home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Citeraünnep Muzslyán
Kónya-Kovács Otília
2020.03.20.
LXXV. évf. 11. szám
Citeraünnep Muzslyán

Az évek folyamán a citerások „zarándokhelyévé” vált Muzslya, ahol immár 16. alkalommal tartották meg a Szilasi-napot, a citerajáték ünnepét. A találkozóval a szervezők a citeramuzsika népszerűsítésén fáradoznak, és egyúttal emléket állítanak Szilasi Mihály egykori neves citerásnak, aki egyedi játékával gazdagította a népművészetnek ezt az ágát.

Az esemény Borsi Ferenc A magyar asztali citera típusai című kötetének a bemutatásával kezdődött, a szerző mellett közreműködött Kónya Sándor versénekes, néprajzkutató.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal Rontó Kata tolmácsolásában hangzott el Fehér Ferenc Apám citerája című verse Lele Józsefnek, a Népművészet Mesterének, muzslyai citerásnak a kíséretében. Az egybegyűlteket Dobó József, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnöke köszöntötte.


Borsi Ferenc (a szerző felvételei)

A rendezvényt Sutus Áron, a VMMSZ elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, mennyire jelentős a Szilasi-nap, mellyel emléket állítanak, de arra is jó, hogy a közönség láthassa, hallhassa Szilasi Miska bácsi méltó „örököseit”, a jelen levő citerásokat. Ez bizonyítja, hogy a hangszeroktatás nem lankad, vannak hangszerkészítőink, sokan értik, érzik az ősök hagyatékát, a citerán játszva teremthetnek kapcsolatot, párbeszédbe elegyedhetnek az elődökkel. És hogy mekkora a hangszer ereje, azt együttesként vagy kettősként, illetve szólistaként mutatják be a nagyérdeműnek.

— A citeraszó és -játék hasonlatos az imádsághoz. Lehet az otthon biztonságában elmondott hálaadó ima, lehet a lelkész által megszentelt hívőkórus szava, s lehet a gondolattal és cselekedettel létrehozható, közös ünnep erejétől való. A Szilasi-napok, úgy gondolom, ez utóbbihoz tartozik. Az ünnep ereje az emlékezés valóságos történésétől nyeri az erőt, és egyvalamit nem feledhetünk el soha: a felidézés által nem arra teszünk kísérletet, hogy megismételjünk valamit, hogy visszatérjünk valamely szent, alapító pillanathoz. Nem! A felidézéskor abba próbálunk meg belépni, ami itt van, mert azóta is tart — emelte ki Sutus Áron.

A Szilasi-napon elsőként a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület citerazenekara és vegyes kórusa lépett színre, melynek tagjai több mint harminc éve gyakorolnak és mutatkoznak be egymást kisegítve. A Durindóról és más szemlékről sem hiányoztak még, és rendszerint mindenhol kiemelkedő eredményt érnek el. Ezt bizonyítja az is, hogy a Vass Lajos Népzenei Vetélkedő Kárpát-medencei döntőjén a nagydíjat, 2013-ban a Durindón a Bodor Anikó-díjat érdemelték ki. Második fellépőként Szalma Árpádot köszönthette a közönség, aki tagja a Kisbanda együttesnek, de mint szólista is számtalan kiemelkedő eredményt ért el. A tavalyi Szólj, síp, szólj! és az Aranycitera vetélkedőről is első díjjal tért haza. Az est folyamán a muzslyai Kisbanda is bemutatkozott. A fiúk hét éve játszanak együtt, sok fellépésük volt már, és számtalan siker sorakozik mögöttük. A helyi fiatal citerások közül a program részese volt a Barta—Kocsis-duó, Lele József citeraszólista pedig ezúttal is vastapsot érdemelt ki az egyedi játékával.

Sokakat meglepett a néhány éve „hallgató” Pöngető Citerazenekar újbóli felbukkanása. A csapat a tanítómestere, Lele Józsi bácsi kérésére ismét összeállt, és két dalcsokorral lepte meg a nagyérdeműt. Az eredeti együttesből ezúttal öten vállalták a gyakorlást, hogy egy kis meglepetést szerezzenek a citeramuzsika kedvelőinek, akik közül még sokan emlékeznek a Pöngető sikereire.

A vendégek közül fellépett a Székelykevei Citerazenekar, melynek tagjai 2016-ban kezdtek gyakorolni, és egy évre rá már hazavihették a vajdasági citerások versenyének nagydíját, az Aranyciterát, melyet tavaly ugyancsak megnyertek. Két éve Budapesten részt vettek a Vass Lajos népzenei megmérettetés döntőjén, ahol a zsűri Kiemelt Nívó Díjban részesítette őket. A KÓTA Aranypáva Országos Minősítőn a Székelykevei Citerások csoportja eddig négy alkalommal is bemutatkozott, és mindig Arany minősítésben részesült. A tagok legnagyobb sikerüknek egy igencsak friss élményüket tartják, ez év január 31-én ugyanis Budapesten a KÓTA Aranypacsirta Országos Minősítőn Aranypacsirta díjban részesültek.


Lele József és Rontó Kata

A törökbecsei Haverok citerahármas három éve állt össze, hatodik osztályba járnak a fiúk, akik nagyon ügyesek és szorgalmasak. A Mim Balló Citerazenekar is fiatalokat tömörít, mégpedig szenttamásiakat, velük is, mint a Haverokkal, Micsik Béla foglalkozik, aki maga is szólistaként szerepelt a Szilasi-napon.

Az est vendége volt még a mezőtúri Bíró László, a Petőfi-program ösztöndíjasa, aki Tiszaszentmiklóson, illetve környékén segíti tudásával és munkájával az ottani csoportokat. Vajdaságba érkezése előtt zeneiskolában citeratanárként tevékenykedett. Több rangos elismerése van, a legbüszkébb mégis a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjében elért Vass Lajos Nagydíjra és a KÓTA Aranypáva Gála Verseny Aranypáva Nagydíjára. Tanulmányait a népzenének szentelte, így a Nyíregyházi Egyetemen végzett ének-zene, valamint népzene- és népi kultúra tanári szakon. Nyaranta több népzenei tábor citeraoktatója Magyarországon és határain kívül is.


A székelykeveiek

A csókai Vrábel János Citerazenekar egy éve alakult meg igazi, tapasztalt citerásokból, akik ezúttal katonadalokat adtak elő. A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Kéknefelejcs nevű zenekara 1976-ban jött létre, és több mint 250 fellépést tud maga mögött.
A csókai származású Borsi Ferenc alapító tagja a Durindónak. 1991 augusztusában népzenei előadói tevékenységéért elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. 2000-től főállásban az Óbudai Népzenei Iskolában oktat citerát, furulyát és tamburát, 2005-től országos népzeneoktatási szakértő címet szerzett.

A közönség egyik kedvence a Flaman—Hézső-citerakettős volt, melynek tagjait több évtizedes barátság köti össze. Hagyományaink, a közösség tisztelete, a citeramuzsika szeretete vezérli mindkettejük munkáját, és hamarosan CD-t jelentetnek meg. Székej Égető Krisztián citeraszólista Törökkanizsáról érkezett. Eddigi eredményei a három Aranypáva fokozat országos szinten a KÓTA Országos Népzenei Minősítőn, valamint a Vass Lajos Nagydíj művészeti vezetőként és előadóként a zentai Sarkantyú Tamburazenekarral a XII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjében. Művészeti vezetője a Tisza Menti Zengő Citeraegyüttesnek, mely ugyancsak fellépett a Szilasi-napon. A csoport oromhegyesi, adorjáni és törökkanizsai citerásokból állt össze 2010-ben. A pacséri Zsadányi Bálint citeraszólista, oktató, az 1974 óta folyamatosan működő Pacséri Citerazenekar tagja ezúttal a vegyes kórussal együtt szerzett kellemes perceket a muzslyai közönségnek.


Pöngető Citerazenekar

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..