home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Csipkés szellemkastély denevérrel
Fehér Márta
2020.04.06.
LXXV. évf. 14. szám
Csipkés szellemkastély denevérrel

Nem kell messzire utazni ahhoz, hogy az emberfia/-lánya csodát lásson. Megannyi ámulni-bámulni való akad közvetlen környezetünkben is, mint például a címben említett neogótikus szépség a szabadkai vasútállomás közelében. Oda vezetjük el most önöket egy virtuális séta keretében, ha már a koronavírus-járvány miatt falak közé kényszerültünk.

Aztán ha mindennek vége, ne felejtsenek el élőben is rácsodálkozni!

Ki mást is kérhettem volna fel az épület és környéke történetének elmesélésére, mint kedvenc idegenvezetőmet, Tóth Boriszt, aki szinte felvillanyozódott a lehetőségtől — hiába, vannak, akik nehezen viselik a bezártságot, interjúalanyommal ez közös tulajdonságunk, akárcsak Szabadka megismertetésének vágya.


Szalai Attila felvételei

— A mai Raichle-park régen egy kis mocsaras rész volt — csap is bele rögtön a bevezető közepébe. — Szabadkára ez egyébként jellemző volt, több patak is átszelte, és amikor a város elkezdett terjeszkedni, ezeket a mocsaras területeket kiszárították, a többi közt ezt is. Leszórták az egész területet homokkal, feltöltötték földdel, és parcellákat alakítottak ki. A XIX. század második felében, az 1860-as években elkezdték építeni a vasutat (1869-ben be is futott Szabadkára az első vonat!), emiatt ezt a területet jobban feltöltötték, nem csoda tehát, hogy enyhén lejt a főút felé. Maga a park viszont mélyebben van, hiszen ott állt a mocsár, melyet ugyebár kiszárítottak. Ezért az emberek féltek is építkezni. Az akkori polgármester, Mamuzsity Lázár, aki tizennyolc évig állt a város élén, azt mondta, ő megmutatja, hogy nem veszélyes, és a saját házát ott építette fel, onnan nézte, hogy épül a Raichle-palota és minden más. Ezen felbátorodva a vasútállomásig vezető parcellákat is sikerült értékesíteni, például Vermes Lajos sportolócsodánk vette meg az egyiket, a másikat a királyi jegyző, Leovits Simon. Az utolsót pedig az 1890-es évek legvégén egy német származású vendéglátós, Lichtneckert Károly, aki valószínűleg Szászországból jött az óriási fejlődés alatt álló Osztrák—Magyar Monarchiába. Nagyon jól gondolkodott ő is, meg az öccse is, Andreas, aki bérbe vette a Korzón a zöld palotát, az Arany Bárányt (a későbbi hadseregotthont), Károly pedig az első kávéházat, vendéglőt létesítette a vasútállomáson. S itt kezdte építeni a saját bérpalotáját. Ezekről azt kell tudni, hogy a tulajdonos lakta a családjával, a többi szalonlakást pedig bérbe adták. Azt mondja a városi legenda, hogy németországi származása miatt nagyon szerette a régi, csúcsíves, csipkés, gótikus kastélyokat, ezért egy ilyen, a város korabeli neoreneszánsz és szecessziós hangulatától teljesen eltérő épület tervezésére kérte fel a főépítészt, Macskovics Tituszt, aki rengeteg szabadkai épületet épített. 1898-ben el is készült a belváros szélén levő, nagyon szép, erdős, parkos terület felé nézve, mely akkoriban a Mária Terézia nevet kapta, a végében ott állt Sissi szobra... Ha arra járnak, okvetlenül nézzék meg a bejárati ajtó felett ránk tekintő, groteszk, démoni, kitárt szárnyú denevért! Nemrégiben felújították, sajnos nem a legjobban sikerült, az eredeti félelmetesebbnek tűnt, ennek van némi malackaorr jellege — teszi hozzá nevetve. — Ez a denevér ihletett meg egy legendát, melynek lehet, hogy van is alapja: Lichtneckert Károly szerette az okkultizmust, állítólag fiatalkorában Németországban részt vett különféle okkult szeánszokon.

Ebben az épületben is vannak gyönyörű, restaurált freskók, akárcsak a Manojlovics-palotában — a napokban fejeződtek be a felújítási munkálatok, ám az ingatlan magántulajdonban van, így nem lehet bemenni és megnézni —, meg vitrázsok, az egyik megrepedt a II. világháborúban, Szabadka bombázásakor, de ezt is felújították. Ha tehetjük, hamarosan azokat is megmutatjuk önöknek!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..