home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Csóka község ünnepelt
H. N.
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
Csóka község ünnepelt

Szent Anna napja, július 26-a egyúttal Csóka község napja is, annak emlékére, hogy 1831-ben ezen a napon hunyt el Csókán a nagy kolerajárvány utolsó áldozata. A vészt túlélők fogadalmához híven minden évben megemlékeznek erről a dátumról.

Az idén az önkormányzat tisztségviselői koszorúzták meg a katolikus temetőben a kolerajárvány áldozatainak emlékére felállított keresztet, majd a képviselő-testület díszülése következett a színházteremben. Az ünnepségen részt vett Kovács Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár, Vladimir Ilić, az észak-bánáti körzet vezetője, Dragan Jović, a nagykikindai rendőrparancsnokság vezetője, a hazai és külföldi testvértelepülések küldöttségei és a környező községek képviselői.
Balázs Ferenc községi elnök ünnepi köszöntőjében összegezte az elmúlt év eseményeit. Elmondta: a nehéz gazdasági helyzet ellenére is sikerült az önkormányzatnak biztonságos alapokra helyeznie a község által pénzelt intézmények működését, ennek érdekében ugyanakkor néha népszerűtlen döntéseket is meg kellet hoznia. A Jovan Popović Általános Iskola felújítására tartományi eszközökből mintegy 20 millió dinárt biztosítottak, emellett új személygépkocsit ajándékoztak az óvodának, az általános és a középiskolának. A Kommunális Közvállalat kilenc és fél millió dinár értékű korszerű hulladékszállító tehergépjárművel gazdagodott. Az Öröm Iskoláskor Előtti Intézményben az energia-megtakarítás jegyében a nyílászárókat cserélték újakra. Az egészségházak felújítására is jelentős eszközöket fordítottak. A mezőgazdaság helyzetének javítása érdekében talajminták elemzését finanszírozták, jégvédelmi rakétákat vásároltak a jéglövő állomásoknak, valamint a mezőőrszolgálatot is újraszervezték. Az önkormányzat magára vállalta a szociális szférát érintő, tízmilliós nagyságrendű projektumok pénzelését is. Az ülésen átadták a község általános iskolái 17 Vuk-diplomás tanulójának a pénzjutalmat.
A község napi rendezvények záróakkordjaként tartották meg az V. Csóka napi bográcsfesztet, melyen a környező településekről érkezett 24 csapat főzött. A gyerekeket színes programokkal, kézműves-foglalkozásokkal szórakoztatták. A csókai Max Rádió élőben közvetítette a rendezvényt, egészen az esti koncertig, melyen az újvidéki Zorule tamburazenekar mutatkozott be a népes csókai közönségnek a Művelődési és Oktatási Központ szervezésében.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..