home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Csak a mi érdekünkben kémkednek utánunk!
Apró József
2022.12.04.
LXXVII. évf. 48. szám
Csak a mi érdekünkben kémkednek utánunk!

Képzeljük el, ahogy otthonunk melegében a saját számítógépünkön dolgozunk egy regényen. Már majdnem kész vagyunk, több karaktert bevittünk, mint amennyi tíz szakdolgozatot megtölthetne. Egyszer csak a szövegszerkesztő szoftver közli, hogy ezután nem tudjuk megnyitni a saját írásunkat, mert az illegális információkat tartalmaz, és a rendszer kizárt bennünket a dokumentumból.

Nem, ez nem egy sci-fi-film bevezetője, ez a (rém)történt az idén nyáron esett meg egy Mitu álnevű kínai írónővel. A Kingsoft Office Software nevű cég WPS office programjával dolgozott, mely egy felhőalapú szövegszerkesztő szoftver, mint nálunk a Google Docs vagy a Microsoft Office 365. Egy kínai irodalmi fórumon Mitu azzal vádolta meg a céget, hogy a szoftvere által kémkedik utána, és arra hivatkozva, hogy a dokumentumban „érzékeny tartalmat” talált, kizárta őt a regénye vázlatából. Azóta másik kínai kiadvány is beszámolt ilyen esetről, hogy regényíróknak zárolták az online vázlatait tisztázatlan okokból. 

A cég az első panasz óta a Weibón (ez a Twitter kínai megfelelője) két nyilatkozatot is kiadott, mely szerint a gépen tárolt fájlokat nem cenzúrázza szoftver. Ám arra, hogy mit tesz az online megosztott fájlokkal, már nem ennyire egyenesen felelt, mégis érthetően fogalmaz a kínai kiberbiztonsági törvényre és más vonatkozó szabályozásokra hivatkozva: „Minden online, információs szolgáltatást nyújtó platform felelős a platformjaikon terjesztett tartalmak felülvizsgálatáért.”

Ez lehetett a „főhősnőnk” problémájának a forrása is. Mitu a dokumentumát online mentette, és még 2021-ben osztotta meg valakivel, hogy az átnézze a szövegét. A WPS egyik kommentje megerősíti ezt a feltételezést: „A felhőben való tárolás és a szinkronizálás nem aktiválja a felülvizsgálatot. Csak a dokumentum megosztási linkjének létrehozása indítja el ezt a mechanizmust.”

A WPS dokumentumai nem end-to-end (végponttól végpontig) titkosítottak, így a vállalat is gond nélkül beléjük nézhet. Ám a legutóbbi lépése, hogy egy felhasználót kizárt a saját dokumentumaiból, újabb vitákat indított el a kínai online cenzúráról, illetve arról, hogy a technológiai cégek kénytelenek engedelmeskedni a hatóságoknak. A WPS-hírről szóló bejegyzés alatt a legkedveltebb komment így szólt: „Ez egyértelműen nem a Kingsoft problémája, de senki sem meri célba venni a valódi felelőst.” A kínai kormánynak van a világ egyik legnagyobb online cenzúraapparátusa, melyet Kína nagy tűzfalának neveznek, és mely több millió embert foglalkoztat, akik nyomon követik és blokkolják a tartalmakat, legyenek azok szöveges hozzászólások, képek, GIF- vagy hangfájlok. Azt, hogy milyen hatékonyan működik, mi sem bizonyítja jobban, mint a hongkongi eset, ahol az emberek elkezdték önmagukat cenzúrázni, csoportokat törölnek, és lépnek ki belőlük, hiszen életfogytiglani börtönbüntetéssel néz szembe mindenki, akit például terrorizmussal vádolnak. Ezt a jelzőt pedig bárkire rá lehet húzni, legyen az az ország (valódi vagy képzelt) ellensége, külföldi erőkkel szövetkező, de még a tömegközlekedési eszközök megrongálása is terrorcselekedetnek számít.

Itt, Kínától nyugatra, a Google-dokumentumok szerencsére nem ilyenek, ezek end-to-end vannak titkosítva, illetéktelenek nem férnek hozzájuk, csak mi tudjuk őket elolvasni. No meg a Google kukucskál beléjük, de csak a mi érdekünkben, nehogy spam legyen bennük, vagy bármi ilyesmi…

Valamikor majd innen folytatjuk, ha nem leszek kitiltva a saját dokumentumomból.

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Az információbiztonságról mindenkinek
2023.06.10.
LXXVIII. évf. 22. szám
Nehéz az ilyen témáról úgy beszélni, hogy azt is érdekelje, aki ért hozzá, és azt is, akinek fogalma sinc…
Bővebben
Iránytű
A nagy testvér figyel
2022.11.15.
LXXVII. évf. 45. szám
San Franciscóban jóváhagyták azt az új biztonsági szabályzatot, amely lehetővé teszi a rendőrség számára,…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..