home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Chlamydia trachomatis
Dr. SONJA Burzan nőgyógyász
2015.09.14.
LXX. évf. 36. szám
Chlamydia trachomatis

Manapság a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegséget a Chlamydia trachomatis okozza, melyet az esetek 80%-ában a 25 évnél fiatalabb, szexuálisan aktív fiataloknál jegyeznek.

A fertőzésnek a legtöbb esetben semmi előjele nincs, az inkubációs időszak pedig néhány hét. A fertőzés a nőknél a következő tünetekkel jár:

* erőteljesebb hüvelyi folyás,

* vérzés a két menstruáció között vagy a szexuális együttlét után,

* vizelés idején szúró, égető fájdalom.

Férfiaknál:

* szekrétum a péniszből,

* vizelés idején szúró, égető fájdalom,

* a herék megduzzadása.

Nehezen felismerhető

Mivel a legtöbb esetben a fertőzés tünetei elmaradnak, a betegség felismerése is sokkal nehezebb. Látszólag teljesen egészséges személyek viszik át a fertőzést szexuális úton a partnerükre, és csak akkor jelentkeznek az orvosuknál, amikor a gyulladás tünetei már előrehaladottak. A fertőzés következménye a kismedence-gyulladás és a meddőség. Az esetek 10%-ában a nem kezelt Chlamydia-fertőzés hölgyeknél a kismedencében található szervek megbetegedésével jár. Ez a legtöbb esetben kórházi ellátást és alapos kivizsgálást, terápiát igényel. A fertőzés érintheti a petevezetékeket, és meddőséghez vezethet.

A nem idejében és a nem megfelelő módon kezelt betegség a férfiaknál is okozhat sterilitást, mert csökken az ondósejtek száma és életképessége. Ha várandós nő fertőződik meg, annak akár spontán vetélés vagy koraszülés is lehet a következménye, illetve a szüléskor a baba is megfertőződhet.

Diagnosztizálása

A Chlamydia trachomatis kimutatásához hüvelyi és húgyúti kenetmintára van szükség. Ha az eredmény pozitív, vagyis a kenetben baktériumot találtak, a szakorvos felírja a megfelelő terápiát, melyben a fertőzött személyen kívül a szexuális partnernek is kötelezően részt kell vennie. A terápia idején kerülendő a szexuális együttlét.

A Chlamydia trachomatist antibiotikumokkal kezelik: Azithromycinnel, Doxyicyklinnel, Ciprofloxacinnal, a kismamák esetében pedig Erythromycinnel. A kezelés időtartama a gyógyszertől és a fertőzés mértékétől függ. A terápia befejeztével meg kell nézni, hogy mennyire volt hatékony. Ezt ellenőrző mintavizsgálattal végzik, vagyis egy újabb kenetmintát vesznek. Az utóbbi időben a szakorvosok a Chlamydia trachomatis számos olyan ellenálló tenyészetével találkoznak, amely miatt a kezelés akár több hónapig is eltarthat.

A fertőzés megelőzése érdekében javasolt a gumióvszer használata, valamint a rendszeres, legalább félévenkénti nőgyógyászati rutinvizsgálat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..