home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Chad Smith ismét a középpontban
Zvekán Péter
2023.10.13.
LXXVIII. évf. 40. szám
Chad Smith ismét a középpontban

A következő helyzet megint ékes bizonyítéka annak, hogy mekkora erejük van az online tartalmaknak. Chad Smith, a Red Hot Chili Peppers dobosa nemrég szerepelt egy online műsorban a Drumeo keretében, és ezt olyan szinten felkapták, hogy most megint mindenki vele foglalkozik.

De mi is az a Drumeo? Nos, az ember, aki az oldal mögött áll, nem más, mint a dobos Jared Falk. Már korán, mindössze tizenöt évesen elkezdett játszani, majd úgy döntött, hogy ezt a tudást átköltözteti az online térbe, elsősorban a YouTube-ra. Az egész úgynevezett tutorialokkal kezdődött, majd következtek a vendégek, s a csatorna egyre nézettebb és közkedveltebb lett. Ma már komplett dobos tematikájú műsorokat gyártanak.

Az egyik legutóbbi vendég, mint már említettem, Chad Smith volt, akiről rengeteg háttértörténetet tudhattunk meg. Az mindig ismert volt, hogy a Red Hot Chili Peppers zenei világában erősen jelen van a funk, de nem feltétlenül tudtuk ennek a hátterét, pedig az ok egyszerű. Arról van szó, hogy Chad már nagyon fiatalon szeretett zenét hallgatni, és mivel Detroit külvárosában nőtt fel, a legnagyobb hatással annak a környéknek a zenei világa volt rá, mely nem más, mint a motown. Erről annyit érdemes tudni, hogy ez egy olyan zenei stílus, amely a Motown recordshoz szerződött előadókra volt jellemző. A Motownt még 1959-ben alapította Berry Gordy Jr., és munkásságának köszönhetően új szintre emelkedett a soul zene popularitása.


Forrás: billboard.com

Visszatérve Chad Smithre, saját stílusát akkor találta meg igazán, amikor még a kezdetekben — húszévesen — bekerült Larry Fratangelo mellé a Pharaoh zenekarba. Larry a szárnyai alá vette, és nagyon sokat segített neki abban, hogy technikailag fejlődni tudjon. Ez volt az az időszak, amikor Chadbe igazán beivódott a funk, mely a mai napig is kitart. Erre persze később az a tény is rásegített, hogy a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, Flea is hasonló világban érzi jó magát, és nem mellesleg ő is egy kiváló zenész.

A műsor, mellyel ismét középpontba került, úgy van felépítve, hogy a zenészről megtudhatjuk, hogyan gondolkodik a saját stílusában, mi a háttértörténete, kik voltak rá nagy hatással, stb. Viszont van egy olyan része is, ahol a zenészeket próbára teszik, és ez lett az, ami vírusként kezdett el terjedni a neten.

A feladat az volt, hogy Chad a dobfelszerelése mögött ülve hallgasson bele egy olyan dalba, amelyet addig sohasem hallott (a dobrészt teljesen üresen hagyták), majd néhány taktus után játsszon rá valamit, amiről úgy érzi, hogy odaillik. Ennek a lényege, hogy a zenész, esetünkben Chad Smith, valami olyat fog játszani, mint az eredeti, vagy teljesen újragondolja. Nos, a választott dal a The Kill volt a 30 Seconds To Marstól, azaz Jared Leto zenekarától. Chad néhány taktus után beindult, és az idő múlásával egyre brutálisabbat dobolt. Még egy dobverőt is eltört közben — erre egyébként érdemes rákeresni a YouTube-on.

Ebből az is kiderült, hogy Chad Smith valóban egy rendkívüli dobos, akinek hihetetlen tapasztalata van — mondjuk, ez nem csoda, mert több mint harminc éve játszik a Red Hot Chili Peppersben. De azt is megtudtuk, hogy más előadók anyagain is dolgozott az évek alatt. Olyanokén, mint Ozzy Osbourne vagy Johnny Cash, de ami igazán hihetetlen, hogy Dua Lipa világslágerében, a Break My Heartban is az ő dobjátékát halljuk.

Maradjunk annyiban, hogy Chad Smith valóban egy igazi legenda.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..