home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Budapesten a Scorpions
Zvekán Péter
2016.02.22.
LXXI. évf. 7. szám
Budapesten a Scorpions

Rengeteg zenekar van a világon, de csak kevés olyan, amely hosszú évtizedeken át folyamatosan jelen van. Ráadásul úgy, hogy felejthetetlen slágereket hagy maga után.

Amikor ezekről az együttesekről beszélünk, okvetlenül meg kell említenünk a Scorpionst. A csapatot, mely nemcsak a Wind of Change vagy a Still Loving You miatt ismerős, hanem azért is, mert ő dolgozta fel az Omega Gyöngyhajú lány című szerzeményét. Ez volt a White Dove, mely által a magyar sláger dallamát az egész világ megismerhette. Nos, ez a zenekar az idén egy karnyújtásnyira tart nagyszabású koncertet, úgyhogy itt a soha vissza nem térő alkalom!

Az együttes a rock világában eltöltött fél évszázadot a Return to Forever című tizenkilencedik stúdióalbummal és egy jubileumi világ körüli turnéval ünnepli, mely május 1-jén indult Kínában, és 2016 tavaszán ér majd véget. A koncertkörút Magyarországot is érinti, a Scorpions február 29-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.


Fotó: http://assets.rollingstone.com

Már ötven év telt el azóta, hogy a fiatal Klaus Meine, Rudolf Schenker és Matthias Jabs Hannover utcáit rótta, mely város éppen csak ébredezett a háború utáni időben. A fiúk az elmúlt öt évtized alatt Németország és a kontinentális Európa legsikeresebb rockegyüttesévé váltak, élő bizonyítékként, hogy nem csupán a Volkswagen, a Mercedes vagy a BMW állja meg helyét a nemzetközi versenyben, hanem a német rockzene is. A Scorpions elképesztő sikerét csupán számokban kifejezni szinte lehetetlen, de egy adatot mindenképpen ki kell emelni, eddig ugyanis a fiúk több mint 100 millió korongot adtak el világszerte. A számtalan arany- és platinalemez csak a történet egy apró része, hiszen nincs még egy olyan rockzenekar, amely ennyi évvel a háta mögött még mindig annyi fellépést vállalna, mint ez a hannoveri csapat. A Scorpions több ezer koncertet adott már a világ szinte minden pontján. A többi közt fellépett Rio de Janeiróban, Tokióban, Moszkvában, Washingtonban, Dubajban, Párizsban és természetesen Berlinben is. Azért írom, hogy természetesen, mert a Wind of Change, azaz A változás szele című daluk a berlini fal ledöntése utáni — remélhetőleg jobb — időszakra utal. 1988-ban ez volt az első olyan nyugati rockegyüttes, amely egymás után öt telt házas koncertet is adott az akkor még szovjet Leningrádban, de Kínában és Délkelet-Ázsiában is úttörőnek számított. Egyszóval rengeteg helyen lépett fel elsőként a nyugati zenekarok közül.

A zenészeknek a sok-sok év alatt számtalan felejthetetlen pillanatban volt részük, melyeket mi is átélhetünk, hallhatunk a különféle koncertalbumokon vagy láthatunk a koncertfilmjeiken.

A Scorpions gitárosa, Rudolf Schenker az évforduló kapcsán a következőket mondta: „Ötven év hosszú idő. Minket leszámítva csak a Rolling Stones, a Beach Boys és a Who játszott ennyi ideig együtt. Mi a fél évszázados Scorpionst az új turnéval ünnepeljük meg.”

Az tehát a lényeg, hogy több generáció is felnőtt a Scorpions zenéjét hallgatva, és aki ellátogat a budapesti koncertre, az újból részese lehet az együttes élő fellépésének.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..