan személyek, akik beszélnek ezekről, ha nem kerülnek be a köztudatba, akkor elfelejtődhetnek, és idővel meg is szűnhetnek — hallottuk Resócki Vázsonyi Csillától, aki azt is hozzátette, Vajdaságban eddig mintegy 20 településen indult el az értékőrzés és alakult meg a helyi értéktárbizottság. Összesen 160 települési érték gyűlt össze, míg a vajdasági szintű értéktárba 60 került be. Mindezeket az érdeklődők megtalálhatják a www.ertektar.rs honlapon, de hasonló témában a Vajdasági Magyar Digitális Archívumban (www.vamadia.rs) is érdemes böngészni.


Resócki Rolland, Berényi Emőke, Tóth Lívia, Resócki Vázsonyi Csilla, Szőregi Márta

Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület égisze alatt működik a települési értéktárbizottság, melynek az elnöke Tóth Lívia újságíró, a Hét Nap főszerkesztője. A rendezvényen arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy mely csókai értékek kerültek be eddig a Vajdasági Magyar Értéktárba. Ezek például a Móra Ferenc MME székháza, a Szentháromság római katolikus templom, a Marczibányi—Léderer-kastély, a Kremenyák ásatási helyszín, a Katona Banda zenekar, a Rakétás Télapó stb.

Resócki Vázsonyi Csilla beszélt az Így gondozd a kincseidet című módszertani kézikönyvről, melyet mindazoknak ajánlanak, akiket érdekel az értéktárprogram, és szeretnének valamit tenni a helyi értékeik megőrzéséért. A könyvben jó gyakorlatokat, érdekes programokat gyűjtöttek össze, melyek mintaként és példaként szolgálhatnak más közösségeknek. Emellett megismerhettük a Földön látszik, égen jár című néprajzi foglalkoztatófüzetet is. 


Oláj Tibor és Gyömbér Stana 

Az esemény középpontjában a Merítő című könyv állt, mely a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére jött létre, a „Másnak térkép e táj…” címet viselő mintaprogram keretében. Ez valójában sorozat lesz, és az első rész témája Csóka. Az interaktív kiadvány a településről szóló ismereteket kívánja átadni, sok játékkal, feladatokkal, számos QR-kóddal, melyek segítségével az olvasók, és itt elsősorban a fiatalabb korosztályra gondolnak, egy-egy témáról tovább tájékozódhatnak, újabb ismereteket szerezhetnek. A szerzők, Berényi Emőke és Resócki Rolland, remélik, hogy a könyv elnyeri a diákok, illetve a tanáraik tetszését, és jól tudják majd hasznosítani akár magyar-, történelem- vagy földrajzórán, de az iskolai tevékenységeken túl is. Sőt, a későbbi tanulmányok során a kutatáshoz, szakdolgozatokhoz is hasznos hivatkozási alap lehet.

A tetszetős kiadvány hátoldalán ezt olvashatjuk: „A Merítő a Vajdasági Magyar Értéktár települési értékeit bemutató szülőföld-ismereti segédkönyvek sorozata, mely fiataloknak készül, de az idősebbek is haszonnal forgathatják. A sorozat első kötete Csóka irodalmi, történeti és néprajzi hagyományait dolgozza fel. […] A kézbesimuló könyvecske közléseinek kutatásra buzdító, játékos stílusával, lenyűgöző rajzaival, képeivel, tartalmának digitális bővíthetőségével könyvkiadásunk jövőbe mutató példánya.

A pedagógiai szakmunkatárs Varga Lilla, az illusztrátor Mészáros Júlia, a szakmai lektor Kónya Sándor, az olvasószerkesztő és a korrektor Kónya Lívia volt, összeállításában közreműködtek a Csókai Települési Értéktár Bizottság tagjai.

A könyvbemutatón Jaksa Dominika és Balunovity Anna versmondók Cs. Simon István Tisza, Fehér Kálmán Séta a Léderer kastély régi parkjában és Móra Ferenc A csókai pap című versét olvasták fel, a Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa pedig Kálmány Lajos gyűjtéséből Alföldi vadvirágok címmel adott elő egy népdalcsokrot. A rendezvény moderátora Szőregi Márta volt.

A Jovan Popović Általános Iskola felsős diákjai és a helyi középiskola csókai tanulói az önkormányzat jóvoltából ingyenesen megkapták a Merítő első, csókai kötetét. A könyveket az osztályfőnököknek Gyömbér Stana polgármester és Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke adta át.

Fényképezte: Hardi Andrea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..